Egyre kevesebb a bankfiók Magyarországon.

Százasával zárják be a bankok a fiókokat

Egyre kevesebb a bankfiók Magyarországon.

Százasával zárják be a bankok a fiókokat

Herman Bernadett
2023-03-07 Frissítve: 2023-06-06
2023-03-07 Frissítve: 2023-06-06
31845848

A bankoknak is fájt a különadók emelése, elküldtek néhány alkalmazottat, és bezártak 322 fiókot tavaly. A nyereségük csökkent, de aggódni még nem kell. 

 

Válság, különadó? Mindezek első látásra meg sem kottyantak a magyarországi bankoknak. 2022-ben ugyanis a bankszektor konszolidált szinten elért éves nettó eredménye 833 milliárd forint le, amely az előző évhez képest 3,6 százalékkal magasabb - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Ebben az adatban viszont konszolidáltan vannak ott a magyarországi bankok, vagyis az OTP például a külföldi leánybankjaival együtt szerepel benne. A nem konszolidált banki nyereség csak 485 milliárd forint volt, amin viszont 5,7 százalékkal elmarad már a 2021-estől.

 

A hitelállomány növekedése az utolsó negyedévben a nem konszolidált adatok alapján megállt, 2021 egészében viszont még 20 százalékkal emelkedett, ezen belül a belföldi nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitelek állománya 16 százalékkal nőtt, a belföldi háztartásoknak nyújtott kölcsönöké viszont mindössze 3,5 százalékkal emelkedett. Nagyon érdekes adat a mérlegben a központi bankokkal szemben fennálló számlakövetelések és betétek mennyiségének alakulása. 

 

Ez a sor az MNB-nél lévő bankbetéteket tartalmazza, amelyek volumene 8 ezer milliárd forint fölé emelkedett az év végére, gyakorlatilag megduplázódott az utolsó negyedévben. Ez a szám nem csak történelmi rekord, de kiugróan magas a korábbi évekhez mérten. Minden bizonnyal szerepet játszott benne a 18 százalékos egynapos betétek bevezetése, amelyekben mind lakossági, mind vállalati betéteket elhelyezhettek a hitelintézetek, és amelyek hirtelen megugrása miatt a kormány kamatsapkát vezetett be a bankbetétekre is. 

 

A jegybanki és bankközi betétek mennyisége ezzel párhuzamosan az utolsó negyedévben visszaesett, és a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok - például állampapírok, vállalati kötvények, jelzáloglevelek - mennyisége is az év második felében jobbára stagnált, 15 303 milliárd forint volt az év végén. 

 

Látszik az év végi megtakarítási verseny

 

A források között látszik, hogy az ügyfélbetétek állománya az év során ugyan emelkedett valamelyest, de az utolsó negyedévben már csökkent. 37 521 milliárd forintnyi betét volt a bankokban 2022 végén. A vállalati betétek minimális mértékben még nőttek az év vége felé is, a háztartások számláiról viszont 500 milliárd forint távozott. Ennek lehetett az oka a nagyobb karácsonyi költekezés, a magasabb rezsiszámlák megérkezése, de az állampapírpiacon megjelenő vonzó lakossági papírokba is kerülhetett a betétekből. Az biztos, hogy az átlagos lakossági ügyfélkör betétjeiért a nagybankok nem szálltak be versenybe magas kamatajánlatokkal. Kis és közepes bankoknál viszont vannak vonzó lekötött betétek.

 

Ennek az egyik oka persze a kamatstop is lehet. Ha a hiteleket nagyon alacsony kamaton törlesztik az adósok, a bankok nem tudják miből kifizetni a magas betétkamatokat. A kamatstopot pedig eléggé felborította az egyensúlyt. Az emelkedő kamatok miatt a kamatbevételek ugyan az előző évhez képest csaknem háromszorosára nőttek 2022-ben, de a kamatkiadások eközben megötszöröződtek. A kamateredmény ennek ellenére nagyjából 62 százalékkal emelkedett tavaly, vagyis a bankok még így is a pénzüknél vannak. A jutalék jellegű bevételek szintén nőttek 16,7 százalékkal, vagyis kicsivel az infláció fölött. 

Bankfiókok.

A működési jellegű bevételek így 35,6 százalékkal nőttek 2021-hez képest, a működési költségek pedig 32,1 százalékkal emelkedtek. A megugrásban komoly szerepe volt az ágazatot érintő különadók növekedésének. A nyereségre kedvezőtlen hatással volt még az értékvesztésre elszámolandó céltartalék növelése, ami 453 milliárd forintot tett ki tavaly. 

 

Csökkenő létszám, kevesebb bankfiók

 

Az ügyfeleket érintő változások közül az egyik legkellemetlenebb, hogy a bankok 322 fiókot zártak be tavaly. Az évet 1832 egységgel kezdték, ebből csaknem minden ötödiket bezárták, az év végére csupán 1510 maradt fenn. Csak az utolsó negyedévben 128 fiókra került lakat. 2014-ben még több mint 3 ezer bankfiók volt Magyarországon, ezek több mint felét azóta bezárták, az pedig szinte borítékolható, hogy a tendencia folytatódik, hiszen az idén májusban olvad be a Takarékbank az MKB-ba, és az egyesült MBH Bank Nyrt. számára aligha éri majd meg fenntartani olyan fiókokat, amelyek egymás közvetlen szomszédságában állnak. 

 

A dolgozói létszám is csökkent valamelyest a bankokban. Bár a hitelintézetek karrier oldalain még mindig szép számban találni álláshirdetéseket, a statisztika szerint 176 fővel kevesebben dolgoztak 2022 végén a bankszektorban, mint egy évvel korábban. Ebben szerepet játszhatott a Sberbank kényszerű bezárása is, de az is, hogy egyre több hitelintézet kénytelen a csökkenő hitelkereslet miatt ezeken a területeken létszámot csökkenteni, vagy az ott dolgozó munkatársakat más területekre áthelyezni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!