A lakáshitelek esetek vissza a legjobban

Önként vállal kamatstopot hasznos ügyfeleinél a nagybank

A lakáshitelek esetek vissza a legjobban

Önként vállal kamatstopot hasznos ügyfeleinél a nagybank

Bank360 tartalom
2023-05-10 Frissítve: 2023-05-11
2023-05-10 Frissítve: 2023-05-11
32748818

Az egész bankszektorhoz hasonlóan csúnyán visszaesett a lakossági hitelezés az Ersténél is az első negyedévben. Különösen a lakáshitelezés és a babaváró hitel szenved, a személyi kölcsönnél kisebb a csökkenés. Az éppen meghosszabbítás előtt álló állami kamatstop a bank terhe, van azonban olyan kamatstop is, amelyet egyenesen önként vállal az ügyfeleknél az Erste.  

 

“A magas kamatok miatt jelentősen visszaesett a hitelkereslet a magyar bankpiacon. A társadalmi hatású szervezeteket a válság kettős feladat elé állítja: egyrészt maguknak is meg kell küzdeniük a növekvő költségekkel és a szűkülő forrásokkal, másrészt sokkal nagyobb lesz az igény az általuk kínált megoldások, szolgáltatások iránt. Így ezekben az időkben nekik még nagyobb szükségük van a kiszámítható finanszírozásra” – mondta Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérigazgatója a 2023 első negyedévi eredményeket bemutatásakor.

 

Négymilliárdnyi kedvezményes hitel társadalmi hatású szervezeteknek

 

Az Erste ezért egy éven át önként vállalt kamatstoppal segíti az ügyfelei közé tartozó társadalmi hatású szervezeteket, így alapítványokat, egyesületeket, nonprofit szervezeteket, társadalmi vállalkozásokat. A pénzintézet öt éve kínál Social Banking programja keretében kedvező számlavezetési csomagot és kedvezményes, akár garancia és egyéb fedezet nélküli hitellehetőségeket azoknak a szervezeteknek, amelyek társadalmilag hasznos tevékenységet folytatnak. (A lakossági ügyfelek jelzáloghiteleinek jelentős részét az állam védi kamatstoppal, amit várhatóan június 30. utánra is meghosszabbít hamarosan a kormány.)

 

Az Ersténél jelenleg közel félezer társadalmi hatású szervezet vezet számlát. Nekik öt év alatt összesen 4,2 milliárd forint kedvezményes hitelt folyósított a bank, miközben egyedi képzési és mentoring programot nyújt számukra. Az idén nyolc éves SEEDS program célja, hogy az esélyegyenlőtlenséget csökkentő, a rászorulók életminőségének javítását elősegítő társadalmi vállalkozások gyakorlati segítséget kapjanak a hatékony működtetéshez és fejlesztéshez.

 

A lakáshitelek estek a legnagyobbat

 

A teljes lakossági hitelállomány 3 százalékkal nőtt éves összevetésben, az új kihelyezések értéke azonban az idei első negyedévben 32,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, elsősorban a jelzáloghitelek iránti kereslet visszaesése miatt. Az új lakáshitelek folyósítása 58 százalékkal esett vissza a 2022-es eredményhez képest. 

 

A fogyasztási típusú hiteleknél a kihelyezés összességében 12 százalékkal csökkent. Ezen belül a személyi kölcsönök esetében 16 százalékkal, míg a babaváró hitel iránt 49 százalékkal csökkent a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. A kisvállalkozók esetében az új folyósítás 21 százalékkal nőtt éves összevetésben.

 

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon (befektetés és betét) március végére 4752 milliárd forintra nőtt, 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 66 százalék volt.

 

A vállalatoknak segítettek a kedvezményes hitelek

 

A vállalati területen a kötvény- és a hitelállomány együttesen 36 százalékkal nőtt egy év alatt, és március végén meghaladta a 1175 milliárd forintot. A kis- és középvállalkozásoknál a hitel- és kötvényállomány 25 százalékkal, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 11 százalékkal, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 77 százalékkal gyarapodott 2022 első negyedévéhez képest. Ugyanakkor az egy évvel korábbinál jóval magasabb kamatok idején a cégek megfontoltabban nyúlnak külső forráshoz. Az első negyedévben ezért az új kötvények és hitelek volumene 48 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

 

Az ügyfélhitelek és kötvények állománya március végén összességében 17 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás, hitelezés volumene ugyanakkor 41 százalékkal maradt el 2022 első negyedévének teljesítményétől. Az NPL-ráta (azaz a nem fizető hitelek aránya) 2,8 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 3,9 százalékról.

 

Az extra befizetések elvitték a nyereség javát

 

Az Erste működési bevételei 2023 első negyedévében 52,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi adatot. A nettó kamatbevételek 72,5 százalékkal gyarapodtak, részben azért, mert a bank a kereskedési bevételek egy részét itt számolta el. A kereskedési és konverziós bevételek ezért 17,8 milliárd forinttal csökkentek. A díj- és jutalékbevételek 10,4 százalékkal nőttek, leginkább az ügyfelek nagyobb tranzakciós aktivitásának, valamint a befektetési üzletág teljesítményének köszönhetően.

 

A működéssel kapcsolatos kiadások 19,4 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest főként a Sberbankhoz kapcsolódó OBA-tétel miatt, amely tavaly növelte, míg idén, a visszatérítés révén mérsékelte a költségeket. Az Erste működési eredménye így jelentősen, 44,7 milliárd forintra nőtt. A költség/bevétel arány március végére 36,5 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 69,2 százalékról. 

 

Az egyéb működési eredmény ugyanakkor 37,5 milliárd forint veszteséget mutat, jelentős részben azért, mert a bankokat terhelő különadót, tranzakciós illetéket és extraprofit-adót az év elején a teljes évre előre be kell fizetni. Az adózás utáni nyereség így 6,3 milliárd forint lett, míg 2022 első negyedévét közel egymilliárd forint veszteséggel zárta a bank.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!