megtakarítás

Újabb részletek a moratóriumról: havi tájékoztatás jöhet az ügyfeleknek és mentőöv jövőbeli nemfizetés esetén

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.04.20.
Frissítve: 2020-04-20 Létrehozva: 2020-04-20
8332778

 

Olyan termékeket vár a jegybank, amelyek orvosolni tudják majd, ha valamiért nem tudjuk fizetni a hitelt. 

 

Újabb vezetői körlevelet küldött ki a Magyar Nemzeti Bank. Ebben az alábbiakat kérik a bankoktól a jövőre nézve:

 

Hatékonyabb előrejelzés fizetési nehézségre: a jegybank azt kéri a lakossági ügyfelek kapcsán, hogy a bankok alaposabban elemezzék az ügyfelek pénzügyi magatartását a folyószámla-forgalmak segítségével és azzal, hogy a moratórium utolsó negyedében akár nyilatkoztatják is őket a jövőbeli fizetési problémáikkal kapcsolatban.

 

Folyamatos tájékoztatás a felgyűlt tőkéről és kamatról: az adósokat havonta tájékoztatni kell a moratórium alatt hitelük kapcsán keletkező tőke-, kamat- és díjfizetés mértékéről is. A moratórium lejártával pedig a hitelnyújtóknak az adósokkal egyeztetve kell ütemezni a meg nem fizetett kamatok, díjak teljesítését.

 

Fizetéskönnyítés a bajba került ügyfeleknek: További elvárás, hogy a hitelnyújtó intézmények dolgozzanak ki fizetéskönnyítő konstrukciókat az arra rászoruló ügyfeleknek. Ezek legyenek közérthetőek és személyre szólóan tájékoztassák az ügyfeleket, ha pedig szerződésmódosításra kerül sor, legyenek együttműködőek. 

 

Hitelfelvétel a jövőben: Az MNB szerint nem fogadható el, ha automatikusan rontanák egy ügyfél minősítését, amiért igénybe veszi a törlesztési moratóriumot, azaz a moratórium igénybevétele nem akadályozhatja egy másik hitel felvételét, ha más feltételeknek megfelelünk. 

 

Vállalati ügyfelek esetén is szükséges a nagyobb odafigyelés: a pénzügyi intézményeknek vállalati ügyfeleik esetében – a járványveszély miatt leginkább érintett ágazatokban akár folyamatos monitoringgal – szintén fel kell mérniük fizetőképességük jövőbeni alakulását. Az MNB a vállalati üzletágnál is kezdeményezte, hogy a hitelnyújtók tekintsék át, milyen termékeikkel, üzleti megoldásaikkal segíthetik a vállalati szegmens esetleges likviditási nehézségeit.

 

A jegybank azt írja: folyamatosan ellenőrizni fogja a hitelező és pénzforgalmi intézmények belső működésének átalakítását, az új gazdasági helyzethez való alkalmazkodását és a fizetési moratórium utáni időszakra történő felkészülését.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!