A Ryanair befizetteti az utasokkal a magyar repülőjegyadót

A Ryanair máris az utasokra terheli az extraprofitadót

A Ryanair befizetteti az utasokkal a magyar repülőjegyadót

A Ryanair máris az utasokra terheli az extraprofitadót

Bank360 tartalom
2022-06-09 Frissítve: 2022-11-09
2022-06-09 Frissítve: 2022-11-09
25533883

Nem sokat hezitált azon a Ryanair, mit csináljon a kormány által az extraprofitadók között bevezetett légitársasági hozzájárulással. Ennek összegét máris az utasokra terheli. Ha ebből nem kérnek, akkor visszatéríti a jegy árát.

 

A Ryanair a magyar extraprofitadó bevezetése előtt foglalt utaknál sem fogja lenyelni a légitársasági hozzájárulás utasonként 3900 forintját. Ezért arról értesítette június 4. előtt repülőjegyet foglalókat, hogy amennyiben a foglalásuk július elsejére vagy azt követő időszakra szól, akkor a 3900 forintot kifizetteti az utasokkal. Ha ezt ők nem fogadják el, akkor lemondhatják az utazást, és ebben az esetben teljes összegben visszatéríti nekik a repülőjegy árát, de a hozzájárulás megfizetése nélkül nem repülhet senki.

 

A június 4-i időpont azért fontos, mert ezen a napon este jelent meg az extraprofitadókról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. Így a légitársasági hozzájárulás szabályairól is innentől kezdve lehet hivatalos tudomása a légitársaságnak. Az új terhet csak július 1-től kell fizetni, de azokra az utasokra is, akik még június 4. előtt foglaltak július 1-ére vagy azt követő napokra.

 

A Ryanair az érintetteknek küldött tájékoztatásában arra hivatkozik, hogy a légitársaságok és az utasok nem kaptak időben (azaz a június 4. előtti foglaláskor) információt erről a július elsejétől fizetendő adóról, most mailben tájékoztatják a repülőjegy-foglalókat erről és a Ryanair döntéséről.

 

Amennyiben a megadott határidőig az érintettek nem mondják le az utat, akkor a Ryanair úgy tekinti, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy 3900 forinttal megterheljék bankkártyájukat. Ha nem fogadják el az adót, és lemondják az utat, akkor a Ryanair 7 munkanapon belül visszafizetik a jegy árát.

 

A légitársasági hozzájárulást a kormányrendelet szerint nem a légitársaságoknak kell megfizetniük, hanem a földi kiszolgálását végző cégeknek belföldről induló utasonként.  A Ryanair döntéséből viszont az következik, hogy a földi kiszolgálók ezt át tudják terhelni a velük szerződésben álló légitársaságokra.

 

Mivel a Ryanair már a június 4. előtti foglalásokra sem kívánja a 3900 forintot lenyelni, nem lehet kétséges, hogy a kormányrendelet utáni foglalásoknál is érvényesíteni fogja ezt a költségeiben, de ezt már meg tudja tenni a foglaláskor, beépítve a repülőjegyek árába.

 

A kormány ugyan az extraprofitadók bevezetésekor azt is bejelentette, hogy keményen fel fog lépni azoknak az ügyfelekre való áthárítása ellen, azonban erősen kétséges, hogy ezt a Ryanairrel hogyan tudná megtenni. Most mindenesetre rögtön itt az alkalom, hogy ez a gyakorlatban is kiderüljön.

 

Frissítés: fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben a fővárosi kormányhivatal, amely azt vizsgálja, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e a légitársasági hozzájárulás fenti módon ismertetett áthárításával, megsértve a fogyasztóvédelmi jogszabályokat.

 

A vizsgálat megindítását Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter indítványozta, aki elfogadhatatlannak nevezte a 3900 forintos légitársasági hozzájárulás utasokra való áthárítását, különösen a már korábban (azaz az extraprofitadóról szóló jogszabály kihirdetése előtt) eladott jegyekre.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!