Koronavírus hírek

Így reagáltak a bankok a törlesztési moratóriumra - ez történt március 19-én a koronavírus terén

Koronavírus hírek

Így reagáltak a bankok a törlesztési moratóriumra - ez történt március 19-én a koronavírus terén

Vrazsovits Rita
2020-03-19 Frissítve: 2022-01-18
2020-03-19 Frissítve: 2022-01-18
7592169

A Bank360.hu csapata ismét elhozott minden fontos információt, ami a koronavírus járvány terjedésével összefüggésben hatással van a pénzügyi szektorra. Rövid összefoglalónk következik a március 19-én, csütörtökön történtekről.

 

Máris reagáltak a bankok a fogyasztási hiteleket érintő rendeletre

 

2020. március 19-től fogyasztási hitelt legfeljebb 5,9 százalékos THM-mel vehetünk fel, ennél drágábban nem - többek között ez szerepelt a 18-án este közzétett kormányrendeletben. Ennek megfelelően a bankok felfüggesztették a fogyasztási hitelek értékesítését; ez a személyi kölcsön, az áruhitel, a hitelkártya és a folyószámlahitel termékeket érintette. A következő napokban további részletszabályozás jelenik meg ezzel kapcsolatban.

 

Az OTP Bank 2020. március 19-től felfüggeszti az eddigi hirdetményeiben hatályos fogyasztási hitelek értékesítését azokra a napokra, amíg az új jogszabálynak megfelelő termékeket nem tud ügyfeleinek kínálni. Ezenkívül arra kérnek minden ügyfelet, hogy további tájékoztatásig ügyfeleik ne látogassák bankfiókjaikat fogyasztási hitel felvétele céljából.

 

Az OTP Bank mellett az Erste Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB Bank és a Sberbank is jelezte: dolgoznak a rendeletnek megfelelő, új termékeken.

 


Addig is nézd meg a Bank360.hu mintakalkulációját, és ha érdekelnek a további információk, iratkozz fel az 5,9 százalékos személyi kölcsön értesítőjére, hiszen így elsők között értesülhetsz arról, hogy mely banknál érhető el az új típusú kölcsön.


 

A Takarékbank nem áll le: továbbra is elérhető a személyi kölcsön

 

Az ügyfelek továbbra is igényelhetnek személyi hitelt a Takarékbanknál, március 19-től kezdődően az új szabályoknak megfelelően - tájékoztatta a Ban360.hu-t a Takarékbank.

 

A Takarékbank ezenkívül az országban egyedülálló mozgó bankfiókjaira hívta fel a figyelmet, melyekkel olyan településeket is ki tud szolgálni, ahol nincs bankfiók vagy ATM. Az úgynevezett Takarék-buszokat a hitelintézet felajánlotta szükség esetére a Magyar Nemzeti Banknak és a Magyar Bankszövetségnek.

 

Technikai részletek derültek ki a törlesztési moratóriummal kapcsolatban

 

A törlesztési moratórium 2020. december 31-ig van érvényben, de ha valaki továbbra is szeretne törleszteni, akkor ezt természetesen megteheti - erről a Magyar Bankszövetség írt közleményében, illetve Gulyás Gergely is megerősítette az információt a mai kormányinfón. Aki folytatná a törlesztést, nyilatkoznia kell; azt a moratórium végéig azonban bármikor vissza is lehet vonni. A nyilatkozati minta elkészítése folyamatban van, ezért a Bankszövetség néhány nap türelmet kér az adósoktól, és azt kéri, hogy ezért ne keressük fel a bankfiókokat.

 

A bankszövetség leszögezte közleményében, hogy a bankszektor megfelelő likviditással rendelkezik, a moratórium nem veszélyezteti a likviditást: a stabilitást biztosító szabad likviditás meghaladja a 13 000 milliárd forintot, az időben elhalasztott kamatbevétel összege pedig mintegy 450 milliárd Ft. 

 

Ezenkívül a szövetség arra kérte a kormányt, hogy a bankszektort sújtó minden illetékterhet és különadót vezessenek ki 2021. január 1-jével.

 

Fióki információk: újabb változások a nyitvatartásban

 

A CIB Bank több fiókját érintő módosítást tett közzé: az Allee, Köki Terminál, Westend, Campona, Sugár, Flórián, Rózsakert bevásárlóközpontokban lévő bankfiókjaik 2020. március 18-tól kezdődően minden hétköznap 15 óráig vannak nyitva, a siófoki fiók pedig március 19-től délután 13 óráig tart nyitva. A Westendben lévő fiók a következő időszakban szombatonként nem tart nyitva. 

 

Ezenkívül a CIB Váci út 141. fiókját április 4-től kizárólag a bankkal szerződött hitelközvetítő partnerek által közvetített ingatlanfedezetes hiteligénylések kezelése céljából fogják működtetni. A bankfióki szolgáltatások ezen a helyszínen megszűnnek, így bankfióki ügyintézésre nem lesz lehetőség. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!