Új termékkel jelentkezett az OTP Lakástakarék

OTP Lakástakarékpénztár

Új termékkel jelentkezett az OTP Lakástakarék

OTP Lakástakarékpénztár

Vrazsovits Rita
2019-02-20 Frissítve: 2022-01-18
2019-02-20 Frissítve: 2022-01-18
3126957

November 1-től felfüggesztette az értékesítést az OTP Lakástakarékpénztár

 

Az OTP Lakástakarékpénztár Bónusz55-5,99 és Bónusz1010-5,99 termékei 2019. október 31-ig érhetőek el az új ügyfelek számára. Ezután szerződéskötésre nem lesz lehetőség, csak két lakástakarékpénztárnál: a Fundamenta Lakáskasszánál és az Erste Lakástakarékpénztárnál.

 

OTP Lakástakarékpénztár az állami támogatás megszűnése után

 

Az államilag támogatott lakástakarékpénztárak megszüntetését 2018 októberében szavazta meg a parlament, ami azt jelenti, hogy 2018. október 16-ig lehetett olyan szerződést kötni valamelyik hazai lakástakarékpénztárnál, amelyre igénybe lehetett venni a havi megtakarítás után járó 30 százalékos állami támogatást a megtakarítási végéig, ami évente legfeljebb 72 000 forint lehetett. Az OTP Lakástakarékpénztárnál ennek megfelelően október 16-ig lehetett szerződést kötni, azóta állami támogatással nincs erre lehetőség. Ez vonatkozik a magánszemélyekre, a lakásszövetkezetekre és a társasházakra is.

Az OTP Lakástakarékpénztár a Fundamenta Lakáskassza után másodikként lépett ki új termékkel a lakástakarék piacra. Megnéztük, milyen lehetőséget rejt magában az új ajánlat, ezenkívül azoknak is összegyűjtöttünk minden fontos információt, akik még az állami támogatás megszüntetése előtt kötöttek szerződést az OTP-vel.

 

Az OTP is új termékkel jelent meg a piacon

 

Bő negyed évvel azután, hogy megszűnt a lakástakarékpénztárak állami támogatása, az OTP LTP is megjelent új termékével a piacon. A Fundamenta új termékéhez képest a legnagyobb különbség, hogy míg a rókás lakáskassza ajánlatának a legvonzóbb tulajdonsága a kedvező lakáshitel a megtakarítási időszak után, addig az OTP a megtakarítások után járó extra bónuszokkal igyekszik az ügyfeleket magához csábítani. Nézzük meg, pontosan mit kínál nekünk az OTP.

Két megtakarítási forma közül lehet választani, ha az OTP-nél szeretnél lakástakarék szerződést kötni.

 

Bónusz55-5,99 módozat

 • Szerződéses összeg: 1 400 000 - 7 000 000 forint
 • Vállalt havi befizetés: 10 000 - 50 000 forint között
 • A Lakástakarék Bónusz mértéke: 5% (maximum 145 000 Ft)
 • A betét éves kamatlába: 0,10%
 • Minimum előtakarékossági idő: 58 hónap
 • EBKM Lakástakarék Bónusszal: 0,74 százalék.
 • Számlanyitás díja: a szerződéses érték 1 százaléka
 • Lakáshitel THM: 8,30%
 • Maximális futamidő a lakáshitelnél: 72 hónap.


Bónusz1010-5,99 módozat

 • Szerződéses összeg: 3 000 000 – 15 000 000 forint
 • Vállalt havi befizetés: 10 000 – 50 000 forint között
 • A Lakástakarék Bónusz mértéke: 10% (maximum 600 000 Ft)
 • Betét éves kamatlába: 0,10%
 • Minimum előtakarékossági idő: 120 hónap
 • EBKM Lakástakarék Bónusszal: 1,28 százalék.
 • Számlanyitás díja: a szerződéses érték 1 százaléka
 • Lakáshitel THM: 7,40%
 • Maximális futamidő a lakáskölcsönnél: 118 hónap.

 

Ha az OTP Lakástakarékot választod, akár extra bónuszra is szert tehetsz, ami azt jelenti, hogy 50 000 forintos havi megtakarítás vállalása esetén 2,19 százalékos EBKM is elérhető. Az extra bónusz maximuma a megtakarítási idő alatt befizetett összes összeg 5 százaléka.

 

Ahhoz, hogy az extra bónuszt el tudd érni, a következő feltételeknek kell eleget tenned:

 • igénybe kell venned a lakáshitelt is,
 • a havi befizetés összege 50 000 Ft,
 • a szerződéses összeg 15 millió forint,
 • az extra bónuszt csak egy lakástakarék szerződésre tudod igénybe venni,
 • vállalnod kell, hogy a lakáshitelt a futamidő alatt nem fogod végtörleszteni,
 • nem lehet 60 napot meghaladó késedelem a befizetéseidnél,
 • nem volt összesítve az eredeti tőketartozás 20 százalékát meghaladó előtörlesztés.

