Brüsszel és a babaváró hitel

Tényleg Brüsszelen múlhat, hogy megkapod-e a babaváró támogatást?

Vrazsovits Rita Vrazsovits Rita
2019.05.16.
Frissítve: 2019-06-27 Létrehozva: 2019-05-16
3858984

Pillanatok alatt körbejárta az országot a hír, hogy a magyar kormány szerint az Európai Bizottság bele szeretne szólni a babaváró támogatás feltételeibe. Utánajártunk, hogy tényleg így van-e, és hogy ez hogyan befolyásolhatja a hiteligénylést.

 

Brüsszel megígérte, hogy nem indít eljárást a babaváró hitel ellen

 

A MTI-n megjelent közlemény szerint az Európai Bizottság szóbeli ígéretet tett a magyar kormánynak, miszerint nem fognak eljárást indítani a július 1-jén startoló babaváró támogatás ellen. Ez azt jelenti, hogy az erre az évre beharangozott Családvédelmi akcióterv elemei időben el fognak indulni.

 

A magánszemélyekre vonatkozó feltételek nem változnak

 

Az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatóság javaslata alapján a 100 százalékos kezességvállalás és kamattámogatás mértéke 80 százalékra csökkenne, amivel a piaci versenyt erősítenék a bankok között. A javaslat nem érinti a hitelt igénylő magánszemélyeket és a rájuk vonatkozó feltételeket sem, csak azokat a bankokat, amelyek elindulnak a babaváró hitellel.

 

Ez azt jelenti, hogy:

 

  • ugyanúgy kamatmentes lesz a hiteled, ha a hiteligénylést követő 5 évben gyermeked születik,

  • ugyanúgy felfüggesztheted 3 évre a törlesztést, ha megszületnek a gyerekek,

  • ugyanúgy elengedi az állam a fennálló hiteltartozás 30 százalékát, ha megszületik az igénylés után a második gyermek,

  • és elengedi az állam a fennálló tartozás többi részét, ha a harmadik gyermek is megszületik.

 

De akkor mit szeretne Európai Bizottság?

 

Röviden: nagyobb versenyt a bankok között, és azt, hogy a bankok szintjén ne merüljön fel az állami támogatás gyanúja. A hónapok óta zajló szakmai egyeztetés során a magyar fél vetette fel a kamatcsökkentésre vonatkozó kérdést, megoldásként a versenyjogi aggályokra. Erre érkezett a Brüsszelben ülésező bizottságtól az a válasz, miszerint „a 100 százalékos kezességvállalás miatt a konstrukció annyira kockázatos a bank számára, mintha állampapírt venne” - ez a két fél közötti egyik telefonkonferencián hangzott el.

 

A kezességvállalás és a kamattámogatás mértékének a csökkentése kizárná a versenyelőnyt a bankok szintjén, illetve kiküszöbölhető lenne, hogy „később aggályok merüljenek fel az állami támogatásokra vonatkozó szabályok szempontjából” – többek között ez áll az Európai Bizottság közleményében.

 

Fontos tisztázni, hogy az Európai Bizottság egyelőre csak javaslatokat tett, tehát nincs szó vizsgálatról vagy hivatalos állásfoglalásról. A szakmai egyeztetés tovább folytatódik a két fél között, tehát nem beszélhetünk támadásról a brüsszeli szervezet részéről. Sőt, több közleményben is hangsúlyozták, hogy kifejezetten örülnek a babaváró programnak.

 


A Bank360 álláspontja: az Európai Bizottság javaslata nem befolyásolja a magánszemélyekre vonatkozó feltételeket, és akkor sem kerülnének hátrányba, ha a javaslat alapján módosítanák a babaváró hitelre vonatkozó rendeletet. Az esetleges módosítás – az állami kezességvállalási mérték csökkentése – a bankok számára jelentene változást, hiszen így kisebb kamatmarzsot, illetve profitot tudnának elérni.


 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!