Az extra adóterhek és a kamatstop a tizedével vetette vissza a magyar Erste Bank profitját.

Az Erste babavárósai többségénél már megszületett a gyerek

Az extra adóterhek és a kamatstop a tizedével vetette vissza a magyar Erste Bank profitját.

Az Erste babavárósai többségénél már megszületett a gyerek

Herman Bernadett
2023-03-08 Frissítve: 2023-05-09
2023-03-08 Frissítve: 2023-05-09
31846205

Az extra adóterhek és a kamatstop a tizedével vetette vissza a magyar Erste Bank profitját, de összességében véve sikeres évet zárt a bank. 

 

A nyereség ugyan csökkent, de így is eredményes évet zárt az Erste Bank Hungary. A hitelintézet működési bevételei 25,3 százalékkal nőttek 2021-hez képest, a nettó kamatbevétel részben az emelkedő kamatok miatt 66,8 százalékkal ugrott meg, de a növekedésben az is szerepet játszott, hogy a kereskedési bevételek egy részét így számolta el a bank. A díj- és jutalékbevételek is nőttek mintegy 17,1 százalékkal, ebben szerepet játszott, hogy az ügyfelek több és nagyobb értékű tranzakciót hajtottak végre tavaly. 

 

A működéssel kapcsolatos kiadások 16,7 százalékkal emelkedtek, a működési eredmény ezért 33 százalékkal 124,9 milliárd forintra emelkedett. Az egyéb működési eredmény viszont 32,5 milliárd forinttal csökkent elsősorban az egyszeri adó- és szabályozási terhek miatt (extraprofitadó kamatstop, tranzakciós illeték emelése, rendkívüli OBA-befizetés a Sberbank csődje miatt) - magyarázta Jelasity Radován elnök-vezérigazgató. 

 

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 21 százalékkal nőtt egy év alatt, az új finanszírozás 41 százalékkal bővült, és a nem teljesítő hitelek aránya is csökkent a tavalyi 3,6 százalékról 2,8 százalékosra. A lakossági hitelállomány 2 százalékkal nőtt, de az új kihelyezések értéke 5,8 százalékkal csökkent főleg a lakáshitelpiac megtorpanása miatt. Az új lakáshitelek folyósítása 5 százalékkal esett vissza tavaly, miközben a fogyasztási hiteleké 6 százalékkal csökkent. 

 

A babavárósok többségénél már megszületett a gyerek

 

A babaváró hitelnél 3 százalékkal nőtt a kereslet 2021-hez képest, 30 ezer babaváró hitelt folyósított eddig a bank, és az ügyfeleknél 17 ezer baba már meg is született, további 5400 magzatot pedig bejelentettek a párok. Már nem csak a 2019-es, de a 2020-as és 2021-es babavárósok 60 százaléka is teljesítette a gyerekvállalási feltételt - mondta Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese. 

 

Az Erste csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon 11 százalékkal 4704 milliárd forintra nőtt tavaly, ezen belül a befektetések aránya 63 százalék, a többi bankbetét. A tavaly beolvasztott Random Capital brókercég forgalmával együtt a már 30 százalék körüli részesedése van a cégnek a Budapesti Értéktőzsde forgalmából - mondta Cselokvszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt elnök-vezérigazgatója, aki februártól egyúttal a vállalati üzletág vezetője is a banknál. 

 

A vállalati üzletág életében is volt egy fontos akvizíció tavaly, a Commerzbank ügyfeleit és tevékenységét integrálta a bank. A vállalati hitel- és kötvényállomány 45 százalékkal nőtt tavaly. Az idén komoly kihívást jelent a Növekedési Hitelprogram lejáró állományának refinanszírozása a cégek számára. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban az Erste is részt vesz. A február elején indult, 700 milliárd forintos keretű hitelprogram két alprogramja viszont alig egy hónap alatt kimerült

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!