Hitelszerződés

A kiváltságosok hitele lett a fogyasztóbarát személyi kölcsön

Hitelszerződés

A kiváltságosok hitele lett a fogyasztóbarát személyi kölcsön

Vrazsovits Rita
2022-02-16 Frissítve: 2022-12-23
2022-02-16 Frissítve: 2022-12-23
18856510

Akár nettó 350 ezer forint igazolása is szükséges lehet a minősített fogyasztóbarát személyi hitelek igényléséhez, ami jóval magasabb annál, mint ami egy egyszerű személyi kölcsönhöz kell. Emiatt az átlagbérből és az annál kevesebből élők több hitelintézetnél nem juthatnak hozzá a kedvezőbb feltételekkel igényelhető kölcsönhöz. 

 

A fogyasztóbarát pénzügyi szolgáltatások közel öt éve vannak jelen a hazai piacon, ezek közül személyi kölcsönt 2021. januártól lehet igényelni. Jelenleg hét banknál érhető el ez a hiteltípus, többségük pedig magasabb nettó jövedelemhez köti az igénylést, mint amit egy hagyományos személyi kölcsön igénylése esetén elvárnak. 

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Így alakul az elvárt minimum nettó jövedelem a fogyasztóbarát személyi hitelt kínáló pénzintézeteknél:

 

  • Budapest Bank: 250 000 forint,
  • Cetelem: nem jelölnek meg összeghatárt, minimum három hónapos munkaviszonyból vagy nyugdíjból származó igazolt, rendszeres jövedelmet várnak el, az igénylő nem állhat sem próbaidő, sem felmondás alatt,
  • Cofidis: 3-5 millió forint között 200 ezer forint, 5 millió forint felett pedig 350 ezer forint,
  • Erste Bank: 200 000 forint,
  • MKB Bank: 350 000 forint,
  • OTP Bank: 300 000 forint,
  • Takarékbank: 350 000 forint.

 

Ezzel szemben a hagyományos személyi kölcsön igényléséhez minimum 100-150 ezer forintot kell igazolni - igaz, ekkora jövedelemre még nem vehető igénybe kamatkedvezmény.

 

Még a nettó átlagot megkeresve sem egyszerű az igénylés

A nettó átlagkereset 2021. novemberben kedvezmények nélkül 320 800, a kedvezményeket is figyelembe véve 329 700 forintot ért el. A november kiugróan jól teljesített a statisztika alapján, a kumulált adatok ugyanis ennél szerényebbek: 2021. január és november között 280 055 forintot kerestek átlagosan nettóban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A nettó medián bér pedig a KSH által közzétett bruttó 332 464 forint alapján 2021. január-november között nettóban, kedvezmények nélkül 220 ezer forint körül alakult.

 

Ez alapján a nettó átlagbért keresők, illetve a mediánbér környékén keresők nehezen rúgnak labdába, ha a fogyasztóbarát kölcsön igényléséről van szó. A minimálbért, illetve garantált bérminimumot keresők pedig a Cetelemet leszámítva egyedül szinte biztosan nem juthatnak fogyasztóbarát személyi hitelhez.

Hátrányban az alacsonyabb jövedelműek

Az eddig sem volt titok, hogy a magasabb igazolt jövedelem kedvezőbb kamatfeltételeket jelentett a hiteligénylésnél. A fogyasztóbarát hitelek felvétele azonban nemcsak a kedvező ügyleti kamat miatt éri meg, hanem a többi, az MNB szabályainak megfelelő kedvezmények miatt is. A fogyasztóbarát személyi kölcsönök mindegyikére jellemző, hogy 

 

  • online is igényelhető,
  • a folyósítás legfeljebb három napot vesz igénybe, 
  • maximalizálva van a kamatfelár: a bank által választott referencia-értékhez viszonyított kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot, 500 ezer forint hitelösszeg felett pedig a 10 százalékpontot - ezzel szinte biztosan a törvényben meghatározott THM maximum alatt marad a hiteldíjmutató,
  • a folyósítási díj maximuma a hitelösszeg 0,75 százaléka,
  • teljeskörű online hitelfelvétel esetén folyósítási díj nem számítható fel,
  • az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5 százalékát, míg 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztés díjmentes.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!