fúzió

A Cofidis megvásárolja a Magyar Cetelem Bankot

fúzió

A Cofidis megvásárolja a Magyar Cetelem Bankot

Bank360 tartalom
2023-05-31 Frissítve: 2024-05-17
2023-05-31 Frissítve: 2024-05-17
33157358

Folytatódik a fúziós hullám a magyar hitelpiacon: Cofidis megvásárolja az itteni Cetelem Bankot. A két francia cég üzlete különösen az áruvásárlási hitelekben jelent majd nagy koncentrációt, de a fogyasztási kölcsönök teljes piacán is jelentősebb szereplő jön létre az akvizícióval. 

 

A Cofidis SA május 24-én megállapodást írt alá a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról. A megállapodás értelmében a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek. Az ügylet 2024 első negyedévében léphet hatályba, amelynek feltétele a különböző hatósági engedélyek beszerzése. 

 

A kilenc európai országban működő Cofidis Csoport és a megvásárolt Magyar Cetelem Bank is ugyanazon a piacon, a fogyasztási hitelekben számít jelentős szereplőnek Magyarországon. A két pénzintézet áruvásárlási hiteleket és személyi kölcsönöket, kisebb összegű gyorskölcsönöket nyújt. 

 

Ezen felül a Magyar Cetelem Bank betétet is gyűjt, éppen egyike azoknak a ritka magyar pénzügyi intézményeknek, amelyek 10 százalék körüli vagy annál magasabb betéti kamatot kínálnak a betéteseknek.

 

A Cofidis az európai e-kereskedelem és kiskereskedelem nagy szereplőinek a partnere. A felvásárlásról kiadott közleményében azt írja: “ez az akvizíció lehetővé teszi a Cofidis csoport számára, hogy a szolgáltatások és termékek teljes skálájával folytassa a magyar piacon történő beruházásait, és így a magyar piac jelentős és meghatározó szereplőjévé váljon a fogyasztási hitelezésben”.

 

A Cofidis ugyan a felvásárlás kapcsán még nem ír arról, mi lesz a jogi sorsa a jóváhagyások után a két itteni pénzintézetének, azonban ésszerűnek és valószínűnek látszik, hogy előbb- utóbb egy szervezetbe vonja a magyar érdekeltségeit, alighanem a Cofidis márkát megtartva. A mostani üzlet következményeként így egyfelől egy nagyobb részesedésű, erősebb szereplő jön létre a fogyasztási kölcsönök piacán, különösen az áruvásárlási hiteleknél és a gyorskölcsönöknél. Másfelől viszont várhatóan csökkenni fog a magyarországi pénzintézetek száma.

 

Kínálati szempontból az is kérdés, hogy a Cofidis megtartja-e azokat a termékeket, szolgáltatásokat, amelyeket a magyar Cofidis jelenleg nem kínál, de bankként a Magyar Cetelem igen. A betétgyűjtés, megtakarítási számla mellett ilyennek számít például a hitelkártya.

 

Három kereskedelmi márkája, a Cofidis, a Monabanq, a Creatis valamint a GEIE SynerGIE vállalat révén a Cofidis Csoport magánszemélyeknek és kereskedőknek nyújt pénzügyi szolgáltatásokat. A kilenc országban működő Cofidis csoport több mint 40 éve Európa egyik vezető fogyasztási hitelszolgáltatója (személyi kölcsönök és áruvásárlási kölcsönök partnereken keresztül, fizetési szolgáltatások, banki szolgáltatások, biztosítás, adósságvásárlás). 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!