Infláció feletti maradt a lakásárak emelkedése 2022-ben is

Még a magas inflációt is lekörözi a lakások drágulása

Infláció feletti maradt a lakásárak emelkedése 2022-ben is

Még a magas inflációt is lekörözi a lakások drágulása

Bank360 tartalom
2022-10-13 Frissítve: 2023-01-21
2022-10-13 Frissítve: 2023-01-21
29934488

2015 óta másfélszeresükre nőttek a lakásárak Magyarországon. Hiába az elszálló infláció, az elmúlt egy évben még ennél jobban drágultak az új és használt lakások. Itt már 2022 első félévében is 20 százalék fölötti volt az áremelkedés.

 

A meredeken emelkedő inflációval is állták a versenyt a magyarországi ingatlanárak a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint. A 2022 második negyedévéről szóló számok azt mutatják, hogy egy év alatt átlagosan 22,8 százalékkal drágultak a lakóingatlanok. Ez azt jelenti, hogy a lakásdrágulás már ekkor meghaladta azt az inflációt, ami még csak ezután jön. Az első félévben még éppen csak átlépte a 10 százalékot a fogyasztó árak éves emelkedése, így lényegében az akkori infláció duplájával drágultak a lakások.

 

A KSH lakáspiaci árindexe szerint a használt lakások 23,6 százalékkal kerültek többe, míg az új lakásokért 17,2 százalékkal kellett többet fizetni a vevőknek, mint egy éve. Az ekkora mértékű áremelkedés ráadásul egyértelműen tartós tendencia, hiszen az elmúlt három negyedévben már 20 százalék volt az átlagos drágulás mértéke.

 

Hasonlóan magas, de azért 20 százalék alatti drágulásra 2019-ben volt példa legutóbb. Természetesen ez az akkori alacsony infláció idején sokkal nagyobb különbségnek számított a fogyasztói árakhoz képest. A járvány okozta enyhülés után azonban az ingatlanpiac visszatért a meredeken emelkedő árakhoz. 

 

A 2022-ben csak annyi változás tapasztalható, hogy a használt lakások ára jobban emelkedik, mint az újaké. Az elmúlt években ezek drágulása közelebb volt egymáshoz, és 2022-ig az újaké folyamatosan meg is haladta a használtakét. Az idei év első félévében azonban egyértelmű trenddé vált a használt lakások nagyobb áremelkedése.

 

Az előző negyedévhez képest nem gyorsult az áremelkedés, de már akkor is magas volt. Átlagosan 5,3 százalékkal drágultak a lakások három hónap alatt, a használtak 5,6, az újak 2,7 százalékkal.

 

Ha a 2015-ös árakhoz viszonyítjuk a jelenlegi helyzetet, akkor azt láthatjuk, hogy nagyon jól jártak a lakástulajdonosok, és egyre rosszabb helyzetbe kerülnek azok, akik most szeretnék megvenni az első otthonukat. A jelenlegi átlagos árak a KSH számítása szerint a 2015-ösök 150,9 százalékát teszik ki. A másfélszeres dráguláson belül az új lakások ára nőtt jobban, 156,7 százalékkal, míg a használtaké 149,6 százalékkal.

 

Az év hátralévő részében a lakáspiacot a magas infláció mellett két tényező is érdemben befolyásolhatja. A lakáshitelek kamatainak 10 százalék körülire emelkedése jelentősen megdrágította a kölcsönfelvételt, ami csökkentheti a lakáskeresletet. A rezsiemelkedés augusztustól jelentkező hatása pedig átrendezheti a kínálatot és az árakat. Az alacsonyabb energiaköltségű, kisebb és/vagy energiahatékonyabb ingatlanok felértékelődhetnek, megnőhet irántuk a kereslet. Az energiazabáló nagy házakból ellenben több kerülhet eladósorba, viszont csökkenhet irántuk az érdeklődés.

 

A meglévő vagy kiszemelt ingatlanod új tarifák szerinti áram- és gázköltségét kiszámolhatod a Bank360.hu rezsi kalkulátorával. Az ingatlanárak alakulását pedig az Ingatlannet.hu adatbázisának használatával tudod megnézni, akár településenként, kerületenként is.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!