Kevesebb a lakáseladás, és kevesebb hitelt is vesznek fel a vásárlásra

A lakáseladások és a hitelek is visszaestek, de az áremelkedés még infláció fölötti 

Kevesebb a lakáseladás, és kevesebb hitelt is vesznek fel a vásárlásra

A lakáseladások és a hitelek is visszaestek, de az áremelkedés még infláció fölötti 

Bank360 tartalom
2022-11-18 Frissítve: 2022-11-21
2022-11-18 Frissítve: 2022-11-21
30394778

Az első félév árcsúcsa után egyértelműen beköszöntött a visszaesés a hazai lakáspiacon. Ezt mutatja az eladások számának és a lakáshitelezésnek a jelentős csökkenése is. A lakásárakra ez egyelőre még csak úgy hat, hogy reálértékben, infláció felett már nem lesz akkora növekedés.

 

Az év első felében több éves emelkedő ciklusának a csúcsára érhetett a lakáspiac, és ebből fakadóan a lakásárak is. Az ingatlant eladók és vásárlók 2022 első félévében még azt láthatták, hogy tovább tartott a lakásárak meredek, az emelkedő inflációt is meghaladni képes növekedése. Mostanra azonban egyértelműen beállt a fordulat a hazai lakáspiacon, az adatok egyszerre mutatják a kereslet és a kínálat szűkülését. 

 

Az MNB elemzése szerint. szeptemberben jelentősen, 34 százalékkal csökkent éves összehasonlításban a lakáspiacon kötött adásvételek száma. Ezzel párhuzamosan a bankok által kötött új lakáshitelek összege is több mint harmadával esett vissza. Előre tekintve a bizonytalanná váló gazdasági kilátások és negatív hatások is a lakáskereslet mérséklődését valószínűsítik - derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss lakáspiaci jelentéséből.

 

A lakásárak éves emelkedése a második negyedéves rendkívüli, 24,8 százalékos érték után a harmadik negyedévben már jelentősen lassulhatott az eddig megismert adatok alapján. Az átadott új lakások száma idén ugyan átmenetileg emelkedhet, de a kereslet csökkenése miatt az újlakás-kínálat mérséklődésére lehet számítani. A legnagyobbnak számító  budapesti újlakás-piacon a még megvásárolható ingatlankínálat, valamint az induló projektek lakásszáma is alacsony.

 

Az MNB-lakásárindex alapján országos átlagban a második negyedévben éves alapon 24,8 százalékkal nőttek a lakásárak. Ez pedig nominális értelemben az eddig 9 éve tartó lakáspiaci ciklusban a legmagasabb áremelkedési ütem. Reálértelemben, az inflációhoz mérten ugyanakkor ez már elmarad a csúcstól.A pénzromlás ütemét tehát már kevésbé haladja meg a lakásárak emelkedése, aminek nyilván az infláció 2022-es meredek emelkedése is meghatározó oka.

 

A vidéki városokban az országos átlagnál nagyobb, 31,2 százalékos éves drágulás volt, Budapesten viszont valamivel átlag alatt, 20,4 százalékkal emelkedtek a lakásárak egy év alatt. A csúcsra érő árak miatt 21,5 százalékra emelkedett a lakásárak felülértékeltsége országos átlagban. Előzetes adatok alapján a harmadik negyedévében várhatóan jelentősen, a második negyedéves 12,8-ről 1,7 százalékra zuhan a lakásárak reálértelemben mért növekedése. A 20 százalék fölé ugró infláció tehát csaknem beéri a lakásárak emelkedését. A jelentős nominális áremelkedés azonban mindezzel együtt megmarad.

 

2022 harmadik negyedévében az adásvételi tranzakciók száma 22,6 százalékkal csökkent az MNB becslése szerint a lakáspiacon az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül különösen szeptemberben volt látványos, 34,2 százalékos az esés. 2022 második negyedévében a bankok még rekord összegű jelzáloghitel-szerződést kötöttek. Ezután viszont szeptemberben már 38 százalékkal csökkent a lakáshitelezés az egy évvel korábbihoz képest.

 

A lakáshitelkamatok folytatódó emelkedése és a lakáspiaci drágulás következtében a lakásvásárlás elérhetősége az otthonteremtési támogatásokra nem vagy kisebb mértékben jogosult háztartások számára évek óta nem látott alacsony szintre esett. 

 

Az MNB felmérése szerint a bankok 2022 harmadik negyedévében szigorítottak a lakáshitelek feltételein, és ezzel párhuzamosan szinte valamennyi bank a hitelkereslet visszaesését érzékelte. A következő félévben a kamatok növelésével folytatódhat a feltételek szigorítása. A bankok döntő többsége az MNB adatai szerint továbbra is csökkenő hitelkeresletet vár.

 

A budapesti újlakás-piac a keresleti és a kínálati oldalon is szűkült az MNB értékelése szerint. 2022 harmadik negyedévében a fejlesztés és értékesítés alatt álló új lakásprojekteken belül a még szabad kínálat éves összehasonlításban 36 százalékkal csökkent az első félév előrehozott vásárlásai miatt. A harmadik negyedévben éves és negyedéves alapon is 40 százalékkal zuhant az eladott fővárosi új lakások száma, ennek ellenére a még megvásárolható kínálatot dinamikus áremelések jellemezték.

 

Megáll az új lakások számának növekedése

2022 első kilenc hónapjában 7,7 százalékkal emelkedett az átadott új építésű lakóingatlanok száma a vidéki lakásépítéseknek köszönhetően. Az MNB előrejelzése az, hogy 2022 egészében összességében még 23 ezer új lakás átadása várható. Ez 17 százalékos éves növekedést jelentene. 2023-ra azonban további emelkedéssel már nem számol az MNB Lakáspiaci jelentése a felépített lakóingatlanok terén.

 

A lakáspiacról az ATV műsorában is nyilatkoztunk. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!