százalék

Hatalmas bejelentés: holnaptól minden személyi kölcsön maximum 5,9 százalékos THM-mel igényelhető

százalék

Hatalmas bejelentés: holnaptól minden személyi kölcsön maximum 5,9 százalékos THM-mel igényelhető

Veres Patrik
2020-03-18 Frissítve: 2022-01-18
2020-03-18 Frissítve: 2022-01-18
7484940

 

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után a fogyasztási hitelek THM-e is 5,9 százalék lehet legfeljebb. Kérdés, hogy mit lépnek erre a bankok.

 

A koronavírus járvány okozta gazdasági kihívások miatt Orbán Viktor miniszterelnök ma bejelentette, hogy a kormány elfogadja a Magyar Nemzeti Bank javaslatát és a holnaptól felvehető fogyasztási hitelek teljes hitelköltség mutatóját 5,9 százalékban maximalizálja. Nem egyértelmű azonban, hogy pontosan mely termékekre vonatkozik a maximalizálás. Míg a szerda délelőtti MNB-ajánlás konkrétan a személyi kölcsönöket említi, addig a miniszterelnök videójában fogyasztási hitelekről beszél, amelyek közé tartozik a személyi kölcsön is, de az olyan termékek is, mint a jellemzően sokkal drágább hitelkártya vagy folyószámla hitel is. Nem vonatkozik viszont a maximum THM a jelzáloghitelekre, így a lakáshitelekre és a szabad felhasználású jelzáloghitelekre sem.

 

Egyelőre tehát nem egyértelmű, hogy mely kölcsönökről van szó, ebben valószínűleg a Magyar Közlöny ide vonatkozó része ad majd eligazítást, az viszont bizonyos, hogy a kölcsön hitelösszegre vetített teljes költsége nem lehet magasabb, mint 5,9 százalék.

 

Óriási kihívás a bankonak - holnaptól nem lehet személyi kölcsönt igényelni?

 

Ugyanakkor egy ilyen gyors és hirtelen változásra nem voltak felkészülve a pénzintézetek. Az ehhez hasonló új hitelkonstruciók bevezetését több hetes előkészület előzi meg, az új termék megjelenése előtt pedig hirdetményben közlik termék részleteit. A teljes feladatra a bankoknak most kevesebb, mint egy napjuk maradt. 

 

Ahogy pedig arra korábban felhívtuk a figyelmet, kérdéses, hogy a pénzintézetek tudnak-e ilyen alacsony kamatszinten hitelezni. Csak összehasonlításként: 2019-ben az átlagos THM 13 százalék felett volt például a nagyon népszerű személyi hiteleknél, ezt kell most egyik napról a másikra lecsökkenteni 5,9 százalékra (jegybanki alapkamat + 5 százalékpont). Egy kölcsön kihelyezésének ráadásul van egy fix költsége is, amit egy alacsonyabb  hitelösszegű és rövidebb futamidejű hitel nem fog kitermelni, így kérdéses, hogy megéri-e majd a bankoknak így finanszírozni, azt is számításba véve, hogy az ügyfélkockázati kamatfelár sem tud beépülni az árba.

 

A Bank360.hu szerint ezért az 5,9 százalékos THM-mel ellátott termékhez állami kamattámogatásra és kezességvállalásra lehet szükség, hiszen az sem egyértelmű, hogy milyen ügyfélkör kaphatja meg az (ilyen feltételek mellett eredetileg ultraprémium ügyfélkörnek elérhető)  nagyon kedvező kölcsönt, milyen feltételeknek kell megfelelniük az igénylőknek.

 

Éppen ezért még nem érdemes holnap egyből a bankba rohanni 5,9 százalékos személyi kölcsönért. A bankoknak időre lesz szükség, hogy kidolgozzák az igénylés feltételeit. Addig is érdemes a Bank360.hu 5,9 százalékos személyi kölcsön értesítőjére feliratkozni, hiszen így elsők között értesülhetünk arról, hogy mely banknál érhető el az új típusú kölcsön.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!