NHP Hajrá hitelkiváltás

Mire használhatom az NHP Hajrát? - Hitelkiváltás

NHP Hajrá hitelkiváltás

Mire használhatom az NHP Hajrát? - Hitelkiváltás

Bank360 tartalom
2021-02-09 Frissítve: 2022-01-18
2021-02-09 Frissítve: 2022-01-18
12400286

Sorozatunkban egyenként mutatjuk be az NHP Hajrá felhasználási területeit, azok jellemzőit és kritériumait. Az egyes hitelcélokhoz eltérő feltételrendszer, hitelösszeg és futamidő kapcsolódik, ebből következően pedig más kizáró okok kapcsolódhatnak hozzájuk. Jelen cikkünkben azt járjuk körbe, hogy miként lehet hitelkiváltásra használni az NHP Hajrát.

 

Mi az az NHP Hajrá?

Az NHP Hajrá a Növekedési Hitelprogram legújabb darabja. A Magyar Nemzeti Bank koordinálása mellett kereskedelmi bankoknál lehet igényelni, a Bank360.hu NHP kalkulátora segít összehasonlítani az ajánlatokat.

 

Az indulásnál összesen 1500 milliárd forint állt rendelkezésre, ezt a nagy érdeklődésre való tekintettel a jegybank további 1000 milliárd forinttal megemelte novemberben. A hitelt kkv-k igényelhetik. A hitelösszeg egymillió és 20 milliárd forint között mozoghat, a kamat fix, 2,5 százalék, a futamidő pedig akár húsz év is lehet. A felhasználási kör rendkívül széles.

 

Bemutattuk az NHP felhasználását 

 

Kiváltható hitelek

Az NHP Hajrát fel lehet használni arra is, hogy a korábban felvett, rosszabb kondíciójú vállalkozói hitelét kiváltsa a vállalkozás. A kiváltandó hitel csak piaci hitel lehet, ami azt jelenti, hogy semmilyen más korábbi, NHP-program keretében igényelt hitel, MFB-pontokon igényelt hitel vagy egyéb támogatott hitel (Széchenyi-hitel) nem váltható ki. A régi hitel csak akkor váltható ki, ha azt 2020. március 31. előtt igényelte a vállalkozás. Vagyis az NHP Hajrá nyújtotta lehetőségekkel trükközni nem lehet.

 

Feltételek

A korábban felvett hitel csak akkor váltható ki, ha a vállalkozás megfelel az NHP Hajrá egyéb hitelcélok esetében meghatározott feltételeinek. Ezeket a feltételeket úgy kell figyelembe venni, mintha beruházási hitelt venne fel a társaság, ezek a feltételek vonatkoznak ugyanis a hitelkiváltásra is.

 

Így természetesen kkv-méretűnek kell lennie. Itt azt kell figyelembe venni, hogy a társaság az eredeti hitel igénylésekor belefért-e a kkv-kategóriába. Az NHP Hajrá szabályai szerint ugyanis a kkv-státuszból a futamidő alatt már kinőhet a cég. A hitelből vásárolt eszközt nem idegenítheti el, nem adhatja bérbe (kivéve, ha üzleti tevékenysége kifejezetten a bérbeadás). Értelemszerűen itt a régi hitel felhasználásáról van szó - azaz ha a régi hitelből vásárolt a cég eszközt, akkor arra vonatkozik az elidegenítési tilalom.

 

Hitelösszeg

A kiváltó hitel összege nem lehet magasabb, mint az eredeti tőketartozás összege, és legfeljebb a fennálló tőketartozás összegét érheti el. Vagyis a kiváltó hitelt nem lehet másra használni, csakis a régi hitel törlesztésére egy összegben. Ez alól egyetlen kivétel van: ha forgóeszközhitel kiváltásáról van szó, és a régi hitelhez képest az NHP Hajrá keretén belül magasabb limitet érhet el a társaság, akkor igénybe veheti ezt a magasabb limitet.

 

Futamidő

A kiváltó hitel futamideje szabadon megválasztható, nem köti a vállalkozást a régi hitelszerződésben meghatározott futamidő. Ez azt jelenti, hogy az lehet akár hosszabb is, mint a régi hitel futamideje. Ám azt is figyelembe kell venni a futamidő megállapításakor, hogy az legfeljebb 20 év lehet, és ezt a 20 évet a régi hitelszerződés megkötésétől és nem a kiváltás időpontjától kell számolni. Vagyis ha a régi hitelt 2018-ban vette fel a kkv 15 évre, akkor a hitel 2033-ban futna ki. Ha az idén kiváltja ezt a hitelt 20 éves futamidővel, akkor annak lejárata 2038 lesz, hiszen az eredeti, 2018-as szerződéskötéstől kell számolni a futamidőt. 

 

Hiteltípus

Szintén kikötés, hogy adott típusú hitelt csak ugyanolyan típusú hitellel lehet kiváltani. Vagyis beruházási hitelt beruházási hitellel, lízinget pedig csak lízinggel lehet kiváltani. Mindenképpen fontos, hogy késedelmes hiteleket nem lehet kiváltani. Vagyis csak a rendben fizető adósok számára nyújt lehetőséget az NHP Hajrá kiváltó hitele.

 

A hitelkiváltás mindenképpen előnyére válik a vállalkozásnak, ha a régi hitel kamata magasabb, mint az NHP Hajrá kamata. A szabályozás szerint az NHP Hajrá kamata nem lehet magasabb 2,5 százaléknál. Ez azt jelenti, hogy alacsonyabb kamatteher mellett a hitel gyengébb eredmény mellett is kitermelhető - ez a mostani helyzetben nem elhanyagolható szempont.

 

Megfontolandó

Azt is figyelembe kell azonban venni, hogy a korlátozások adott esetben gátolhatják a vállalkozás jövőbeni terheit. Ilyen korlátozás az elidegenítési vagy a bérbeadási tilalom. Ha eleve azzal veszi fel a cég a hitelt, hogy ezeket a kizárásokat figyelembe veszi, egészen más a helyzet, mint akkor, ha a korábbi hitelfelvételhez eredetileg nem kapcsolódtak szigorú megkötések. 

 

Hiszen a régi hitellel a vállalkozás menet közben dönthet úgy, hogy drasztikusan átalakítja terveit, ha kell, akkor az eszközök eladásával, bérbeadásával vagy bármilyen más módon. Ettől függetlenül pedig törleszti a piaci hitelt. Vagyis ha a vállalkozás helyzete bizonytalan, akkor érdemes megfontolni, milyen keretek között éri meg vállalni a szigorú kikötéseket. Ha fontos a rugalmasság, akkor nem biztos, hogy megéri a kamatkedvezmény miatt kiváltani a hitelt. Ezt minden cégnek magának kell eldöntenie.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!