Dubrovnik, Horvátorszég

Nyaralás Horvátországban: itt van minden információ, amire szükséged lehet

Dubrovnik, Horvátorszég

Nyaralás Horvátországban: itt van minden információ, amire szükséged lehet

Bank360 tartalom
2023-05-21 Frissítve: 2023-06-27
2023-05-21 Frissítve: 2023-06-27
32975294

Horvátország a turisták egyik kedvenc nyaralóhelye, minden évben több százezer magyar utazik ide, főleg a tengerparthoz közel eső településekre. A szomszédos országban több változás is történt tavaly óta, módosultak a beutazásra és a fizetésre vonatkozó feltételek is. Összefoglaltunk minden fontos információt, amit egy horvátországi nyaraláshoz érdemes tudni. 

 

Horvátország a legnépszerűbb nyaralóhely volt 2022-ben azok között, akik a Bank360.hu oldalán kötöttek utasbiztosítást, és ez jó eséllyel az idén sem lesz másképp. Ez az ország fekvését és éghajlatát tekintve egyáltalán nem meglepő, mivel délnyugatról több száz kilométeren keresztül az Adriai-tenger partja határolja. A népszerű part menti települések közé sorolható Fiume, Split, Dubrovnik és Ploče, de számos kisebb sziget is vonzó célpont a turisták számára. 

 

Horvátország alapterülete 56 594 km², ami a magyarországinak körülbelül a 60 százaléka, mégis különböző éghajlati viszonyokra érdemes készülni, attól függően, hogy várost nézel, hegyet mászol vagy a tengerparton szeretnéd az időt eltölteni. A belső vidékeken mérsékelt kontinentális, ami száraz és forró nyarat, illetve hideg, csapadékos tél jellemzi. A hegyekben jellegzetesen hegyvidéki klíma uralkodik hűvös nyárral és hóban gazdag, hideg téllel. A tengerpartokon mediterrán éghajlatra kell számítani: a nyár forró és száraz, a tél és pedig enyhe és csapadékos. 

 

Beutazás Horvátországba

 

Horvátország 2013. július 1. óta tagja az Európai Uniónak, sokáig mégsem lehetett ellenőrzés nélkül átmenni a határon. Ennek az oka az volt, hogy Horvátország nem tartozott a schengeni országok közé. Ez 2023. január 1-jén változott, így Magyarországról ma már ellenőrzés nélkül léphetsz be Horvátországba. Ennek eredményeként már nemcsak a magyar-osztrák, magyar-szlovák és magyar-szlovén határszakaszokon lehet ellenőrzés nélkül átkelni, hanem a magyar-horváton is, így a nyaralók ettől az évtől már rövidebb utazási idővel számolhatnak. A belső légi határokon az ellenőrzéseket 2023. március 26-tól szüntették meg. 

 

A beutazáshoz nem kötelező utasbiztosítást kötni, viszont erősen ajánlott, mint minden esetben, ha külföldre utazol. 

 

Kuna helyett euró: mire érdemes figyelni?

 

Horvátország 2023. január 1-től csatlakozott az eurózónához, vagyis idén nyáron már nem kunát, hanem eurót kell váltani. Ettől függetlenül az előző évekről megmaradt kunákat is érdemes magaddal vinni, 2023 végéig ugyanis a horvátországi bankokban és postafiókokban is átválthatod azokat euróra

 

Ha nem szeretnél sok készpénzt használni, természetesen a kártyás fizetés is elérhető a legtöbb helyen, most már itt is euróban érdemes gondolkodni. A legolcsóbb megoldás, ha Revolut kártyával vásárolsz, hiszen ebben az esetben szinte középárfolyamon tudod átváltani a pénzt. 

 

Nem árt, ha nálunk az Európai Egészségbiztosítási Kártya

 

Mielőtt Horvátországba utazol, érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, hiszen ott is érvényes. Fontos azonban tisztázni, hogy az utasbiztosítást ez nem tudja helyettesíteni minden élethelyzetben, hogy miért, arról ebben a cikkben olvashatsz bővebben. 

 

A kártyát azok használhatják, akik a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosultak, illetve ha a horvát orvos úgy ítéli meg a helyzetet, hogy szükség van orvosi ellátásra. Az EU-Kártyát a Horvát Egészségbiztosítási Intézettel (Hrvatski Zavod za Zdravstveno Osiguranje) szerződött egészségügyi szolgáltatónál kell bemutatni, ezekből azonban nem sokat fogsz találni a tengerpartok közelében, erre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő is felhívja a figyelmet a honlapján. Ahhoz, hogy szerződött szolgáltatót találj, kórházat vagy rendelőintézetet érdemes felkeresni. A kártyát azok az orvosok kötelesek elfogadni, akik szerződött szolgáltatóként vannak regisztrálva. Ha viszont nincs idő nagyobb kórházat keresni, mert mielőbb orvosi segítségre van szükség, akkor a biztosító nagyobb eséllyel fog tudni segíteni. 

 

Egészségügyi ellátás Horvátországban

 

Horvátországban nem minden ellátás vehető igénybe térítésmentesen, csak az életmentő- illetve elsősegély-ellátások. Az egyéb ellátásokért a magyar biztosítottaknak is ugyanolyan mértékű önrészt kell fizetniük, mint a horvát biztosítottaknak, ennek a mértéke általában az ellátási költségek 15 százaléka. Kórházi ellátás esetén ez az arány jóval magasabb, 30 százalék, ennyit kell a biztosítottnak saját magának fizetnie. A horvát orvos által felírt gyógyszerek a horvátországi patikákban válthatók ki rendszerint teljes térítés ellenében.

