Nagycsaládos autótámogatás

Nagycsaládos autóvásárlási támogatásból középkategóriás autó? Ekkora önerőre lesz szükség

Nagycsaládos autótámogatás

Nagycsaládos autóvásárlási támogatásból középkategóriás autó? Ekkora önerőre lesz szükség

Veres Patrik
2021-03-26 Frissítve: 2022-01-18
2021-03-26 Frissítve: 2022-01-18
13184335

Közel 20 ezer három vagy több gyermeket nevelő család használta ki az 50 százalékos, de legfeljebb 2,5 millió forintos nagycsaládos autóvásárlási támogatást annak 2019-es indulása óta. A támogatás jelentős, de így is komoly önerőre van szükség az új autó vásárlásához: ahogy egy korábbi cikkünkből kiderül, a legolcsóbb esetben is további 3 millió forintra. 

 

Megvizsgáltuk, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha a támogatáshoz hitelt is felhasználnánk egy 8 - 12 milliós négykerekű vásárlásához.

 

A gyártók és márkakereskedések listáit böngészve azt látjuk, hogy a Toyota Proace City Verso Family listáron 8,6 millió forint, ami állami támogatással így további 5 660 000 forinttal lehet a miénk. A Volkswagen Touran 9 619 370 forintért vihető kedvezmény nélkül, nagycsaládos kedvezménnyel csak 7 119 370 forint. Az Opel Zafira Life Business pedig listaáron 11 990 000 forintot kellene kifizetni, tehát a támogatáson kívül 9 490 000 forintot kell még előteremteni.

 

Ha önerő hiányában keresünk külső finanszírozást, és nem akarunk például cascot fizetni, vagy nem akarunk a legtöbbször változó kamatozással kínált lízingkonstrulciók közül választani, autóvásárlásra szánt személyi kölcsönből is vásárolhatunk. Korábban 5-7 millió forintig tudtunk autóhitelt igényelni, ma már 10 millió forint a felső határ autófedezet és önerő nélkül elegendő jövedelem igazolásával. Egy nagyobb összegű beruházáshoz érdemes lehet számításba venni ezt a kölcsöntípust: a Bank360 személyi kölcsön kalkulátora alapján akár 8 százalékos THM alatt is találhatunk finanszírozást.

 

Nem mindegy persze, hogy melyik pénzintézet mellett tesszük le a voksunk, hiszen a teljes visszafizetendő összeg nagyságában jelentős eltérések lehetnek. Érdemes ezért még az igénylés megkezdése előtt összehasonlítani az ajánlatokat kalkulátor segítségével. A lépéssel akár több százezer forintot is megspórolhatunk, ami az alábbi összehasonlításból is kiderül, amely során nettó 300 ezer forintos jövedelem érkeztetésével számoltunk változó futamidő mellett a bankok márciusi ajánlatai alapján: 

 

 

 

Akár havi 100 ezer forint alá is tudjuk szorítani a törleszőt, amiből a közepes árkategóriába tartozó autó fennmaradó vételárát rendeznénk. Ha minél hamarabb szeretnénk visszafizetni a kölcsönt, érdemes lehet egy adóstársat is bevonni, mivel az érvényben lévő JTM-szabályok miatt a rövidebb futamidő miatt megnőtt törlesztőrészlettel már nem biztos, hogy terhelhetjük a jövedelmünk. 

 

Ha van némi önerő, csökkenthető a hitel összege

 

Ha ilyen árban keresünk hétülésest, de kevesebb hitelből szeretnénk megoldani a vásárlást, érdemes lehet időt hagyni még és félretenni, célzottan spórolni a vásárláshoz. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását ugyanis 2022. december végéig tudjuk igényelni, így közel két évünk marad még, hogy önerőt képezzünk a vásárlásra.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!