Babaváró hitel és támogatás nyár

A nyári újszülöttek segíthették a babaváró kölcsönt

Babaváró hitel és támogatás nyár

A nyári újszülöttek segíthették a babaváró kölcsönt

Varga Zsombor
2021-08-23 Frissítve: 2022-01-18
2021-08-23 Frissítve: 2022-01-18
15652990

Júniusban ismét 50 milliárd forint feletti folyósítást ért el a babaváró hitel, az MNB közlése szerint 52,7 milliárd forintot helyeztek ki a bankok az egy gyermek vállalása után kamatmentes, államilag támogatott kölcsönből. Ez az idei második legmagasabb havi folyósítás a hiteltípus esetében, vagyis a nyaranta megszokott magas születésszám kezdetén ismét magasabb számokat tudott hozni a babaváró, de a válság előtti magasabb hitelkihelyezési dinamikától még a kilábalás után is egyértelműen elmarad.

 

A nyár eleji babaváró kihelyezés meghaladta a májusi 48,9 milliárdos és az egy évvel ezelőtti 49,3 milliárdos folyósítást néhány milliárd forinttal. Márciusban ugyanakkor kissé magasabb, 53,8 milliárd forintos folyósítás jellemezte a kölcsönt, tehát az idén volt már nagyobb mértékű hitelkihelyezés babaváró hitelből.

 

Beindult a nyári magas születésszám

A június 7621 gyermekáldást hozott, vagyis a nyár elején felpörgő születésszám idén sem marad el. A tavalyi újszülöttek számától azonban így is elmarad az idei statisztika, 2020 júniusában ugyanis még 7743 gyermekszületés történt. A márciusi egyszeri kiugrás óta minden hónap elmaradt az egy évvel ezelőttitől, a márciusi meglepetésszerű megugrás pedig csak részben tudta pótolni a születésszámok téli visszaesését. Így a júniusi növekedés beleillik a korábbi évek trendjébe, de a tavalyihoz képesti alacsonyabb születésszám az előző hónapok mellett a nyár elejére is átragadt.

 

A tavalyinál magasabb júniusi babaváró folyósítás

A nyár elején megszokott születésszám növekmény pedig magasabb babaváró folyósítással járt együtt, de ahogy az a koronavírus-járvány kezdete óta rendszerint előfordul, ezt most is csak annyit jelentett, hogy nem 50 milliárd forint alatt, hanem afelett helyeztek ki pár milliárd forinttal a babaváró kölcsönből.

 

 

Vagyis a válság előtti 60 milliárd forintot meghaladó számokat a babaváró kölcsön folyósítása már nem éri el egy olyan hónapban sem, amikor a magas születésszámok miatt többen kérelmezhetik a kölcsönt. A születésszám és a babaváró folyósítás együttmozgása ugyanis abból adódhat, hogy hiába lehet a gyermekszületés előtt is felvenni a kedvezményes hitelt, sok igénylő még így is közvetlenül a gyermekszületés előtt veszi fel azt.

 

Az első évben még majdnem 200 milliárd forinttal többet folyósítottak

A babaváró kölcsön 2019 júliusa óta érhető el, így a most megjelent júniusi adatokkal együtt a hiteltípus első két évében 1378 milliárd forint összértékben vették fel. A csökkenő folyósítási szám abban is látszik, hogy az első évben 787 milliárd forintot helyeztek ki a hitelből, de a második évben már 591 milliárd forintot folyósítottak. Ez a csökkenés hirtelen következett be tavaly áprilisban, a koronavírus első hulláma során, és azóta ezt az alacsonyabb, 50 milliárd forint körüli számot tartja a babaváró kölcsön.

 

Megmarad nyáron is a lendület?

Bár tavaly nyáron a babaváró folyósítás is felpörgött a magasabb szezonális születésszám mellett, idén nem biztos, hogy végig fennmarad a havi 8 ezret közelítő, vagy azt meghaladó újszülöttek száma. A születésszámok téli visszaesése ugyanis arra utal, hogy a járvány első hulláma nem volt a gyermektervezés ideális időszaka, és valószínűleg a második és harmadik hullám sem lesz az. 

 

Ha megint megismétlődik a születésszámok visszaesése a korábbi lezárások miatt, idén augusztus-szeptemberben, illetve később december-januárban ismét kevesebb gyermekáldást láthatunk majd a statisztikákban. Ez egy bizonytalanságot visz a babaváró folyósításokba is amellett, hogy az online érdeklődés sem magas a hiteltípus iránt. Ennek ellenére nem várható, hogy a babaváró hitel havi folyósítása jelentősen az 50 milliárd forintos érték alatt alakuljon a következő hónapokban.

 

Ha pedig a hiteleknél tartunk: egy hirtelen bekövetkező haláleset vagy rokkantság esetén óriási terhet jelenthet egy kölcsön fennálló tartozása. Azt elősegítendő, hogy egy ilyen kritikus pillanatban legyen mire anyagilag támaszkodni, érdemes megfontolni egy életbiztosítás megkötését. 

 

A Bank360 ügyfelei számára elérhető lehetőség, hogy csatlakozzanak egy csoportos biztosítási szerződéshez, melynek előnye, hogy a csatlakozási folyamat 100 százalékban online, egészségügyi vizsgálatok helyett csak egy néhány kérdéses kérdőívet kell kitölteni, ráadásul az életkorral nem változik a díj sem. A részleteket a lenti táblázatban foglaltuk össze.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!