Egy kávézóban a pultnál kiszolgálnak

Új Széchenyi Hitel a mikrovállalkozások számára

Egy kávézóban a pultnál kiszolgálnak

Új Széchenyi Hitel a mikrovállalkozások számára

Bagyinszki Dániel
2021-07-14 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-14 Frissítve: 2022-01-18
15186406

A szerdai kormányülés után, 7 újabb gazdaságvédelmi intézkedés elfogadását jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook videójában, amire a Gazdasági Újraindításért Felelős Operatív Törzs tett javaslatot. Ezzel a héttel már 20 javaslatukat fogadta el a kormány. 

 

Többek között a közbeszerzések gyorsításáról és egy, célzottan a mikrovállalatoknak szóló hitelprogramról is pozitív döntés született a szerdai kormányülésen. A döntések indokaként a külgazdasági és külügyminiszter a nemzetközi beruházási verseny megnyerésének szándékát jelölte meg.

Másfél év folyamatos keretbővítés után a Nemzeti Bank a két nagy államilag támogatott vállalkozói hitel közül, június végével leállította az NHP Hajrát. A leállítással megközelítőleg együtt azonban egy új programot is bejelentett a kormány, a Széchenyi GO-t.

 

Ebbe a márkanévbe betagozódva indul el a miniszter bejelentése szerint a Széchenyi Mikrohitel program. Ez a fejlesztési célú hiteltámogatás azoknak a mikrovállalkozásoknak szól, akik túl kicsik ahhoz, hogy a bankok foglalkozzanak velük. A vállalkozások 10 évre 0,5 százalékos kamattal igényelhetik majd ezt a hitelt, amire a kormány 50 milliárd forintos keretet szán 10 év alatt. 

 

A többi hat elfogadott javaslat Szijjártó Péter elmondása alapján a következők voltak:

 

  • A magyar állam 5,5 milliárd forint közpénzt ajándékoz egy biharkeresztesi beruházásnak, a miniszter szerint ez a magyar építőalapanyag-ipar fejlesztése érdekében és azért történik, hogy több magyar piaci szereplő legyen.

  • Blanketta-kiírásokkal gyorsítják fel a közbeszerzéseket, amivel az a terv, hogy az eddigi 1 hónapról 5 napra csökkentsék az előzetes vizsgálatokat. 

  • Bejelentett egy újabb csomag kedvezményes beruházási hitelt is Szijjártó a magyar vállalkozásoknak, amit 0,1 százalékos kamattal 100 milliárd forintos keretösszegig ad az Exim Bank (az eddigi 500 milliárd forinton túl).

  • Új Nemzeti Beruházási Helyszínkereső szolgáltatás. A Lechner Tudásközpont fejlesztése a Nemzeti Befektetési Ügynökség korábbi adatbázisára épül és a külügyminiszter szerint a arra szolgál, hogy gyorsan tudjanak azoknak avállalatoknak helyszínjavaslatot tenni, akik Magyarországra szeretnének beruházást hozni. 

  • 10-ről 20 százalékra emeli a kormány azt a kvótát, hogy mennyi EU-n kívüli külföldi munkavállalót alkalmazhatnak a külföldi cégek Magyarországon.

  • Egy termőföld tőkealapot is létrehoznak az Exim Banknál, 400 millió euró értékben, ami a magyar élelmiszeripari szereplőknek segít majd a kormány tervei szerint földhöz jutni. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!