A Bank360 saját kutatása megtakarításokról

Rengeteg vidéki élte fel a megtakarításait a járvány alatt

A Bank360 saját kutatása megtakarításokról

Rengeteg vidéki élte fel a megtakarításait a járvány alatt

Bagyinszki Dániel
2021-04-30 Frissítve: 2022-02-15
2021-04-30 Frissítve: 2022-02-15
13910125

Sokan felélték szinte minden megtakarításukat a járvány alatt – derült ki a Bank360 kutatásából, melynek keretein belül arról kérdezték a Facebook-felhasználókat, hogy hogyan érintette a járvány az anyagi helyzetüket. A kérdőívet több, mint kétezren töltötték ki, a kutatás nem reprezentatív. 

 

A járvány alatt rengetegen felélték a megtakarításaikat saját bevallásuk szerint, egy, a Bank360 Facebook-on közzétett felmérése szerint, amiben arról kérdeztük a válaszadókat, hogy a járvány alatt hogyan változott az anyagi helyzetük. 

 

A kérdőívünket 2041-en töltötték ki, majdnem háromnegyedük nő (73,5%). A kitöltők 16 százaléka vallotta magát budapestinek és 84 százalékuk vidékinek. A 18 és 65 közötti korosztályba tartozónak vallotta magát a kitöltők 91 százaléka, közöttük is magas volt a 35 év alattiak aránya (66%). Elmondhatjuk, hogy a kérdőívet többségében fiatal nők töltötték ki, arányuk 44,2 százalék volt a válaszadók között. 

A koronavírus-járvány első éve után a válaszadók anyagi helyzete nem fest túl jól. Csaknem kétharmaduk, 66,4 százalékuk azt mondta, hogy a járvány negatívan érintette őket, míg az anyagi helyzetük javulásáról mindössze 6,6 százalékuk számolt be.

 

Megtakarításaikról is érdeklődtünk a válaszadóktól a kérdőívben. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a járvány előtt, illetve most mennyi félretett pénzzel rendelkeznek. A válaszadók fele úgy emlékezett, hogy már a járvány előtt sem rendelkeztek legfeljebb egyhavi megtakarításnál többel, ám ez az arány mostanra 75 százalékra nőtt. 

 

 

“Legkisebb mértékben azoknak a száma csökkent, akiknek egy évnél is hosszabb időre elegendő megtakarításuk van, tehát úgy tűnik, a válaszadók közül az anyagilag legjobb helyzetben lévők szenvedték meg a legkevésbé a körülményeket” – közölte Bagyinszki Dániel, a Bank360 szerkesztője.

 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy azok, akik rendelkeznek valamilyen megtakarítással, azt miben tartják. Legtöbben, a válaszadók 63 százaléka jelölte azt, hogy otthon tartott készpénzzel rendelkezik. Az ezt követő legnépszerűbb megtakarítási formák a válaszadóink körében a forintban tartott számlapénz (31%), illetve a készpénzben tartott euró vagy dollár (6,5%) volt.

 

A megtakarítások nem csak számosságuk tekintetében, hanem minőségükben is romlottak, azok aránya, akik nem tudtak semennyit félrerakni, 30,9 százalékról 50,4 százalékra nőtt. Csökkent azok aránya is, akik legalább 25 ezer forintot tudtak félretenni havonta, 26,7 százalékról 16,3 százalékra. 

 

 

Az anyagi biztonság biztosításához egy jövedelembiztosítás jó eszköz lehet, mert ezzel jelentősebb megtakarítás nélkül is gondoskodhatunk arról, hogy keresőképtelenség vagy hosszan tartó munkanélküliség esetén a víz fölött maradjunk. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!