Kelendőek a borospincék is szőlővel

Szűkös kínálat és luxusházak a Balaton északi partján

Kelendőek a borospincék is szőlővel

Szűkös kínálat és luxusházak a Balaton északi partján

Tóth Katalin
2022-07-17 Frissítve: 2022-10-13
2022-07-17 Frissítve: 2022-10-13
28391885

Nagyon más kínálattal találkozhatnak az ingatlanvásárlók a Balaton északi és déli partján. A közös pont a drágaság, aminek az északi parton a kínálat viszonylagos szűkössége is oka.  

 

A Balaton északi partján a tavalyi évhez képest a legszembetűnőbb változás, hogy a nyaralók iránt valamelyest csökkent, míg a zártkerti ingatlanok iránt megnőtt a kereslet, aminek a hátterében az ingatlanárak folyamatos emelkedése áll. Ma a közkedvelt turisztikai célpontokban a közvetlen vízkapcsolatos nyaralók átlagára eléri a 100 millió forintot, és a tóparttól távolabb eső települések pincenyaralóinak ára is 15-20 millió forint között mozog Tóth Tibor, az OTP Ingatlanpont szakembere szerint.

 

A továbbra is tartó áremelkedés miatt egyre több a túlárazott ingatlan a parttól távol eső területeken is. Az újlakás projektek indulására pillanatnyilag leginkább a kivárás jellemző, amit a folyamatosan emelkedő építőanyagárak és hitelkamatok mellett az építésre alkalmas telkek számának drasztikus csökkenése is indokol - mondta Tóth Tibor. Növeli a keresletet, hogy az infláció és a gyengülő forint miatt a vásárlók egy része más típusú befektetéseit menekíti ingatlanba, és a gyenge forint miatt megjelentek a külföldi vevők is.

 

A Balaton északi partján otthont teremtők egyre inkább a Balatontól távolabbi, kisebb településeket keresik, és hasonló jelenség figyelhető meg a déli parton is. Nő az érdeklődés a parttól 10-15 kilométerre fekvő települések ingatlanjai iránt is.

 

Míg a déli part Budapesthez legközelebbi városaiban, például Siófokon és Zamárdiban a nagyszámú újépítésű lakás dominálja a kínálatot, az északi parton, Balatonfüreden és vonzáskörzetében sokkal kevesebb új lakást találunk - derül ki az Ingatlannet.hu adataiból és a Bank360.hu összeállításából. Az északi partra, és különösen Balatonfüredre nem jellemzőek a déli partról ismerős óriásberuházások. Van néhány új építésű ház, azok viszont bőven másfél millió feletti négyzetméteráron eladóak.

 

Egy csaknem új, 2020-ban épült, vízpart közeli 75 négyzetméteres luxuslakás 350 millióért keresi gazdáját, és az árban a teremgarázs még nincs is benne.  Egy szerkezetkész 170 négyzetméteres örökpanorámás lakás pedig 270 millióért került a piacra. Füreden több olyan ingatlan is eladó, amelyek régebben épültek, de felújítással luxuslakásokká váltak. A balatonfüredi lakások átlagos négyzetméterára 1,49 millióval rekordot döntött májusban, de elmaradt az új lakások miatt nagyon magas, 1,64 milliós siófoki átlagtól. 

 

A füredi családi házaknál az átlag négyzetméterár ezer forint, ami kissé alacsonyabb mint az áprilisi 1,046 milliós nominálár. Ha a kínálatba nem számítjuk bele azokat a vendégfogadónak épült házakat, amelyekben 9-10-11-13-16 szoba található, akkor is bőven van választék 1 milliós négyzetméterár fölött. Akad 427 négyzetméteres örökpanorámás ingatlan fedett uszodával és borospincével 461 millióért, és van csinosan felújított 75 négyzetméteres családi ház 82,9 millióért egy hatalmas, 1460 négyzetméteres, ingatlanfejlesztésre is alkalmas telken.  

 

Akik drágának találják a környék ingatlanait, azok körében népszerűek a felújított parasztházak, bár ezekből kicsi a kínálat, és nagy kincsnek számítanak. Alsóörsön van egy eladó 148 négyzetméteres parasztház, 65 millióért, szépen felújítva. Hasonlóan népszerűek a présházak és borospincék, amelyeket leginkább a Balatontól kissé távolabbi településeken lehet megtalálni, némelyiket szőlőbirtokkal együtt árulják. Ezeket sokan alakítják át nyaralókká, vagy a család második otthonává.  

 

A közeli vízparti településeken, Csopakon, Alsóörsön és Aszófőn még 800 ezres és 1,1 milliós négyzetméterárakat találunk, de Pécselyen 7000 négyzetméteres szőlőbirtok 170 négyzetméteres présházzal eladó azoknak, akik a 99 milliós vételáron felül befektetnének még a nyaralóvá alakításba is, és a szőlőművelésről is gondoskodnának, vagy esetleg borturizmusban látnak üzleti lehetőséget. Nagyvázsonyban pedig 50 millióért már egy 125 négyzetméteres szépen felújított parasztház vagy 120 négyzetméteres családi ház is a miénk lehet. 

 

A parttól 10-20 kilométerre lévő kisebb településeken, Balatonszőlősön, Dörgicsén, Mencshelyen, vagy a Káli medence falvaiban, például Kapolcson vagy Köveskálon, már 300 és 700 ezer forint közötti négyzetméteráron is megszerezhetők ingatlanok, amelyek gyakran némi átalakításra szorulnak. Tótvázsonyban például már csak 380 ezer forint egy családi ház négyzetméterára. Itt azonban településenként csak néhány, sokszor egy ingatlanról beszélünk.  A falvakban, vagy a közeli külterületeken gyakran eladóak beépítetlen telkek, illetve mezőgazdasági földterületek is, amelyekre lehet építeni is, de a telek besorolására és az egyéb szabályokra figyelni kell. 

 

Az OTP Jelzálogbank szakértőinek tapasztalatai szerint a zártkerti és külterületi ingatlanok, pincék, pincenyaralók és telkek iránt nagy a kereslet, ugyanakkor az alacsony kínálat miatt a Balaton partján is gyorsan gazdára találnak a jól árazott ingatlanok. A legnépszerűbb terület az északi part agglomerációja, a Balatonfelvidék és a Káli medence. Az északi part vásárlóközönsége túlnyomó részben továbbra is a hazai nagyvárosokból érkezik, azonban a pandémia hatására megfigyelhető leköltözést és otthonkeresést ismét a nyaralócélú vásárlás váltotta fel.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!