Ház fa lombjai között

A lakáshitel törlesztés is egyszerűbb lehet a magasabb minimálbérrel

Ház fa lombjai között

A lakáshitel törlesztés is egyszerűbb lehet a magasabb minimálbérrel

Vrazsovits Rita
2021-11-20 Frissítve: 2022-01-18
2021-11-20 Frissítve: 2022-01-18
17284120

Az önkéntes egészségpénztárak egy része önsegélyező pénztárként is működik, ami lehetővé teszi, hogy a befizetett pénzből a tagok a lakáshitelüket is törlesszék - ennek az előnye, hogy a befizetett összeg után 20 százalékos adó-visszatérítést vehetnek igénybe, a gyakorlatban tehát a hiteltörlesztés után is pénzt igényelhetnek vissza. A hitelbe betörleszthető összeg maximuma a mindenkori minimálbérhez van kötve, vagyis a 2022. januártól esedékes közel 20 százalékos emelés az önsegélyező pénztártagok számára is előnyt jelent. Cikkünkben összefoglaltuk, mit jelent a minimálbér emelése az önsegélyező pénztári számlával rendelkező lakáshitelesek számára.

 

A minimálbér 2022. januártól bruttó 200 ezer forintra nő, a jelenlegi 167 400 forintról, ami közel 20 százalékos emelést jelent. A korábbi évekhez képest jelentősebb növekedés nemcsak azoknak számít sokat, akik minimálbért visznek haza, hanem azoknak is, akiknek a járadékai a mindenkori minimálbér összegéhez vannak kötve. 

 

Szintén érinti az emelés azokat, akik valamelyik önsegélyező egészségpénztáron keresztül törlesztik a meglévő lakáshitelüket. Ők legfeljebb az aktuális minimálbér 15 százalékát fordíthatják hiteltörlesztésre havonta a befizetett pénzből - ez az összeg 2021-ben 25 110 forint, jövőre viszont 30 000 forint lesz. Ha ennél alacsonyabb a havi törlesztőrészlet összege, akkor az annak megfelelő összeg befizetésére van csak lehetőség. 

 

Jövőre 60 ezer forinttal többet lehet törleszteni ebben a formában

 

Januártól tehát havonta ötezer forinttal lehet többet beletörleszteni a lakáshitelbe az önsegélyező pénztárba befizetett pénzből, mint idén, ez éves szinten közel 60 ezer forintot jelent. Ha valaki csak erre a célra használja a pénztári tagságot, akkor az éves szinten 2021-ben 300 ezer forint körüli összeget jelent, 2022-ben viszont már 360 ezer forintot - ennek megfelelően a visszaigényelhető szja összege is nő 12 000 forinttal, 60 ezer forintról 72 ezer forintra. Igaz, a visszatérítést tekintve csekély emelkedésről van szó, de ha a törlesztés mellett további célokra is befizetünk az önkéntes pénztárba, akkor az éves szinten elérhető 150 ezer forintos visszatérítés könnyebben elérhető.

 

Lakáshitel igénylés előtt állsz? Kalkulátorunkkal pillanatok alatt összehasonlíthatod az aktuálisan elérhető ajánlatokat.

Milyen hitel törlesztésére van lehetőség az önsegélyező pénztárral?

 

Fontos feltétel az önsegélyező pénztáron keresztül történő törlesztésnél, hogy legalább 180 napja pénztári tagnak kell lennünk, illetve, hogy a támogatást az a pénztártag igényelje meg, aki a hitelt fizeti - ő lehet az adós, de akár az adóstárs is. A pénztártag kedvezményezettje nem veheti igénybe ezt a támogatást. 

 

Az alábbi hiteltípusok törlesztésére lehet felhasználni a pénztárba befizetett pénzt:

 

  • lakáshitel,

  • jelzálog alapú lakásfelújítási hitel,

  • építési hitel,

  • munkáltatói jelzáloghitel,

  • lakástakarékkal kombinált jelzáloghitel.

 

Nincs lehetőség viszont a személyi kölcsönök és a szabad felhasználású jelzálogkölcsönök törlesztésére, illetve a lakástakaréknál vállalt megtakarítás befizetésére sem ebben a formában.

Többféleképpen is lehet törleszteni

 

Az önsegélyező pénztáron keresztül kétféle módon is van lehetőség a törlesztésre:

 

  • a pénztár közvetlenül a pénztártag hitelszámlájára utalja a pénzt,

  • a pénztár a pénztártag lakossági bankszámlájára utalja a pénzt.

 

A folyamat elindításához több dokumentumot is be kell mutatni a pénztárnál:

 

  • ki kell tölteni egy igénybejelentő nyomtatványt,

  • a hitelt folyósító pénzintézet igazolását is be kell mutatni  az elmúlt három havi törlesztőrészlet összegéről,

  • a hitelszerződés hiteles másolata is szükséges.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!