Már csak a benyújtásra van idő az otthonfelújítási támogatásnál

Túlélőcsomag az igényléshez: két nap maradt az otthonfelújítási támogatásra

Már csak a benyújtásra van idő az otthonfelújítási támogatásnál

Túlélőcsomag az igényléshez: két nap maradt az otthonfelújítási támogatásra

Bank360 tartalom
2022-12-30 Frissítve: 2022-12-29
2022-12-30
30781994

Speciális esetektől eltekintve már csak két napja maradt hátra azoknak, akik még igényleni akarják az otthonfelújítási támogatást. A tét nem kicsi, akár 3 millió forintot is lehet kapni, ezért összefoglaljuk a legfontosabbakat a benyújtáshoz.

 

Több családtámogatást meghosszabbított 2023-ra és a 2024-re is, de az otthonfelújítási támogatás nem tartozik ezek közé. Ennek igénylési határideje speciális esetek kivételével december 31-én lejár. Aki tehát igénybe akarja venni a maximum 3 millió forint összegű, a felújítás legföljebb felét kitevő kedvezményt, annak már nagyon sietnie kell az igényléssel.

 

Nekikezdeni már nyilván késő bárminek is, hiszen két nap alatt, szilveszterkor a nulláról nem fog megvalósulni egy ablak- vagy kazáncsere. Aki azonban most hajrázik az igényléssel, annak érdemes még egyszer átvennie, mik a legfontosabb szabályok, benyújtandók, hogy ne csússzon el egy banánhéjon az utolsó pillanatban. 

 

Az öt legfontosabb igénylési szabály

  1. Támogatásra az jogosult, aki legalább egy gyermeket nevel vagy vár. 
  2. A támogatás összege legfeljebb a felújítási költség 50 százaléka, és maximum 3 millió forint.
  3. Mindenről számlát kell benyújtani, és csak olyan költségre lehet támogatást kérni, amiről 2022. december 31-ig kiállították a számlát, és azt az igénylő ki is fizette.
  4. A számlák kifizetését követő 60 napig lehet kérni a támogatást, ennél a határidőnél az utolsó számla kifizetésének ideje számít..
  5. A támogatás összegének 50-50 százalékát teheti ki a felhasznált, beépített anyagok és berendezések költsége, valamint a kivitelezési díj. Ez azt jelenti, hogy a teljes felújítási költségnek legalább 25 százalékát kell kitennie számlával igazolva mindkettőnek, hogy megkaphassuk a teljes kiadás felét támogatásként.

 

Ezeket a dokumentumokat kötelező benyújtani

  • az Államkincstár kérelmi űrlapja (csak ezen a formanyomtatványon történhet az igénylés!),
  • a lakásfelújítás vállalkozási szerződései
  • az igénylő(k) és a támogatási jogosultságnál figyelembe vett gyermek(ek) lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolata
  • az Államkincstár által készített és az igénylő által kitöltött számlaösszesítő formanyomtatvány
  • az igénylő(k) személyazonosságának igazolására személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély másolata
  • az igénylő(k) és a támogatási jogosultságnál figyelembe vett gyermek(ek) lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolata

A szükséges formanyomtatványokat itt lehet letölteni az Államkincstár oldaláról.

 

Hogyan és hol lehet igényelni?

Az idő rövidsége miatt már csak két biztos módja van az igénylés benyújtásának:

  • személyesen az igazgatási szünet alatt is nyitva lévő kormányablakokban (ezek listája itt található)
  • ügyfélkapus azonosítás után az erre kialakított online felületen.

 

Mikor fizetik ki a támogatást?

A beérkezéstől számított 30 napon belül bírálja el a kérelmet az Államkincstár, és sikeres igénylés esetén 5 napon belül ki is fizeti.

 

Hol találunk segítséget a kitöltéshez, benyújtáshoz?

Akinek az utolsó pillanatokban merül fel még kérdése, vagy bizonytalan valamiben, annak több gyors segítség is a rendelkezésére áll.

A támogatás feltételeiről, igénybevételéről itt és itt találhatsz hasznos információkat.

Az igénylés kitöltéséhez és benyújtásához pedig itt találhatsz útmutatót.

Az Államkincstár a benyújtásoknál gyakran előforduló hibákról is készített egy listát, ezt is érdemes átnézni.

 

Kik nyújthatják be 2023. március 31-ig az igénylésüket?

Egy napokban megjelent kormányrendelet speciális esetekben lehetőséget ad arra is, hogy a támogatást december 31. után is be lehessen nyújtani. A 2023. március 31-ig meghosszabbított határidővel a ismertetése szerint két esetben lehet élni:

  1. Amennyiben az otthonfelújítás kizárólagosan vagy részben napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje vonatkozik. Ebben az esetben a beruházás nem napelemre vagy napkollektorra vonatkozó részére csak akkor igényelhető a támogatás, ha arról a számlákat 2022. december 31-ig kiállították.

Ennél az engedménynél további feltétel az is, hogy mellékelni kell az igényléshez a napkollektoros, napelemes munkálatok kivitelezésére vonatkozó, legkésőbb 2022. július 31. napjáig aláírt vállalkozási szerződést és a 2022. szeptember 30. napjáig beadott hálózati csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást.

  1. Méltányossági engedmény, hogy az igénylő támogatásra való jogosultsága a magzat elhalásának vagy halva születésének, vagy a gyermek halálának a támogatási kérelem benyújtását megelőző bekövetkezése esetén is megállapítható, ha igazolják, hogy legkorábban a vállalkozási szerződés megkötésének vagy az első számla kibocsátásának napján a gyermek életben volt, vagy a 12. hetét betöltött várandósság fennállt. Az előzőhöz hasonlóan az ilyen kérelmet is be lehet még nyújtani március 31-ig.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!