Nem változtak a piaci gázárak, eleve két árat határozott meg a kormány 2022-re

Rezsivihar a biliben: nincs extra emelés, eleve két piaci gázár volt decemberig

Nem változtak a piaci gázárak, eleve két árat határozott meg a kormány 2022-re

Rezsivihar a biliben: nincs extra emelés, eleve két piaci gázár volt decemberig

Bank360 tartalom
2022-08-09 Frissítve: 2022-08-09
2022-08-09
28812275

Felpörgette a rezsihíreket az a kormányzati közlés, amiben két piaci gázár szerepel 2022 hátralévő részére. A sok helyen újdonságként tálalt információban valójában semmi újdonság sincs, eleve ez a két ár szerepel a júliusi rezsirendeletben.

 

Futótűzként járta végig a médiát a Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye, amelyben az is szerepel, hogy a piaci gázár augusztus-szeptemberi összege után októbertől decemberig egy ennél magasabbat kell fizetni. Több cikk is úgy tálalja ezt, mintha nagy újdonságról, az eredeti bejelentéshez képesti utólagos áremelésről lenne szó. A Bank360.hu megnézte, mi a valóság.  

 

A minisztérium most azt közölte, hogy augusztusban köbméterenként 732,4 forint a piaci gázár, ami októbertől decemberig 752,5 forintra emelkedik. Korábban a kormányzati kommunikációban 747 forintos ár szerepelt 2022 hátralévő részére.

 

Valójában a minisztérium által közölt ár semmiféle újdonságot vagy változást nem jelent. A rezsicsökkentés szabályait átíró július 21-i rendeletben már eleve két árat határozott meg a kormány a piaci gázárra. Ez augusztusra és szeptemberre 21,416 Ft/MJ (megajoule), októberre, novemberre és decemberre 22,002 Ft/MJ. Ez az érték megfelel a Technológiai és Ipari Minisztérium közleményében szereplő, köbméterben megadott árral (732,4 és 752,5 forint/köbméter). A politikai kommunikációban korábban egy átlagos értéket, 747 forintot mondtak, de ettől még a jogszabályban külön ár szerepelt a két időszakra.

 

A gázdíjat mindig a szolgáltatott gáz tényleges fűtőértéke alapján fizetjük, ami változhat, általában köbméterenként 34,5 MJ körüli értékkel érdemes kalkulálni, de a konkrét fűtőérték mindig szerepel a számlán. Ezért is adják meg hivatalosan MJ-ben és nem köbméterben az árakat.  Ettől még azonban a kommunikációban gyakran köbméterre számolva beszélnek a gázárakról, mert így érthetőbb mindenki számára.

 

Az árakban pici eltérés az egyes szolgáltatók esetében is van a különböző elosztási területek miatt. Ez a nem változó rezsicsökkentett ár, azaz a rendeletben szereplő 2,865 forint/MJ esetében azt eredményezi, hogy a köbméterenkénti ár a minisztériumi közlés szerint 99,95 és 104,65 forint közé eshet szolgáltatótól függően.

 

A lényeg az, hogy minisztérium közlése nem jelent változást az eddig bejelentett árakhoz képest. A jogszabály szerint a piaci árakat ezután időről időre felülvizsgálják, aminek nyomán legközelebb 2023-tól várható ármódosulás. A júliusi bejelentésekhez képest annyi változás lesz a lakosság rezsivédett, kedvezményes árú gázzal (és árammal) való ellátásában, hogy ezt a kormány nemrégiben állami közfeladatnak nyilvánította, és ennek szolgálatására külön szerződik majd a kiválasztott cégekkel. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!