most ingyen felmondhatod a lakásbiztosításodat

Nem mindegy, milyen a lakásbiztosításod - erre figyelj a szakértő szerint

most ingyen felmondhatod a lakásbiztosításodat

Nem mindegy, milyen a lakásbiztosításod - erre figyelj a szakértő szerint

Bank360 tartalom
2024-03-06 Frissítve: 2024-03-22
2024-03-06 Frissítve: 2024-03-22
37804570

A magyarországi ingatlanok háromnegyedén van biztosítás, de ez nem jelenti azt, hogy aki megkötötte a biztosítását, annak nincs további teendője annak érdekében, hogy biztonságban tudja legértékesebb vagyontárgyát, az otthonát. Egy új jogszabály alapján március 1. és 31. között a biztosítási évfordulótól függetlenül bárki díjmentesen felmondhatja meglévő lakásbiztosítását és újat köthet. A lakásbiztosítási piacon vezető Alfa Biztosító arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes szakértő segítségét kérni akár új biztosítást szeretnénk kötni, akár a meglévőt szeretnénk aktualizálni.

 

Egy nem megfelelően megkötött lakásbiztosítás, egy fontos biztosítási kockázat kimaradása vagy az esetleges alulbiztosítottság jelentős anyagi veszteséget okozhat egy káresemény bekövetkezésekor. „A lakásbiztosítás megléte önmagában nem elég. Sőt, hamis biztonságérzetet is adhat, ha egy biztosítási konstrukció fölött eljárt az idő. Fontos, hogy 2-3 évente megvizsgáljuk, hogy a meglévő biztosításunk elegendő fedezetet nyújt-e az ingatlanunkban és az ingóságainkban okozott károkra. Szükség esetén célszerű átdolgozni a régebbi konstrukciókat, hogy elkerüljük az alulbiztosítottságot. Ebben gyors és alapos segítséget nyújtanak az Alfa biztosító tanácsadói vagy független közvetítő partnerei” – hívja fel a figyelmet Zatykó Péter, az Alfa Biztosító elnök- vezérigazgatója. 

 

Pórul járhatunk, ha a biztosításunk felett eljárt az idő

 

Ha egy káreseményben az ingatlan, vagyontárgy újraépítési, pótlási vagy újra beszerzési értéke meghaladja a szerződésben szereplő biztosítási fedezet összegét, akkor a keletkezett kárnak csak egy részét fizeti ki a biztosító, és a fennmaradó összeget a biztosítottnak saját forrásból kell állnia. A jelenlegi magas inflációval járó gazdasági környezetben ez nagyon is aktuális probléma. De milyen esetben érdemes felülvizsgálni a meglévő biztosítást?

  • Ha nagyobb értéknövelő beruházást hajtottunk végre, például napelemeket szereltettünk fel, vagy értékes berendezési tárgyakat, gépeket vásároltunk, mindenképpen meg kell növelni az ingóságokra vonatkozó biztosítási összeget.

  • Ha az utóbbi időben bővítettük az ingatlant, a valósnál kisebb alapterület szerepelhet a szerződésben. Pedig ez a kártérítés alapja, tehát káresemény esetén óriási a szerepe a valós adatoknak. 

 

„Rengetegszer találkozunk olyan esettel, hogy a biztosításban megadott négyzetméter nem egyezik meg a valós számmal. Tapasztalataink alapján az alulbiztosítottság a legtöbbször ebből adódik” – mondja Zatykó Péter. “Szeretnénk az ügyfelek figyelmét felhívni arra is, hogy a díj csak egy szempont a kiválasztásnál. Érdemes a négyzetméterre vetített biztosítási összeget is megvizsgálni, mert éppen a nagyobb károk esetében nem mindegy, mi a kártérítés felső határa.”

 

Az időjárás egyre gyakrabban okoz kárt

Káresemény pedig bármikor bekövetkezhet, az egyre szélsőségesebbé váló időjárás például mind gyakrabban okoz károkat: 2023-ban az előző évhez képest majdnem 30 százalékkal több, 78 330 darab meteorológiai kárbejelentés érkezett az Alfa Biztosítóhoz, ezek nyomán pedig rekordösszeget, több mint 6 milliárd forintot fizetett ki meteorológiai károkra a társaság.

 

A modern biztosítások már személyre szabhatók

Azt is érdemes tudni, hogy a mai lakásbiztosításokkal már nemcsak az olyan alapvető károk esetén számíthatunk kártérítésre, mint a csőtörés vagy a viharkár. Ezeken felül általában számos kiegészítő biztosítást is magukban foglalnak a modern konstrukciók, amelyek megléte esetén fizet a biztosító például akkor, ha graffiti került a házunk falára, megrongálták a szeretteink síremlékét vagy ellopták a babakocsit a bolt elől. „Az egyik legnépszerűbb kényelmi szolgáltatás, hogy társaságunk otthoni vészhelyzetek esetén rövid időn belül megbízható szakembereket küld a baj elhárítására” – mondta Zatykó Péter, hozzátéve, hogy ügyfeleik most egy évig ajándékba kapnak egy kiegészítő biztosítást.

 

Szakértők segítenek a biztosítás kiválasztásában és a kárrendezésben

A biztosítás kiválasztásakor fontos szempont továbbá, hogy mennyire egyszerű és milyen gyors a kárrendezési folyamat, az Alfa Biztosító országos lefedettségű kárszakértői hálózattal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy még tömeges károk esetén is gyorsan felmérjék a károkat. 

 

Nemcsak azért érdemes biztosítási tanácsadó segítségét kérni, mert nehéz eligazodni a piacon elérhető sokféle konstrukció között, hanem azért is, mert a szakemberek például abban is tanácsot tudnak adni, hogy baj esetén mire kell figyelnünk, hogyan kaphatjuk meg a legegyszerűbben és a leggyorsabban a kártérítést. Ebben sokat segít, ha a megfelelő módon, például fotók, videófelvétel segítségével dokumentáljuk a káreseményt. Az Alfa Biztosító a digitális csatornákat részesíti előnyben a kárügyintézésére: már elérhető személyre szabott, ingyenes mobilapplikációja, az AlfaGo, amely mindig naprakész információkat kínál a felhasználóknak a biztosításaikról, és mindezt egy helyen a maximális kényelem érdekében.

 

Szakember is hívhatunk az app-ból

Az applikáció számos hasznos funkciót tartalmaz: biometrikus azonosítási lehetőség segítségével egyszerű a belépés, ezt követően láthatóvá válnak a szerződések.

 

  • Ügyintézést,

  • díjfizetést,

  • kárbejelentést lehet indítani, és

  • különböző push értesítéseket is be lehet állítani, például esedékesség, küldemény érkezése, kárstátusz témákban.

  • Ezenkívül gyors segítséghez lehet jutni kár esetén: Otthoni Vészelhárítás kiegészítővel rendelkező ügyfelek közvetlenül az applikációból hívhatnak szakembert a háztartásukban keletkezett károk elhárítása érdekében, és 24 órán belül érkezik a segítség.

 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!