megtakarítás

Újabb részletek a moratóriumról: havi tájékoztatás jöhet az ügyfeleknek és mentőöv jövőbeli nemfizetés esetén

megtakarítás

Újabb részletek a moratóriumról: havi tájékoztatás jöhet az ügyfeleknek és mentőöv jövőbeli nemfizetés esetén

Bank360 tartalom
2020-04-20 Frissítve: 2022-01-18
2020-04-20 Frissítve: 2022-01-18
8332778

 

Olyan termékeket vár a jegybank, amelyek orvosolni tudják majd, ha valamiért nem tudjuk fizetni a hitelt. 

 

Újabb vezetői körlevelet küldött ki a Magyar Nemzeti Bank. Ebben az alábbiakat kérik a bankoktól a jövőre nézve:

 

Hatékonyabb előrejelzés fizetési nehézségre: a jegybank azt kéri a lakossági ügyfelek kapcsán, hogy a bankok alaposabban elemezzék az ügyfelek pénzügyi magatartását a folyószámla-forgalmak segítségével és azzal, hogy a moratórium utolsó negyedében akár nyilatkoztatják is őket a jövőbeli fizetési problémáikkal kapcsolatban.

 

Folyamatos tájékoztatás a felgyűlt tőkéről és kamatról: az adósokat havonta tájékoztatni kell a moratórium alatt hitelük kapcsán keletkező tőke-, kamat- és díjfizetés mértékéről is. A moratórium lejártával pedig a hitelnyújtóknak az adósokkal egyeztetve kell ütemezni a meg nem fizetett kamatok, díjak teljesítését.

 

Fizetéskönnyítés a bajba került ügyfeleknek: További elvárás, hogy a hitelnyújtó intézmények dolgozzanak ki fizetéskönnyítő konstrukciókat az arra rászoruló ügyfeleknek. Ezek legyenek közérthetőek és személyre szólóan tájékoztassák az ügyfeleket, ha pedig szerződésmódosításra kerül sor, legyenek együttműködőek. 

 

Hitelfelvétel a jövőben: Az MNB szerint nem fogadható el, ha automatikusan rontanák egy ügyfél minősítését, amiért igénybe veszi a törlesztési moratóriumot, azaz a moratórium igénybevétele nem akadályozhatja egy másik hitel felvételét, ha más feltételeknek megfelelünk. 

 

Vállalati ügyfelek esetén is szükséges a nagyobb odafigyelés: a pénzügyi intézményeknek vállalati ügyfeleik esetében – a járványveszély miatt leginkább érintett ágazatokban akár folyamatos monitoringgal – szintén fel kell mérniük fizetőképességük jövőbeni alakulását. Az MNB a vállalati üzletágnál is kezdeményezte, hogy a hitelnyújtók tekintsék át, milyen termékeikkel, üzleti megoldásaikkal segíthetik a vállalati szegmens esetleges likviditási nehézségeit.

 

A jegybank azt írja: folyamatosan ellenőrizni fogja a hitelező és pénzforgalmi intézmények belső működésének átalakítását, az új gazdasági helyzethez való alkalmazkodását és a fizetési moratórium utáni időszakra történő felkészülését.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!