Lakástakarékban gondolkodsz? Add meg, mekkora összeget tudnál havonta félretenni leendő lakáscéljaidra, és a Bank360 lakástakarék kalkulátora kiszámolja neked, hogy mekkora szerződéses összegre számíthatsz!


Miben más az új termék, mint a korábbi?

 

A legnagyobb különbség természetesen az állami támogatás hiánya, amely korábban a lakástakarékpénztárak legfőbb vonzerejének számított. Enélkül kisebb hozamot érhetünk el, mint a kamatbónuszokkal, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének előnyei az új lakástakarék ajánlatoknak.

 

Jelenleg két lakástakarékpénztár jelentkezett új termékkel, a Fundamenta és az OTP. Míg az előbbi a megtakarítások után kevesebb kamatot fizet, a kedvezményes, mindössze 2,9 százalékos lakáscélú kölcsön a piac egyik legversenyképesebb ajánlata. Ezzel szemben az OTP az extra kamatbónusszal magasabb hozamot biztosít, de az igényelhető lakáskölcsön a jelenleg elérhető ingatlancélú hitelekhez képest nem számít olcsónak.

 

Bár a kiemelkedőnek számító, 10 százalék körüli hozam már nem érhető el az állami támogatás utáni lakástakarékokkal, az egyik nagy előnye megmaradt az LTP-knek a többi lakáscélú, államilag támogatott konstrukcióval szemben, ez pedig a rugalmassága. A lakástakarékpénztárak segítségével kötött szerződéseknél néhány év alatt széles rétegek számára válik elérhetővé akár több millió forintos megtakarítás is, amely összeget a lakásvásárláson kívül építkezésre, felújításra, korszerűsítésre vagy ingatlan bővítésére is fel lehet használni. Tetőcsere, napelem vásárlása vagy hőszigetelés is finanszírozható a kiutalási időszak után az LTP-ből. Ezekben a kategóriákban használhatod fel a meglévő lakástakarékot:

 

 • építés,
 • felújítás,
 • lakásvásárlás,
 • bővítés,
 • korszerűsítés,
 • közművesítés,
 • lakáshitel kiváltása.

Az OTP Lakástakarék mindezen területeken felhasználható az állami támogatással együtt. Amire érdemes figyelned, hogy a kifizetéshez igazolnod kell, hogy lakáscélra használtad fel az OTP lakástakarékot. Lakás előtakarékosság esetén, azaz új vagy használt lakás vásárlása során ezt tulajdoni lappal, adásvételi szerződéssel és a Földhivatal igazolásával teheted meg, míg a felújításokat, korszerűsítéseket a munkálatokról, anyagbeszerzésről szóló számlák bemutatásával igazolhatod.

 

Az államilag támogatott konstrukcióknak a kötöttebb felhasználási feltételek mellett a személyi feltételei is kötöttebbek (a CSOK esetében például az életkor vagy a gyermekvállalás), míg lakástakarék szerződést gyakorlatilag bárki köthet, aki lakáscélú megtakarításban gondolkodik.

 

A 2018. október 16-ig megkötött OTP Lakástakarék szerződések feltételei

 

A lakástakarék az egyik legjobb, és egyben legnépszerűbb megtakarítási forma volt Magyarországon. Az állami támogatás megszűnésekor az OTP Lakástakarékpénztár a három hazai szolgáltató egyike volt - a segítségével akár több millió forintot is gyűjthettél lakáscéljaidra. Egy 10 éves megtakarítással, havi 20 ezer forintos befizetéssel akár 7 500 000 forint összejöhetett annak, aki ezt a megtakarítási formát választotta.

 

Hogy működött a lakástakarékpénztár?

 

A lakástakarékpénztár konstrukciója nagyon egyszerű volt: előre elkezdted félretenni a pénzt lakáscéljaidra egy lakástakarék-számlára. Az OTP lakástakarék befizetés legalább 5 000, maximum 20 000 forint lehetett havonta. Ennyi pénzt kellett havonta félretenni a választott futamidő alatt, ami legalább 4 év, a leghosszabb futamidő pedig 10 év volt.

 

Állami támogatás a meglévő szerződésekre

 

A szerződés ideje alatt a lakáskasszában betéti kamatot fizetnek a pénzedre, ezenkívül az állam a 2018. október 16-ig megkötött szerződésekre vonatkozó befizetéseket is támogatja. A befizetéseid után 30 százalékot, de maximum évi 72 000 forintot kaphatsz ajándékba állami támogatásként. Ha nem elég a megtakarítás és az állami támogatás, lehetőséged van lakáshitelt is felvenni a lakástakarék mellé, de ez természetesen nem kötelező.

 

A megtakarítás állami támogatással, a betéti kamatokkal és a jelzáloghitellel együttesen a szerződéses összege a lakástakaréknak, amelyet a futamidő lejártával felhasználhatsz. A megtakarításod ráadásul adómentes.