 

A fenti 15 és 30 százalékos önrész akkor működik, ha van EEK-d és ezzel veszed igénybe az egészségügyi ellátást. Ha nincs, akkor az ellátás költségeit 100 százalékban ki kell fizetni, később pedig a kezeléskor kiállított eredeti számlákat és a kiegyenlítésére vonatkozó igazolást a lakóhelyed szerinti illetékes kormányhivatalhoz tudod benyújtani. Erre az ellátás igénybe vételétől számítva hat hónapon belül van lehetőséged. 

 

A kormányhivatal ebben az esetben a külföldi biztosítótól kapott információ alapján azt az összeget fizeti ki, amennyibe az ellátás a Kártya alapján került volna. A megtérített összeg és a ténylegesen kifizetett összeg közötti különbözetet ebben az esetben neked kell vállalni, ezt nem téríti meg az egészségbiztosító. 

 

Összegezve: Horvátországban segít az EEK, ha találsz olyan orvost, aki erre hivatkozva ellát, de ingyenes ellátást csak abban az esetben fogsz kapni, ha nagy baj van. Minden más esetben az orvosi ellátás költségeinek a 15 százaléka, a kórházi ellátás költségeinek pedig a 30 százaléka téged terhel. EEK nélkül még rosszabb a helyzet, ugyanis ott helyben mindent ki kell fizetned, és csak utólag, itthonról lehet elszámolni a költségeket, és azoknak is csak egy kisebb részét. Érdemes tehát egy utasbiztosítással útnak indulni Horvátországba, így biztosan nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy jelentős, nem várt költségeket kelljen vállalnod. 

A Horvát Egészségbiztosítási Intézet kirendeltségeinek az elérhetőségét ezen az oldalon találhatod meg. 

 

Hogyan működik az utasbiztosítás betegség vagy baleset esetén Horvátországban?

 

Ha valami baj történt, mindenképpen jelezd a biztosítód asszisztencia szolgáltatója felé 24 órán belül. A bármikor hívható telefonszámot minden utasbiztosítási kötvényen feltüntetik, nagyon fontos, hogy ha segítségre van szükséged, mindig ezt a számot hívd, ne pedig az általános, központi ügyfélszolgálatot, mert ott nem biztos, hogy tudnak megoldást kínálni.

 

Milyen utasbiztosítást kössek Horvátországba?

 

Horvátországba érdemes olyan utasbiztosítást kötni, ami nagy összegben fedezi a betegséggel és balesettel kapcsolatban felmerülő orvosi és egészségügyi költségeket. Emellett érdemes arra is figyelni, hogy a nyaralásra tervezett tevékenységekhez passzoljon a biztosítás. Ha például búvárkodni szeretnél vagy valamilyen más vízisportot tervezel kipróbálni, mindenképp ellenőrizd a biztosítás erre vonatkozó feltételeit, mivel elképzelhető, hogy nem lesz elég az alapbiztosítás, hanem extrém sport kiegészítés is kell majd. 

  

Szintén hasznos, ha az utasbiztosítás tartalmaz felelősségbiztosítást. Sok utasbiztosítás beépített eleme a szállodai felelősségbiztosítás, amely a szálláshelyen véletlenül okozott kár megtérítésében nyújt segítséget, kisgyermekkel utazó családok számára például ez hasznos fedezet lehet. 

 

Tömegközlekedés

 

Mivel közel van és autópályán viszonylag egyszerűen el lehet jutni Horvátországba, sokan választják ezt a megoldást. Értelemszerűen kényelmesebb és gyorsabb, mintha busszal mennénk, ebben az esetben viszont ne felejts el autós asszisztencia biztosítást is kötni a kocsidra. Ha mégis a tömegközlekedést választod, akkor sem kell megijedni: a horvát autópálya- és a főúthálózat jó állapotban vannak, emiatt nem kell aggódnod, emellett a busz- és hajóközlekedés is megfelelő. 

 

Ha egy városon belül A-ból B-be szeretnél eljutni, a taxi is jó választás lehet. A választék nagy, a verseny miatt pedig az árak sem annyira magasak, hogy ne lehetne megfizetni a taxizást. 

 

Gyakori kérdések

 

Van-e ellenőrzés a horvát határon?

Nincs, Horvátország 2023. január 1-től a schengeni övezet tagja, így Magyarország felől megszűnt a határellenőrzés. A nem schengeni országok felől érkezőknek továbbra is igazolniuk kell magukat határátkelésnél. Ettől függetlenül természetesen magyar állampolgárként is magadnál kell tartanod a személyazonosító okmányaidat, hiszen bármikor szükség lehet rájuk. 

 

Tudok-e még kunával fizetni Horvátországban?

Horvátország 2023. januártól az eurózóna tagja, vagyis már az euró az ország hivatalos pénzneme. Kunával így fizetni már nem lehet, de a meglévő régi pénzt még be lehet váltani a bankoknál és a postahivataloknál is. 

 

Kell-e fizetni az egészségügyi ellátásért Horvátországban?

Az egészségügyi ellátás nem ingyenes Horvátországban, azért a horvát állampolgároknak is fizetni kell. Súlyos, életveszélyes sérülés esetén ingyenes az ellátás, más esetben viszont 15 százalékos önrészt kell fizetni, akkor is, ha EEK-val rendelkezel. A kórházi ápolás költségeit érintően 30 százalék az önrész, ennyit fizetnek a horvátok is. 

 

Szokás-e borravalót adni Horvátországban?

Nem tekintik kötelezőnek, és általában szervizdíjat sem szolgálnak fel a horvát éttermekben, ettől függetlenül örülnek a borravalónak. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!