Babaváró hitel blog

OTP Lakástakarékpénztár újratöltve – elindult az új termék

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
Pénzügyi szakértő
Frissítve: 2019-03-11 Létrehozva: 2019-02-20
3126957
Kép
Új termékkel jelentkezett az OTP Lakástakarék

Az állami támogatás megszűnése után sokan a lakástakarékpénztárak végét vizionálták, hiszen a lakástakarék legnagyobb vonzerejét pont az állam által biztosított magas hozam jelentette. Úgy tűnik azonban, hogy a befizetések után járó 30 százalékos állami támogatás nélkül is maradnak a lakástakarékok, mivel a Lakáskassza után másodikként az OTP Lakástakarékpénztár is piacra lépett az új termékével.

 

A tavaly októberi törvénymódosítások értelmében az állami támogatás már nem érhető el, ehelyett az OTP extra kamatbónusszal igyekszik az ügyfelek kedvében járni. Megnéztük, mit érdemes tudni az új termékről, és hogy mennyire éri meg lakástakarékba fektetni a pénzt az állami támogatás megszűnése után, illetve mennyire versenyképes a termék a piaci lakáshitel konstrukciókkal szemben.

 

Lakástakarék: az egyik legnépszerűbb pénzügyi termék

 

Az OTP információi alapján 2018-ban megközelítőleg 400 ezer lakástakarék szerződést kötöttek hazánkban, ami jól mutatja a lakás előtakarékosság iránti keresletet. Az egyelőre kérdés, hogy az állami támogatás megszűnése után mennyire marad meg az LTP-k népszerűsége, de az biztos, hogy a lakásárak emelkedése miatt továbbra is lenne igény a lakás takarékpénztári előtakarékosságra. További motiváció a megtakarításhoz, hogy a magyarok négyötöde szerint az önálló, boldog élethez saját lakásra van szükség, ennek pedig az egyik legjobb módja, ha olyan megtakarításba fektetjük a pénzünket, amely kedvező hozamot kínál.

 

Az OTP új lakástakarék termékei

 

Az OTP Lakástakarékpénztár két új termékkel jelent meg a piacon. Attól függően, hogy mikor és milyen lakáscélt szeretnél megvalósítani, választhatsz a rövidebb, 5 éves megtakarítási idővel köthető megtakarítás, és az ennél hosszabb, 10 éves megtakarítási idő között.

 

A havi befizetés összege mindkét konstrukció esetében 10 000 - 50 000 forint között lehet, ez változás a korábbi ajánlatokhoz képest, mivel az állami támogatás megszűnése előtt havi 20 ezer forintot tudtunk fizetni szerződésenként. A magasabb összegű befizetésekkel nagyobb megtakarítást gyűjthetünk össze a futamidő végéig - aki ezt az utat választja, magasabb kamatbónusszal is számolhat, mint például egy 20 000 Ft-os megtakarítás esetén. Nézzük meg az OTP két ajánlatának a legfontosabb jellemzőit!

 

Bónusz55-5,99 módozat

 

 • Szerződéses összeg: 1 400 000 - 7 000 000 forint

 • Vállalt havi befizetés: 10 000 - 50 000 forint között

 • A Lakástakarék Bónusz mértéke: 5% (maximum 145 000 Ft)

 • A betét éves kamatlába: 0,10%

 • Minimum előtakarékossági idő: 58 hónap

 • EBKM Lakástakarék Bónusszal: 0,74 százalék.

 • Számlanyitás díja: a szerződéses érték 1 százaléka

 • Lakáshitel THM: 8,30%

 • Maximális futamidő a lakáshitelnél: 72 hónap.

 

Bónusz1010-5,99 módozat

 

 • Szerződéses összeg: 3 000 000 – 15 000 000 forint

 • Vállalt havi befizetés: 10 000 – 50 000 forint között

 • A Lakástakarék Bónusz mértéke: 10% (maximum 600 000 Ft)

 • Betét éves kamatlába: 0,10%

 • Minimum előtakarékossági idő: 120 hónap

 • EBKM Lakástakarék Bónusszal: 1,28 százalék.

 • Számlanyitás díja: a szerződéses érték 1 százaléka

 • Lakáshitel THM: 7,40%

 • Maximális futamidő a lakáskölcsönnél: 118 hónap.

 

Jön az extra bónusz - akár 900 000 forintot is kaphatsz a pénzedért

 

Ha a  Bónusz1010-5,99 módozatot választod, és emellé a lakáshitelt is az OTP-től veszed fel, akkor további 5 százalékos extra bónuszt is kaphatsz a befizetéseid után. Ez azt jelenti, hogy 50 000 forintos havi megtakarítás vállalása esetén akár a 2,19 százalékos EBKM is elérhető, így összesen akár 900 000 forint bónuszt is kaphatsz a megtakarításod mellé.

 

Ahhoz, hogy az extra bónuszt el tudd érni, a következő feltételeknek kell eleget tenned:

 

 • az OTP-nél veszed fel a lakáshitelt is,

 • a havi befizetés összege 50 000 Ft,

 • a szerződéses összeg a maximálisan elérhető 15 millió forint,

 • az extra bónuszt csak egy lakástakarék szerződésre tudod igénybe venni,

 • vállalnod kell, hogy a lakáshitelt a futamidő alatt nem fogod végtörleszteni,

 • nem lehet 60 napot meghaladó késedelem a befizetéseidnél,

 • nem volt összesítve az eredeti tőketartozás 20 százalékát meghaladó előtörlesztés.