 

Módosítanám a szerződésem – így elvesztem az állami támogatást?

 

A 2018. október 16-ig, vagyis az állami támogatás megszüntetése előtt aláírt szerződésekre az állami támogatás igénybe vehető, viszont a későbbi, esetleges szerződésmódosításokat már érinti a változás. Tehát ha 2018. október 17-én vagy utána hosszabbítod meg a szerződés futamidejét vagy emeled meg a szerződéses összeget, akkor a meghosszabbított megtakarítási időre vagy a megemelt összegre már nem fog járni az állami támogatás.

 

Több lakástakarék egyszerre

 

Egy magánszemély csak egy lakástakarék kedvezményezettje lehet, de a lakástakarékpénztárakról szóló törvény lehetővé teszi, hogy egy lakáscélra közeli hozzátartozók közösen használjanak fel több lakástakarékot.

 

Kik tartoznak a közeli hozzátartozók körébe? Házastárs, testvér, féltestvér, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek, örökbefogadó, mostoha- és nevelő szülő együtt használhatja fel megtakarításait egy célra. A meglévő szerződések esetében a megtakarítások mellé jár az állami támogatás is.

 

Ezek az OTP Lakástakarék költségei – számolj a díjakkal!

 

A legnagyobb kiadást egyértelműen a számlanyitási díj jelentette korábban. Ha már rendelkezel OTP lakástakarék-szerződéssel, a következő díjakkal érdemes számolnod:
 

 • a számlavezetési díj egy évben maximum 1 800 forint lehet,
 • a szerződésmódosítás díja alkalmanként 2 000 forint.
   

Mennyire biztonságos az OTP Lakástakarék? Elveszítheted a pénzed?

 

A lakáskasszákra az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vállal garanciát 100 000 euró értékig. Ez azt jelenti, hogy nem kell attól tartanod, hogy egy lakástakarékpénztár csődje esetén (amire elég kevés esély van) elveszíted a pénzed. Az OBA kártalanít és visszafizeti az eddig összegyűjtött megtakarításaidat.

 

Akkor sem kell a pénzed elvesztése miatt aggódnod, ha felmondanád az OTP lakástakarék-szerződésedet. A lakástakarékpénztár ugyanígy visszaadja a megtakarításaidat és az összegyűjtött betéti kamatot. Az egyetlen, amit elveszíthetsz, az az állami támogatás, hiszen az csak akkor jár, ha lakáscélra használod fel a megtakarításodat. Azonban, ha ez teljesül, még így is megszakíthatod a megtakarítást: például egy 10 éves futamidőre kötött lakástakarék ötödik évben történő felmondása esetén felhasználhatod a négy év után járó állami támogatást, amennyiben igazolod a lakáscélt.

 

Az utolsó állami támogatással kötött lakástakarék szerződések 2028-ban fognak kifutni. A befizetéseid biztonságát az állam garantálja, így nem kell tartanod a különböző kockázatoktól, sem a befizetett tőkét, sem az állami támogatást tekintve.

 

Más lehetőségek lakáscélra

 

A Fundamenta új terméke


Lemaradtál az állami támogatásról, de szeretnéd megvalósítani a lakáscélodat? Így is köthetsz lakástakarékot, hiszen a Fundamenta az állami támogatás megszüntetése után új termékkel jelent meg a piacon! A lakástakarék kalkulátor segítségével megnézheted, hogy mekkora összeget gyűjthetsz össze a Fundamenta új konstrukciójával!

 

A CSOK vagy NOK is jó megoldás lehet


A CSOK jelentősen kibővült a lakástakarékpénztárak állami támogatásának megszüntetése után. Például nagyobb összeget lehet felvenni két gyermek után és többféle dolgora lehet  felhasználni a támogatást illetve a hitelkeretet. Új lakás vásárlása esetén szintén opció lehet a NOK (Nemzeti Otthonteremtési Közösség), ismertebb nevén a lakáslottó. Ebben a konstrukcióban több millió forint állami támogatás jár a befizetett összeg után.


Nem elég az így félretett összeg? Egészítsd ki egy biztonságos, kedvező kamatozású lakáshitellel! A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kalkulátorral néhány kattintással megtalálhatod a számodra testhezálló ajánlatot!


 

Az OTP Lakástakarékpénztár legfontosabb jellemzői

 

Az OTP Lakástakarékpénztár 1997-ben kezdte meg a működését, 2006-tól az OTP Lakástakarékpénztár Zrt. kezelte az ügyfelek befizetéseit. A 2018-as változások után az OTP szüneteltette az LTP üzletágat, egészen az új termék megjelenéséig. Az OTP Csoport jelenleg 9 országban körülbelül 17 millió ügyfélnek nyújt átfogó pénzügyi szolgáltatásokat.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!