Bank360 lakossági hitelkeresleti index júliusban

Gyülekeznek a fellegek a lakossági hitelpiac fölött?

Bank360 lakossági hitelkeresleti index júliusban

Gyülekeznek a fellegek a lakossági hitelpiac fölött?

Varga Zsombor
2021-08-11 Frissítve: 2023-11-21
2021-08-11 Frissítve: 2023-11-21
15578842

Eddigi legalacsonyabb értékét vette fel júliusban a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index, mely a nagyobb lakossági hiteltípusok iránti online keresletet méri. Bár a babaváró kölcsön és a lakáshitelek iránti online érdeklődés nőtt, a személyi kölcsönök iránti kereslet gyengülése a mélybe rántotta a mutatót.

 

58,1 százalékos értéket vett fel 2021 júliusában a Bank360 Lakossági Hitelkeresleti Index, ami a főbb lakossági hiteltípusok iránti internetes érdeklődése alapján jellemzi az online hitelkereslet intenzitását. A júliusi érték közel 5 százalékpontos csökkenést jelent havi összehasonlításban, éves összevetésben pedig a 27 százalékot is meghaladja a zsugorodás.

 

A mutató a hazai lakosság online keresési tevékenysége, tehát a főbb keresési kulcsszavak és kifejezések keresési gyakorisága alapján havonta mutatja be a főbb lakossági hiteltípusok, azaz a lakáshitelek, a személyi kölcsönök és a babaváró hitel iránt támasztott internetes keresleti szintet. A mutató bázisa a járványhelyzet előtti hitelpiaci aktivitás, vagyis az index 2020. januári érték esetén veszi fel a 100 százalékos szintet.

 

 

A mutató három alindexből áll, melyek külön-külön mutatják be a lakáshitelek, a személyi kölcsönök és a babaváró hitel iránti érdeklődést. A lakáshitel alindex júliusban 56,7 százalékon állt, ami több mint másfél százalékos emelkedést jelent a júniusi 55 százalékos értékhez képest. A babaváró alindex hasonló pályát írt le az elmúlt hónapban, a júliusi 61,7 százalékos érték ugyanis szintén meghaladta a júniusi 55,5 százalékos szintet.

 

Velük ellentétben a személyi kölcsönök iránti online kereslet egy hónap alatt majdnem a felére esett vissza, és 58,3 százalékos értéket vett fel júliusban, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban már kényelmesen meghaladta a járvány előtti szintet.

 

 

A folyósítási számok erőteljesebb hitelpiacra utalnak

A gyér online érdeklődés ugyanakkor még nem nyomta rá a bélyegét a júniusi folyósítási adatokra. A lakáshitelek kihelyezése minden eddigi rekordot megdöntött, a személyi kölcsönökből most először folyósítottak többet, mint a járvány előtti utolsó hónapban, 2020 februárjában, a babaváró folyósítása pedig idén csupán másodszor haladta meg az 50 milliárd forintot.

 

A lakáshitelekért elindult roham már túlmutathat a válságból való kilábaláson, a korábbi visszaesést ugyanis már bőven kompenzálhatták a közelmúltbeli kihelyezések 

– közölte Varga Zsombor, a Bank360 elemzője. Hozzátette: bár a jelenlegi számokon még nem látszik, de a csökkenő netes keresések, valamint az emelkedő kamatok is lehetséges, hogy a jövőben lassítják majd a hitelezési folyamatokat Magyarországon.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!