A Széchenyi GO kifutása után hátramenetbe kapcsolhatnak a céges hitelek

A Széchenyi GO után beszakadhat a vállalkozások hitelkereslete

A Széchenyi GO kifutása után hátramenetbe kapcsolhatnak a céges hitelek

A Széchenyi GO után beszakadhat a vállalkozások hitelkereslete

Bank360 tartalom
2022-06-10 Frissítve: 2022-06-09
2022-06-10
25548973

Az első félév rohama után a harmadik negyedévben jelentősen visszaesik a vállalati hitelkereslet. A támogatott hitelkonstrukciók kifutásával előtérbe kerülhetnek a saját forrású banki finanszírozási megoldások.

 

Az idei első negyedévben az Erste kis- és középvállalati (kkv) üzletágánál a gyors gazdasági növekedésnek és a szektor számára felajánlott kedvező, támogatott hitelkonstrukcióknak köszönhetően az új kihelyezés 27 százalékkal bővült az előző év azonos időszakával összehasonlítva, míg a hitel- és kötvényállomány március végén 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 

 

Szerdahelyi Róbert üzletágvezető szerint az idei második negyedévben még folytatódik a bővülés a szektorban, kérdés azonban, hogy az emelkedő kamatok és a megszűnő támogatott konstrukciók következményeként miként változik a vállalkozások hitelfelvételi kedve.

 

Eddig az olcsó, támogatott források sok kockázatot ellensúlyoztak. A rendkívül kedvező Széchenyi Go hitelek június végi kifutásával a cégek jobban mérlegelni fogják a beruházási-, finanszírozási döntéseiknél az egyéb veszélyeket, például az inflációt, az olaj- és gázárak alakulását, a háborús és embergós hatásokat, az árfolyammozgásokat, valamint a beruházási költségeket nagymértékben meghatározó építőipari alapanyagok árának alakulását. 

 

Mindezek eredményeként a harmadik negyedévben megtorpanás várható a vállalati hitelek keresletében. A negyedik negyedévben a piaci környezet alakulásától és a jövőbeli lehetséges támogatott kkv-konstrukciók meghirdetésétől függ majd, hogy mennyire tud visszatérni a kereslet a korábbi szintre.

 

A támogatott hitelkonstrukciók kifutásával párhuzamosan egyre inkább előtérbe kerülnek a hagyományos, saját forrású finanszírozási megoldások, élesedik a verseny. A pénzintézetek az elmúlt időszakban többnyire sztenderd feltételekkel kínáltak finanszírozási megoldásokat ügyfeleiknek, hiszen az államilag támogatott konstrukciók feltételei minden banknál azonosak voltak, így leginkább az ügyfélkiszolgálás minőségében lehetett versenyezni egymással.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!