A késedelmi kamat maximum 25 százalék lehet

Újabb kamatplafont vezetett be a kormány

A késedelmi kamat maximum 25 százalék lehet

Újabb kamatplafont vezetett be a kormány

Bank360 tartalom
2022-11-10 Frissítve: 2023-10-06
2022-11-10 Frissítve: 2023-10-06
30295712

Az egyik legáltalánosabb kamatra, a Polgári Törvénykönyvben meghatározott késedelmi kamatra is sapkát húzott a kormány. Az alapesetben a jegybanki alapkamattal megegyező kötelezettség mostantól nem lehet magasabb 25 százaléknál.

 

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) előírásai szerint ha valaki pénztartozás esetén késedelembe esik (azaz nem fizet a szerződésben meghatározott időben és összegben), akkor ennek időpontjától számítva késedelmi kamatot kell fizetnie. Ennek mértéke forintban meghatározott tartozás esetén a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat. (Nem forintban meghatározott pénztartozásnál az adott pénznemre a kibocsátó jegybank által meghatározott alapkamat, ennek hiányában a pénzpiaci kamat.) Késedelmi kamatot akkor is kell fizetni, ha a pénztartozás egyébként kamatmentes volt.

 

Speciális szabály vonatkozik azokra a pénztartozásokra, amelyeknél a késedelembe esés időpontjáig már eleve kamatot kellett fizetni. Ebben az esetben a Ptk. szerint a jegybanki alapkamat egyharmadával megegyező késedelmi kamatot kell fizetni az egyébként a pénztartozásra meghatározott kamaton felül. A késedelem miatt fizetendő kamatnak azonban ilyen esetben is el kell érnie legalább az alapkamat értékét. 

 

A kamatfizetési kötelezettséggel járó pénztartozás nem fizetése esetén tehát a  teljes felszámított kamat lehet magasabb, mint az alapkamat, viszont ennél kisebb akkor sem, ha egyébként ez jönne ki pénztartozásra a felek által megállapított kamatból és a jegybanki alapkamat egyharmadából.

 

Ezen a szabályon változtatott a kormány a veszélyhelyzeti jogalkotási lehetőségével élve. Az új szabály szerint “a késedelmi kamatkövetelés legfeljebb évi huszonöt százalékos mértékben érvényesíthető, ezt meghaladó részében pedig úgy kell tekinteni, mintha azt ki sem kötötték volna”.


A naptári féléves szabályra tekintettel 2022 második naptári félévében 7,75 százalékos alapkamatot kell alkalmazni a késedelmi kamatnál a félév egészében. A következő ugrás 2023 elején történik, amikor az akkor érvényes alapkamat lesz június 30-ig a késedelmi kamatnál figyelembe veendő érték. Ha addig nem emelt a jegybank, akkor januártól 13 százalékkal kell számolni (az egyharmad esetében 4,33 százalékkal).

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!