 

Rugalmas konstrukció

 

Az egyik legnagyobb előnye a lakástakaréknak más ingatlancélú államilag támogatott konstrukciókkal összehasonlítva a rugalmasság, ami azt jelenti, hogy szinte bármilyen ingatlancélra felhasználható az így összegyűjtött pénz, és a személyi feltételek sem olyan kötöttek, mint például a CSOK esetében.

 

A lakástakarék pénztárak segítségével kötött szerződéseknél néhány év alatt széles rétegek számára válik elérhetővé akár több millió forintos megtakarítás is, amely összeget a lakásvásárláson kívül építkezésre, felújításra, korszerűsítésre vagy ingatlan bővítésére is fel lehet használni. Tetőcsere, napelem vásárlása vagy hőszigetelés is finanszírozható a kiutalási időszak után az LTP-ből. Ezekben a kategóriákban használhatod fel a meglévő lakástakarékot:

 

 • építés

 • felújítás

 • lakásvásárlás

 • bővítés

 • korszerűsítés

 • közművesítés

 • lakáshitel kiváltása

 

Máshogyan érnéd el ingatlan céljaid? Íme a lehetőségek!

 

Az állam az elmúlt néhány évben kiemelten foglalkozik a családok lakástámogatásával, és a vissza nem térítendő támogatás mellett kamattámogatott hitelt is nyújt azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek. Az egyik igénybe vehető támogatás a CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény), amellyel új lakás vásárlása esetén a maximálisan igénybe vehető 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás mellé 15 millió forint kedvezményes hitel is felvehető. A CSOK részleteiről itt írtunk bővebben.

 

Szintén besegít az állam a NOK (Nemzeti Otthonteremtési Közösség) tagjainak, méghozzá a befizetések után járó 30 százalékos támogatással. A lakáslottónak is nevezett NOK csak új lakás vásárlására vehető igénybe. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden fontos információt a NOK-kal kapcsolatban.

 

Ha mindenképpen lakástakarékban gondolkodsz, érdemes megnézni az OTP mellett a Fundamenta ajánlatát is, amelynek az erőssége a megtakarítási idő után igénybe vehető kedvező kamatozású lakáshitel. A Fundamenta lakástakarék kalkulátor segítségével megnézheted, hogy mekkora összeget gyűjthetsz össze a Fundamenta új konstrukciójával!

 

Több lakástakarék egyszerre

 

Egy magánszemély csak egy lakástakarék kedvezményezettje lehet, de a lakástakarékpénztárakról szóló törvény lehetővé teszi, hogy egy lakáscélra közeli hozzátartozók közösen használjanak fel több lakástakarékot.

 

Kik tartoznak a közeli hozzátartozók körébe? Házastárs, testvér, féltestvér, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, örökbefogadó, mostoha- és nevelő szülő együtt használhatja fel megtakarításait egy célra. Fontos azonban, hogy ha az OTP-nél az extra bónuszt is igénybe szeretnéd venni, akkor egy lakáshitel után csak egy lakástakarék szerződésre jár az extra bónusz.

 

Ha még az állami támogatás megszűnése előtt kötöttél több szerződést egy lakáscélra, akkor minden szerződésre jár az állami támogatás.

 

Ezek az OTP Lakástakarék költségei – számolj a díjakkal!

 

A legnagyobb kiadást egyértelműen a számlanyitási díj jelenti, ez a szerződéses összeg 1 százaléka, ami a 15 millió forintos szerződéses összeg esetében 150 000 forint. Ha már rendelkezel OTP lakástakarék-szerződéssel, a következő díjakkal érdemes számolnod:

 

 • a számlavezetési díj egy évben maximum 1 800 forint lehet

 • a szerződésmódosítás díja alkalmanként 2 000 forint

 

OBA Garancia a lakástakarékra: biztonságban a pénzed!

 

Ha lakástakarékba fekteted a pénzed, nem kell aggódnod, mivel a lakáskasszákra az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vállal garanciát 100 000 euró értékig. Ez azt jelenti, egy lakástakarékpénztár csődje esetén (amire elég kevés esély van) nem fogod elveszíteni a pénzed, mivel az OBA kártalanít és visszafizeti az eddig összegyűjtött megtakarításaidat.

 

Akkor sem kell a pénzed elvesztése miatt aggódnod, ha felmondanád az OTP lakástakarék-szerződésedet. A lakástakarékpénztár ugyanígy visszaadja a megtakarításaidat és az összegyűjtött betéti kamatot.

 

Ha még az állami támogatás megszűnése előtt kötöttél szerződést, akkor az állami támogatás az egyetlen, amit elveszíthetsz, mivel az csak abban az esetben jár, ha lakáscélra használod fel a megtakarításodat. Azonban, ha ez teljesül, még így is megszakíthatod a megtakarítást: például egy 10 éves futamidőre kötött lakástakarék ötödik évben történő felmondása esetén felhasználhatod a négy év után járó állami támogatást, amennyiben igazolod a lakáscélt.


Nem gyűlik össze elegendő pénz a takarékkal a leendő lakásodra? Egészítsd ki a megtakarításod egy biztonságos, kedvező kamatozású lakáshitellel! A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kalkulátor néhány kattintással megmutatja a számodra testhezálló ajánlatot!


 

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum