konyha

Újabb bejelentés: nyugdíjasok is igényelhetik a csokot, telekvásárlásra is jár az 5 millió forint visszatérítés

konyha

Újabb bejelentés: nyugdíjasok is igényelhetik a csokot, telekvásárlásra is jár az 5 millió forint visszatérítés

Veres Patrik
2020-12-30 Frissítve: 2022-01-18
2020-12-30 Frissítve: 2022-01-18
11563493

Nyugdíjasok is igényelhetik az akár 10 millió forintos csokot és mellé a csok-hitelt és építési hitelre is kérhető a jelzáloghitel elengedés, de nem csak ezekről beszélt Novák Katalin. 

 

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter keddi Facebook-videójában az alábbi változásokat jelentette be az otthonteremtési lehetőségekre vonatkozóan:

 

Csok:

 

  • nyugdíjasok is igényelhetnek csokot. Erre akkor van lehetőségük, ha vérszerinti vagy örökbefogadott kiskorú gyermeket nevelnek és dolgoznak a nyugdíj mellett. A miniszter példaként említette azokat a családokat, ahol a nagyszülők nevelik az unokát valamilyen okból kifolyólag. 
  • Átíratható a csokos ingatlan a gyermekekre. A csokos lakásokra alapvetően 10 évig elidegenítési tilalom vonatkozik, azaz nem lehet eladni, változtatni a tulajdonosi szerkezeten. A módosítás viszont lehetővé teszi, hogy a 10 éves periódus alatt a gyermekünkre írassuk az ingatlant.

 

A csok részleteit és feltételeit itt foglaltuk össze. A legfeljebb 10 millió forintos csok támogatás mellé legfeljebb 15 millió forintos kedvezményes kamatozású jelzáloghitel vehető fel, így mindenképp érdemes utánaszámolni annak, hogy mekkora lesz a várható törlesztőrészlet.

 

Jelzáloghitel elengedése:

 

  • Összevonhatók a jelzáloghitelek. Ez akkor fontos, ha több jelzáloghitelünk is van, de az elengedhető összeg magasabb, mint a fennálló tartozásunk. Így ugyanis lezárhatjuk a kisebb összegű kölcsönt és a fennmaradó másik hitelből is levonhatjuk az elengedésből fennmaradó részt. 
  • Az építési hitelekre is vonatkozik: lakásvásárlási kölcsönökre terjedt ki a jelzáloghitel elengedés, ami kiterjed az építési hitelekre is. Így azok, akik építkeznek és ehhez vettek fel jelzáloghitelt, kérhetik az elengedést. 

 

Bank360 vélemény: az, hogy építési hitelekre is felhasználható a jelzáloghitel-elengedés, igazából nem újdonság. A rendelet lakáscélú hitelekről szól, ezek körébe pedig a hivatkozott jogszabályok alapján az építési hitel is beletartozik. Így eddig is volt lehetőség a jelzáloghitel-elengedést építési hitelekre kérni. 

 

A jelzáloghitel elengedéssel két gyermek után egy millió, a harmadik gyermek után további 4 millió, minden tovább gyermek után pedig újabb 1-1 millió forint adósságot vállal át az állam. A részletekről itt írtunk. 

 

5 millió forint visszatérítés telekvásárláskor

 

A videóban nem hangzik el, de Novák Facebook posztjának szövege alapján januártól a telekvásárlás és építkezés áfatartalmát is visszaigényelhetik a vásárlók 5 millió forintig.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!