Nem horgonyoznak le a nyaralók árai

Nincs megállás a nyaralók drágulásában, jönnek fel az olcsóbb helyek is

Nem horgonyoznak le a nyaralók árai

Nincs megállás a nyaralók drágulásában, jönnek fel az olcsóbb helyek is

Bank360 tartalom
2022-07-03 Frissítve: 2023-08-22
2022-07-03 Frissítve: 2023-08-22
28116137

Sokaknak folyamatos otthonukká tette a nyaralójukat a járvány, ami még feljebb lökte az ingatlanárakat a népszerű üdülőövezetekben. A drágulás a járvány lecsengésével sem csillapodott.

 

A hazai kiemelt üdülőkörzetek lakóingatlan- és üdülőpiacain együttesen átlagosan 12 százalékkal emelkedtek a fajlagos árak 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Takarék Indexből. A Takarék Jelzálogbank kutatása szerint a legnagyobb, több mint 30 százalék feletti mértékben a Tisza-tónál nőttek a négyzetméterárak 2021-ben, viszont itt kevesebb adásvételt is bonyolítottak le. Számottevő, 20 százalék körüli volt az emelkedés a Mátra-Bükk üdülőövezetben is. 

 

A legkevésbé Sopron-Kőszeghegyalján és Budapest körzetében nőtt a négyzetméterenkénti ár, de még ezeken a helyeken is 7, illetve 8,6 százalékkal, azaz a 2021-es inflációt meghaladó mértékben. A többi helyszínen, így a Velencei-tónál, a Dunakanyarnál, illetve Mecsek és Villány környékén átlagosan 11,7-16,3 százalékos növekedést mértek.

 

Hétszázezer forintos átlagos négyzetméteráraival továbbra is a Budapest kiemelt üdülőkörzet a legdrágább, ezt követi a Balaton vidéke, ahol átlagosan hozzávetőleg 570 ezer forintot kellett fizetni egy üdülő- vagy lakóingatlan négyzetméteréért 2021-ben. A lakások és üdülők négyzetméterenkénti ára továbbra is a Tisza-tónál a legalacsonyabb, még a kiugró drágulás ellenére is: 140 ezer forintos négyzetméterárak a jellemzőek. A Balatonnál és a Tisza-tónál mért árak ugyan közeledtek egymáshoz tavaly, de még így is négyszeres a különbség közöttük.

 

Az üdülőkörzetekbe tartozó települések közül továbbra is a Balaton mellettieken a legmagasabbak a négyzetméterárak. 2021-ben Zamárdi volt a legdrágább csaknem egymillió forintos átlagos négyzetméterárral, de a kevés tranzakció miatt az összetételhatás erősen befolyásolhatta az árak alakulását. Tiszafüreden a balatoni árak töredékének számító 200 ezer forintot kell fizetni egy lakóingatlan vagy üdülő négyzetméteréért.

 

Az elmúlt években sok új lakás építése kezdődött meg a kiemelt üdülőkörzetekben, például a Balatonnál, ahol az árak sok esetben vetekszenek a fővárosi, azon belül is a legdrágább budai kerületekben tapasztalhatókkal. A Balatonnál 2022 első negyedévében Balatonakarattyán lehetett a legdrágábban új ingatlant vásárolni, itt a kétmillió forintot is átlépték a négyzetméterenként fizetendő összegek, de Balatonakaliban, Alsóörsön és Balatonfenyvesen is meghaladták a másfél millió forintot. Hasonló összeget kértek a nem Balaton-parti, de elhelyezkedése miatt különleges Zalacsányban is. 

 

A Velencei-tónál Gárdonyban 922 ezer, Velencén 806 ezer forint volt az új lakások négyzetméterára, de itt alapvetően nem a parton helyezkednek el az ingatlanok. A Tisza-tó mellett a használt lakásokhoz hasonlóan új lakást is olcsóbban lehet venni, de itt is meghaladja a 700 ezer forintot az aktuálisan kínált otthonok négyzetméterára.

 

Az elmúlt években, jelentős részt a járvány hatására sokan már nemcsak másodlagos, hanem elsődleges otthonukat vásárolták meg a Balaton környékén, párhuzamosan az otthoni munkavégzés terjedésével. A Takarék Index elemzői által vizsgált időszakban, 2016 és 2020 között a beköltözők száma végig meghaladta az elköltözőkét, az egyenleg eleinte 0,4-0,5 százalék körül mozgott, majd 2019-től tovább élénkülve 0,7 százalékra emelkedett, 2020-ban pedig – vélhetően a koronavírus-járvány miatt is – ugrásszerűen nőtt, és meghaladta a 2,6 százalékot. 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!