Nem érezzük majd a különbséget abban, hol mobilozunk

Uniós mobilforradalom 2.0: mindenhol olyan jó lesz, mint otthon

Nem érezzük majd a különbséget abban, hol mobilozunk

Uniós mobilforradalom 2.0: mindenhol olyan jó lesz, mint otthon

Bank360 tartalom
2022-07-02 Frissítve: 2022-08-19
2022-07-02 Frissítve: 2022-08-19
28115339

Még szabadabb és olcsóbb lesz az EU-n belül a mobilozás. Az utazók elől újabb akadályokat bontottak le júliustól, így már külföldön is meg kell kapnunk azt a telefon- és mobilinternet- szolgáltatási minőséget, amit otthon. 

 

Július 1-jétől hatályba lépett az új, továbbfejlesztett roamingszabályozás az Európai Unióban. Ez további tíz évre, 2032-ig meghosszabbítja, illetve javítja azt a rendszert, amelynek köszönhetően az EU-ban és az Európa Gazdasági Térségben utazók külön díjak nélkül telefonálhatnak, SMS-ezhetnek és használhatják a mobilinternetjüket külföldön - írja a hvg.hu

 

A kedvezőbb roamingszabályokat 2017-ben vezették be, de azóta több hiányosság is kiderült, ezeket orvosolták most. Az Európai Bizottság kutatása szerint az európaiak 33 százalékának alacsonyabb mobilinternet-sebessége volt külföldön, mint otthon, 28 százalékuk pedig alacsonyabb hálózati színvonalon (azaz 4G helyett 3G hálózaton) tudott kommunikálni. Az ügyfelek 25 százaléka legalább egyszer tapasztalt rosszabb minőségű roamingszolgáltatást, mint otthon, még akkor is, ha a hálózati feltételek jobb minőséget tudtak volna biztosítani.

 

Az új szabályok értelmében a használóknak joguk lesz ugyanolyan minőségű mobilinternethez külföldön, mint itthon. A szolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a felhasználók hozzáférjenek a 4G vagy 5G hálózatokhoz, ha ezek az adott helyen egyébként elérhetőek - ismerteti az új szabályokat a hvg.hu cikke.

 

Külön rendelkezés szól a váratlan rejtett díjak megelőzéséről. Ilyen helyzet állhat elő például akkor, amikor repülővel vagy hajóval utazunk, és a mobilunk automatikusan csatlakozik a műholdas fedélzeti hálózathoz. Márpedig ennek használata nagyon sokba kerülhet. Az új roaming szabályok arra kötelezik a szolgáltatókat, hogy védjék a felhasználóikat, és értesítsék őket, ha telefonjaik nem földfelszíni hálózatra váltanak. Ezenkívül a szolgáltatóknak automatikusan meg kell szakítaniuk a mobilszolgáltatást, ha a nem földfelszíni hálózatokon keresztül nyújtott mobilszolgáltatások költsége eléri az 50 eurót vagy más előre meghatározott korlátot.

 

A mobilcégek arról is gondoskodniuk kell, hogy tájékoztassanak azokról a telefonszámtípusokról, amelyek külföldi hívása többletköltséggel járhat. Az üzemeltetőknek a másik uniós országba történő határátlépéskor küldött automatikus SMS-üzenetekben, valamint a szolgáltatási szerződésekben kell tájékoztatniuk.

 

Az új roaming szabályok biztosítják, hogy a felhasználók tisztában legyenek az egységes uniós segélyhívószámmal, a 112-essel, amelyet az EU-ban bárhol használhatnak a segélyszolgálatok eléréséhez. 2023 júniusáig a szolgáltatóknak automatikus üzeneteket kell küldeniük külföldre utazó ügyfeleiknek, hogy tájékoztassák őket a segélyszolgálatok elérésének alternatív lehetőségeiről például valós idejű szöveges üzeneteken vagy alkalmazásokon keresztül.

 

Az öt éve bevezetett szabad roaming nagy könnyebbséget és költségmegtakarítást jelentett a külföldre utazóknak, az EU-n belüli országban nyaralóknak, hiszen az addigi szabályok nagyon megdrágították a mobilhasználatot. Ezért aztán sokszor a nyaralók, utazók spórolásból vagy/és óvatosságból még akkor sem használták a mobiljukat, amikor pedig azzal alaposan megkönnyítették volna a dolgukat. A módosított szabályok újabb korlátokat bontanak le, így jó esetben már csak annyit veszünk majd észre a külföldi mobilszolgáltatásban, hogy a hálózati határ átlépésekor kapunk egy üzenetet, de ezen felül már mindenhol teljes jogú mobilis európai lesz mindenki. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!