Brüsszel és a babaváró hitel

Tényleg Brüsszelen múlhat, hogy megkapod-e a babaváró támogatást?

Brüsszel és a babaváró hitel

Tényleg Brüsszelen múlhat, hogy megkapod-e a babaváró támogatást?

Vrazsovits Rita
2019-05-16 Frissítve: 2022-01-18
2019-05-16 Frissítve: 2022-01-18
3858984

Pillanatok alatt körbejárta az országot a hír, hogy a magyar kormány szerint az Európai Bizottság bele szeretne szólni a babaváró támogatás feltételeibe. Utánajártunk, hogy tényleg így van-e, és hogy ez hogyan befolyásolhatja a hiteligénylést.

 

Brüsszel megígérte, hogy nem indít eljárást a babaváró hitel ellen

 

A MTI-n megjelent közlemény szerint az Európai Bizottság szóbeli ígéretet tett a magyar kormánynak, miszerint nem fognak eljárást indítani a július 1-jén startoló babaváró támogatás ellen. Ez azt jelenti, hogy az erre az évre beharangozott Családvédelmi akcióterv elemei időben el fognak indulni.

 

A magánszemélyekre vonatkozó feltételek nem változnak

 

Az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatóság javaslata alapján a 100 százalékos kezességvállalás és kamattámogatás mértéke 80 százalékra csökkenne, amivel a piaci versenyt erősítenék a bankok között. A javaslat nem érinti a hitelt igénylő magánszemélyeket és a rájuk vonatkozó feltételeket sem, csak azokat a bankokat, amelyek elindulnak a babaváró hitellel.

 

Ez azt jelenti, hogy:

 

  • ugyanúgy kamatmentes lesz a hiteled, ha a hiteligénylést követő 5 évben gyermeked születik,

  • ugyanúgy felfüggesztheted 3 évre a törlesztést, ha megszületnek a gyerekek,

  • ugyanúgy elengedi az állam a fennálló hiteltartozás 30 százalékát, ha megszületik az igénylés után a második gyermek,

  • és elengedi az állam a fennálló tartozás többi részét, ha a harmadik gyermek is megszületik.

 

De akkor mit szeretne Európai Bizottság?

 

Röviden: nagyobb versenyt a bankok között, és azt, hogy a bankok szintjén ne merüljön fel az állami támogatás gyanúja. A hónapok óta zajló szakmai egyeztetés során a magyar fél vetette fel a kamatcsökkentésre vonatkozó kérdést, megoldásként a versenyjogi aggályokra. Erre érkezett a Brüsszelben ülésező bizottságtól az a válasz, miszerint „a 100 százalékos kezességvállalás miatt a konstrukció annyira kockázatos a bank számára, mintha állampapírt venne” - ez a két fél közötti egyik telefonkonferencián hangzott el.

 

A kezességvállalás és a kamattámogatás mértékének a csökkentése kizárná a versenyelőnyt a bankok szintjén, illetve kiküszöbölhető lenne, hogy „később aggályok merüljenek fel az állami támogatásokra vonatkozó szabályok szempontjából” – többek között ez áll az Európai Bizottság közleményében.

 

Fontos tisztázni, hogy az Európai Bizottság egyelőre csak javaslatokat tett, tehát nincs szó vizsgálatról vagy hivatalos állásfoglalásról. A szakmai egyeztetés tovább folytatódik a két fél között, tehát nem beszélhetünk támadásról a brüsszeli szervezet részéről. Sőt, több közleményben is hangsúlyozták, hogy kifejezetten örülnek a babaváró programnak.

 


A Bank360 álláspontja: az Európai Bizottság javaslata nem befolyásolja a magánszemélyekre vonatkozó feltételeket, és akkor sem kerülnének hátrányba, ha a javaslat alapján módosítanák a babaváró hitelre vonatkozó rendeletet. Az esetleges módosítás – az állami kezességvállalási mérték csökkentése – a bankok számára jelentene változást, hiszen így kisebb kamatmarzsot, illetve profitot tudnának elérni.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!