NHP Hajrá cégvásárlásra

Mire használhatom az NHP Hajrát? - 1. rész: Cégvásárlás

NHP Hajrá cégvásárlásra

Mire használhatom az NHP Hajrát? - 1. rész: Cégvásárlás

Bank360 tartalom
2020-09-27 Frissítve: 2022-01-18
2020-09-27 Frissítve: 2022-01-18
10262399

Sorozatunkban egyenként mutatjuk be a felhasználási területeket, azok jellemzőit és kritériumait. Az egyes hitelcélokhoz eltérő feltételrendszer, hitelösszeg és futamidő kapcsolódik, ebből következően pedig más kizáró okok kapcsolódhatnak hozzájuk. Elsőként azt járjuk körbe, hogy miként lehet cégvásárlásra, azaz részesedés megszerzésére használni az NHP Hajrát.

 

Az NHP Hajrá a Növekedési Hitelprogram legújabb darabja. A Magyar Nemzeti Bank koordinálása mellett kereskedelmi bankoknál lehet igényelni, a Bank360 NHP kalkulátora segít összehasonlítani az ajánlatokat.

 

Összesen 1500 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, a hitelt kkv-k igényelhetik beruházásra, forgóeszköz vásárlására vagy hitelkiváltásra. A hitelösszeg egymillió és 20 milliárd forint között mozoghat, a kamat fix, 2,5 százalék, a futamidő pedig akár húsz év is lehet. 

 

A cégvásárlás a beruházási hitel speciális fajtája. Ez azt jelenti, hogy alapvetően ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá. Itt igényelhető a legmagasabb hitelösszeg - ennek pontos összegét lehetetlen meghatározni, hiszen hitel felvételére egyaránt jogosult egy induló cég és egy 250 fős közepes vállalat is. A maximális összeg 20 milliárd forint, a futamidő pedig ebből következően akár húsz év is lehet.

 

Kizáró okok

A beruházási hitel alapvetően eszközök, ingatlanok beszerzésére vagy kialakítására fordítható, ez lett kiterjesztve a tartós részesedés vásárlásával. Természetesen a dolog nem ennyire egyszerű, több rendelkezést is figyelembe kell venni.

 

Az egyik, hogy a társaság, amelyben részesedést kíván vásárolni a cég, 2020. január elseje előtt alapított vállalkozás kell legyen. Tőzsdén jegyzett cégben legalább 10 százalék részesedést kell vásárolni - vagyis nem lehet csak úgy tőzsdei spekulációkat folytatni a hitel felhasználásával. A spekulatív célú vásárlás minden körülmények között ki van zárva, így nem lehet például alapkezelőben részesedést vásárolni. Az üzleti angyal típusú vállalkozások azonban nincsenek kizárva, hiszen ezeknél tartós befektetési célú tulajdonszerzés történik. 

 

Szintén kizáró ok, ha a részesedés vásárlása csak egy nem engedélyezett eszközbeszerzést leplezne. Például saját használatra nem vásárolható lakóingatlan NHP Hajrából. Ezzel együtt pedig olyan cég sem vásárolható, amelynek egyetlen és lényegi értéke, hogy egy lakóingatlan szerepel a mérlegében. 

 

Fair értékelés

Alapvetően az a szabály, hogy a részesedés vásárlása a hitelt nyújtó bank által készített fair értékelésen alapuljon. Azaz a bank meghatározza, mennyit ér az adott részesedés, majd ennek alapján lehet megállapítani a nyújtandó hitel összegét. 

 

Emellett arra van még lehetőség, hogy egy korábbi, részesdésvásárlási céllal felvett hitelt váltson ki a társaság, amely ügylet során nem állt rendelkezésre a részesedés, üzletrész fair értékének alátámasztását szolgáló értékelés. Vagyis ha egy bank elfogadott egy korábbi részesedés szerzést és arra hitelt is nyújtott, akkor az az ügylet annak értékével együtt elfogadható.

 

Túl is lehet nőni

NHP Hajrát akár induló vállalkozás is igényelhet, a felső határ pedig a kkv státusz teteje. Ez 50 millió euró árbevétel, illetve 43 millió euró mérlegfőösszeg és kevesebb mint 250 alkalmazott foglalkoztatását jelenti. E felett nem igényelhető NHP Hajrá, ugyanakkor az nem kizáró ok, ha a vállalkozás a hitelfelvételt követően túlnő a kkv-méreten. 

 

Az NHP Hajrá mellett több más támogatott vállalati hitel is elérhető. Így Széchenyi Hitel, KKV Technológiai hitelprogram, a Krízishitel vagy Versenyképességi Hitelprogram is rendelkezésre áll. Döntés előtt érdemes megvizsgálni a hitellehetőségek előnyeit és hátrányait, amihez ideális a Bank360.hu Széchenyi Hitelkalkulátora. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!