Üzletemberek megbeszélés közben örülnek

Tízmilliárdokkal több pénzt ad a kormány a Széchenyi Kártya Programra

Üzletemberek megbeszélés közben örülnek

Tízmilliárdokkal több pénzt ad a kormány a Széchenyi Kártya Programra

Tóth Levente
2021-12-28 Frissítve: 2022-01-18
2021-12-28 Frissítve: 2022-01-18
17885413

Rendeletet adott ki a kormány a Széchenyi Kártya Program felülvizsgálatáról. A legnagyobb újdonság az, hogy a kabinet tízmilliárdokkal megemelte az elkövetkező években a program támogatására fordítható költségvetési pénzt. 2022-ben is megmaradnak az újraindítási hitelek, több konstrukció kamattámogatásának mértékét pedig módosították.

 

Megjelent a kormányrendelet a Széchenyi Kártya Program felülvizsgálatáról. A kormány a pénzügyminiszternek megszabja, hogy a 2023-2033 közötti költségvetésekben gondoskodjon elég pénzről a Széchenyi Kártya Programra. A kötelezettségvállalásban 2037-ig tekint előre. A rendelet legnagyobb újdonsága, hogy a kormány jelentősen megemeli a programra támogatására fordítható költségvetési kiadásokat.

 

A pénzügyminiszternek gondoskodnia kell arról, hogy a program 34,57 milliárd forint többletforrást kapjon a 2022-es költségvetésben (eredetileg 66,5 milliárd forintot szánt rá, és ezt növelte meg a mostani döntéssel). A program konstrukcióira, a Széchenyi Hitelekre a kormány a további években is jóval többen adna.  2023-ban maximum 83,6 milliárd forint összegű kötelezettség vállalható az eddigi 68,4 milliárddal szemben. 2024-ben még mindig 67 milliárd lehet a támogatás az eddig tervezett bő 40 milliárdhoz képest. 2025-től állna be a korábban is tervezett csökkenés, ekkor már 40,5 milliárd lesz a támogatás plafonja, 2026-ban 30,3 milliárd, 2027 és 2037 között pedig évente maximum 23,3 milliárd forint mehetne erre a büdzséből. Ez az összeg azonban még így is jelentősen magasabb szinten stabilizálódna, mint ami az eddigi elképzelésekben volt, hiszen ezekre az évekre a korábbi tervek szerint már csak évi 15,5 milliárd jutott volna.

Ha egy évben a keret felhasználása eléri a 75 százalékot, akkor a pénzügyminiszternek meg kell vizsgálni a helyzetet, és javaslatot kell tennie a kormánynak a szükségesnek ítélt teendőkre. A kormányrendelet egyben felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy vizsgálja felül a Széchenyi Kártya Program keretében forgalmazott termékeket és azok paramétereit 2022. május 31-ig.

 

Az új jogszabály január 1-től a program egyes konstrukcióinál megemeli a maximális kamattámogatás mértékét. A Széchenyi Turisztikai Kártya Újraindítási Programban a kamattámogatás eddig nem haladhatta meg az évi 6,7 százalékot. Ez januártól 8,5 százalékra nő. A Széchenyi Mikrohitel Konstrukció keretében nyújtott hitelek kamattámogatása pedig éves szinten nem haladhatja meg a fennálló tőketartozásra vetítve a 10,5 százalékos mértéket. Ez jelenleg 9,5 százalék.

Már a rendelet napjától él viszont az a szabály, hogy a Széchenyi Turisztikai Kártya Program hiteleinek a támogatását szabja át. A jelenlegi szabály szerint hitelekhez nyújtott támogatásokat úgy kell meghatározni, hogy a vállalkozók által fizetett nettó hiteldíj (nettó ügyleti kamat, nettó kezelési költség, készfizető kezességvállalás nettó díja és egyéb pénzügyi intézmény által megelőlegezett költség) nem haladhatja meg a 0%-ot a kezességi díjtámogatás kivételével. Az új szabály szerint a vállalkozók által fizetett nettó ügyleti kamat nem haladhatja meg a 0,5%-ot, a nettó kezelési költség, készfizető kezességvállalás nettó díja és egyéb pénzügyi intézmény által megelőlegezett költség pedig nem haladhatja meg a 0,0%-ot a kezességi díjtámogatás kivételével.

 

A Széchenyi Kártya Program újraindítási hitelei 2022-től is elérhetőek maradnak, mert a kormány meghosszabbította az igénylési lehetőségüket. A Széchenyi Hitel Program GO! kedvezményes, a futamidő végéig fix kamatozású hitelei 1 milliótól akár 1 milliárd forint hitelösszegig igényelhetőek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!