A Balaton látványát százmillióban mérik

Mennyibe kerül egy nyaraló Siófokon és Zamárdiban?

A Balaton látványát százmillióban mérik

Mennyibe kerül egy nyaraló Siófokon és Zamárdiban?

Tóth Katalin
2022-06-24 Frissítve: 2023-08-22
2022-06-24 Frissítve: 2023-08-22
27759179

Megnéztük, mennyiért tud egy család egy 75-120 négyzetméteres második otthont venni Siófokon és környékén. Aki százmillió felett költene, annak bőséges a választék. Ez alatt már vakarhatja a fejét. 

 

A Covid-19 járvány alatt sokan gondolták úgy, hogy kiköltöznének a nagyvárosból, és ha már bezárva kell tölteniük napjaikat, akkor azt egy természetközelibb helyen szeretnék átvészelni. Ennek hatására a Balatonnál a már egyébként is lendületben lévő ingatlanárak a magasba szöktek, és többnyire ott is maradtak. A legtöbb munkahelyen ugyanis megmaradt a home office lehetősége, ezért nyáron sokan dolgoznak otthonról, vagy egy állandóan lakható nyaralóból. Megnéztük, milyen lehetőségünk van erre Siófokon és környékén, ha valaki sajátot, akar, vagy ha kivenne egyet. 

 

Sok az új lakás, kevés a használt

Az Ingatlannet.hu adatbázisa szerint, Siófokon az átlagos ingatlan négyzetméterár áprilisban 1,323 millió forint volt, és a városban nagyon sok új építésű ingatlan közül válogathatunk, amelyek lakások, és ezek között sok a vízparti, ami alaposan megemeli az átlagárat is.

 

Az új építésű apartmanok általában a vízparton vannak, és kevés közöttük a 100 millió forint alatti, de találtunk vízparti, saját fűtött medencés lakóparkban 112 négyzetméteres lakást 310 millió feletti árért is. A vízparttól távolabb azonban kisebb számban vannak 85-95 négyzetméteres újépítésű sorházi lakások 80-90 millióért is. 

 

Használt lakásokból viszont nagyon szűkös a kínálat Siófokon. A 75-120 négyzetméteres kategóriában mindössze a kínált lakások 5 százaléka volt használt. Ezeket átlagosan 70-85 millió forintos áron adják, és többnyire Siófok belvárosában vannak. A Balatontól kissé távolabb, Foki-hegyen már 40 millióért is találtunk enyhén felújítandó 76 négyzetméteres sorházi lakást, 35 négyzetméteres terasszal. Ami már megfelelhet például egy két gyermekes család nyári otthonának. 

 

Zamárdiban luxuslakások épülnek 

A Siófoktól 12 kilométerre található Zamárdiban az átlagos négyzetméterár 1 millió forint, az eladó 75-120 négyzetméteres lakások piacát itt is az új építésűek dominálják, és ezek közül számos vízparti lakás közelít a 2 millió forintos négyzetméterárhoz. Zamárdiban a luxust kedvelő, jómódú családok találhatnak kisebb, 9-10 lakásos társasházakban - nem 100 lakásos projektekben - vízparti lakást, amely a Balatonra néz, és akár saját stégje is van. Mint annak a 89 négyzetméteres lakásnak, amelyet 279 millióért ajánlanak az eladók. 

 

Míg Zamárdiban a lakások átlagos négyzetméterára - nyilván az új építésű apartmanok miatt - 1,28 millió forint, a családi házaké, amelyek többnyire használtak, csak 670 ezer forint. Megfizethető családi otthont tehát inkább a családi házak között érdemes keresni. Siófokon hasonló a helyzet, a lakások négyzetméterára 1,567 millió forint, a családi házaké csupán 796 ezer.  

 

Alig van családi ház, hotelt könnyebben vehetünk 

Használt családi házakból Zamárdiban van választék, de rontja a vásárlók esélyeit, hogy az eladó családi házak gyakran hatalmas alapterületűek, és nagy részük valójában vendégfogadó, mint az a dekoratív 450 négyzetméteres ház, amely 10 szobát és 8 fürdőszobát foglal magában, vagy a 500 négyzetméteres, 11 szobás ajánlat. Még a kisebb alapterületű házak esetében is jellemző, hogy a sok szoba és fürdőszoba a vendéglátást szolgálják. Ez nyilván összefügg azzal, hogy kiadásra használták, és ennek megfelelően alakították ki vagy át. Némelyik háznak a hirdető szerint van bejáratott vendégköre is. Ezek az ingatlanok nem a második otthont keresőknek, hanem a kiadásba befektetőknek igazán vonzóak.  

 

A siófoki családi házaknál is hasonló a helyzet, gyakran panziókra vagy kisebb szállodákra találunk, de Siófok nagyobb település, így szorgalmas keresgéléssel találhatunk családi otthonnak való használt házakat. Kilitin egy három szobás, 75 négyzetméteres ház 1568 négyzetméteres telekkel már 50 millióért megvehető. 

 

Béreljünk-e inkább?

Felmerülhet a kérdés, hogy minek nyaralót vásárolni, ha bérelni is lehet. Hosszútávú kiadásra szánt ingatlant nem találtunk a térségben, nyilván azért, mert annak rosszabb a megtérülése a rövid távú kiadásnál. A rövid távú bérlés azonban csak azoknak jelent alternatívát, akik évente maximum 1 vagy 2 hetet szeretnének a Balatonnál tölteni. A Szállás.hu-n vagy az Airbnb-n lehet hosszabb időre, például egy hónapra is bérelni. Két felnőtt és két gyerek számára ez 1,3-2 millió forint körüli összeget jelent Siófokon, ellátás nélkül. Az Aranyparton az Airbnb kínálatában van például egy Balatonra néző apartman, jakuzzival és külső medencével, ami finom dolog. Viszont 4 vendég esetén egy hónapra 1,33 millió forintért lehet a miénk, ráadásul a lakás csak egy nappaliból és egy hálóból áll. 

 

Havi 2,5 millióért találtunk 2 hálószobás + nappalis ajánlatot is, de a 4 személyes, 2 felnőtt és 2 gyerek számára kiadó apartmanok többnyire 1 hálószobával és 1 nappalival rendelkeznek, általában a nappaliban kihúzható kanapéval. Némelyik lakásnak 45 négyzetméter volt az alapterülete. Ez nem probléma egyhetes nyaralásnál, ha azonban valaki egy vagy több hónapig a Balatonnál szeretne lakni a családjával, időnként innen bejárni budapesti munkahelyére, más napokon pedig home office-ból dolgozni, annak semmiképpen sem ideális megoldás.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!