egyensúly

Nem akarnak hitelt, de amit felvettek, még rendben törlesztik a magyarok

egyensúly

Nem akarnak hitelt, de amit felvettek, még rendben törlesztik a magyarok

Herman Bernadett
2023-11-21 Frissítve: 2023-11-21
2023-11-21
35804812

Miközben több éves mélyponton van a hazai hitelezés, az első félévben a már tartósan nem fizető kölcsönök aránya a moratórium megszűnése ellenére is kedvező maradt. Az év második felében azonban a felélt megtakarítások miatt a törlesztésekkel is több baj lehet - jósolja a banki adóslistákat nyilvántartó BISZ Zrt. A lakosságnál a személyi kölcsönök és cégeknél a gépjárműlízingek a legproblémásabbak.  


 

Több éves mélyponton van a magyar hitelpiac - állapította meg a BISZ Zrt. friss elemzésében, amelyben a magyarországi hiteleket és azok törlesztését vette számba a második negyedévben. A hitelezési index értéke 74 százalékon állt, ami jócskán elmaradt a 2022-es 87 százaléktól. A  tavalyi év azonos időszakához képest a szerződések számának és a finanszírozás teljes összegének visszaesése továbbra is tart mind a lakosságnál, mind pedig a vállalkozásoknál. A legszembetűnőbb a lakossági hitelek összegének 57 százalékos csökkenése, ami főleg lakáshitelezés mélyrepülésének tudható be. 

 

A közeli jövő sem lesz fényes. Bár a forinthitel-piacon minimális mértékben elkezdődött a kamatok csökkenése, és az év hátralévő részében várható az infláció további enyhülése, a kereslet felfutása feltehetően még várat magára. A lakáspiac ugyanis még alacsony fordulaton pörög, és a hitelfelvétel csak azoknál a kölcsönöknél nő, amelyekből a megélhetés finanszírozását célozzák. A vállalkozásoknál pedig továbbra is a kormányzati támogatott hitelprogramok tompítják a csökkenést.

 

A személyi kölcsön megy, a lakáshitel nem kell 

 

A második negyedévben a lakossági hitelszerződések száma 12 százalékkal esett, a személyi kölcsönök iránt viszont stabil maradt a kereslet. A lakáscélú hitelek zuhanása szerződéses összegek alapján 66 százalékos, darabszámot nézve 59 százalékos. 

 

A babaváró hitelek száma 67 százalékot esett a tavalyi év azonos időszakához képest. A jövőre hatályba lépő szigorítás miatt azonban a BISZ-nél arra számítanak, az év vége felé jöhet még egy nagy hajrá a babavárónál

 

A második negyedévben a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pörgött fel a kereslet, 73 százalékkal nőtt a kihelyezés, a BISZ is azt feltételezi, amit a Bank360.hu szakértői is megírtak már korábbant: ezekből a kölcsönökből jelentős részt valószínűleg állampapírt vásároltak, hiszen a lakossági papírok kamata jócskán meghaladta a szabad felhasználású jelzáloghitelekért. Emellett nagyobb kiadások esetén ez a hiteltípus olcsóbb forrást jelenthet a drága személyi kölcsönökhöz képest.

 

LHI

A vállalati hitelpiacon is visszaesést mért a BISZ. Itt továbbra is nagyon jelentős a kamattámogatott konstrukciók, valamint a deviza alapú finanszírozás szerepe. Ez utóbbi azonban csak azoknak a vállalkozásoknak jelent versenyképes alternatívát, amelyeknek keletkezik devizában árbevétele, így ebből megvan a szükséges deviza fedezetük. 

Javul a fizetési fegyelem, de vannak gondok

 

Az elmúlt években a számok szintjén fokozatosan javult az adósok fizetési fegyelme a hitelpiacon. Ebben azonban olyan tényezők is szerepet játszottak, mint a covid időszakában indult törlesztési moratóriumok, amelyek miatt nem kellett fizetni a hiteleket, így nem is volt mérhető a fizetési fegyelem romlása. A moratórium 2023 eleji megszűnése egyelőre nem okozott felfutást a késedelmekben, sőt tovább csökkent a rosszul teljesítő szerződések aránya a 2019-es bázisévhez viszonyítva a BISZ Teljesítési indexe szerint. 

 

A lakossági mutató is tovább javult, a kiváló eredményben ugyanakkor megjelenik a változó kamatozású lakáshitelekre vonatkozó kamatstop kedvező hatása. A lakosság a növekvő megélhetési költségek, rezsiárak és a megszűnt moratórium dacára rendben törlesztette a hiteleit 2023 első felében. 

 

A BISZ Krízis Mutatója azt mutatja meg, hogy a hitelszerződések milyen arányban jeleznek problémát. Ez a mutató is kedvezően alakult az első félévben. A lakosságnál 2023 második negyedévében a fizetési képesség gyakorlatilag a 2019-es szintre került, érdemes azonban kiemelni, hogy a problémás ügyletek 60 százalékát a személyi kölcsönök adják, azaz olyanok, amelyeknél jelenleg nincs állami védernyő. A vállalatoknál viszont 2023 második negyedévében 27 százalékkal több problémás szerződést találtak, mint 2019-ben. Az ilyen szerződések 42 százalékát a gépjármű lízinggel kapcsolatos esetek teszik ki.

 

LKM

 

Óvatosan adósodnak el a családok

 

A BISZ Viselkedési Index azt jelzi, hogy a hitelt felvevő ügyfelek általánosságban milyen viselkedési mintát – milyen fizetési készséget – mutatnak a hitelek megfizetésével kapcsolatban. Például mennyire tervszerűen fizetik a hiteleiket, vannak-e elő- vagy utóteljesítések (rövid késedelmek), teljesül-e a szerződés a lejárati időig. Az index gyakorlatilag az egy ügyfélre kivetített fizetési morált mutatja, és minél magasabb az értéke annál rosszabb az ügyfelek fizetési készsége.

 

A lakossági viselkedési index sokat javult a második negyedévben. Az elmúlt időszakban a magas infláció és kamatok miatt a családok óvatosabbak voltak a hitelfelvétellel, mivel sokuknál veszélybe került a családi költségvetés egyensúlya. Ezidáig a korábbi megtakarítások még segítséget nyújthattak, de a lakosság megtakarítás-állományának drasztikusan csökkenése miatt az év második felében akár trendforduló is bekövetkezhet a viselkedési index értékében.

 

A vállalati viselkedési index már nem alakult ilyen jól. Az olcsó állami finanszírozás, a korábbi hitelek kedvezőbb kamatozású hitelre cserélése olyan lehetőség volt, amely sok vállalkozás helyzetét javította. A magas infláció, illetve a megemelkedett energiaköltségek viszont a vállalkozások egy részénél komolyabb gondot okozott, és ez a viselkedési indexet is kedvezőtlenül befolyásolta: a mutató 2023 első és második negyedévében is romlott.

 


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!