Bicikli

Állami támogatás vagy ingyenhitel? Mindkettővel elérhető az álombicikli

Bicikli

Állami támogatás vagy ingyenhitel? Mindkettővel elérhető az álombicikli

Vrazsovits Rita
2020-10-16 Frissítve: 2022-02-10
2020-10-16 Frissítve: 2022-02-10
10560635

A koronavírus-járványnak is köszönhetően egyre többen közlekednek négy helyett két keréken, a rendszeres bringázáshoz azonban egy jó bicikli sem árt - ezt a következő hetekben akár állami támogatás segítségével is be lehet szerezni, ugyanis október második felében érkezik az e-bike vásárlást támogató pályázat. Ha erről lemaradnánk, akkor sincs veszve semmi: akár kamatmentes kölcsönt is igényelhetünk biciklivásárláshoz. Összegyűjtöttük, milyen pénzügyi lehetőségeink vannak, ha egy drágább kerékpár beszerzésén gondolkodunk. 

 

Az utakon többségben vannak a hagyományos, kizárólag emberi erővel hajtható kerékpárok, de egyre többen keresik a rásegítéses rendszerű, illetve az akár hajtás nélkül is működtethető elektromos kerékpárokat. Előbbit muszáj tekerni a haladáshoz, míg előbbivel anélkül is közlekedhetünk, hogy tekernénk. Bármelyikkel is szeretnénk közlekedni, egy biztos: e-biciklizni nem kifejezetten olcsó mulatság. Az elektromos kerékpárok ára típustól függően 250 ezer forinttól indul, és akár több millió forintig is elmehet.

 

Érkezik az állami támogatás

 

A jelenleg ismert információk szerint heteken belül megjelenik az elektromos kerékpárok vásárlásához felhasználható állami támogatás. A rendelkezésre álló 1 milliárd forintos keret európai uniós forrásból érkezik. Az alábbi részletek  már ismertek: 

 

  • a támogatást pedálszenzoros vagy nyomatékszenzoros pedelec kerékpárokra lehet felvenni - előbbire legfeljebb 90 ezer, utóbbira 150 ezer forint igényelhető,
  • a nem rásegítéses rendszerű, gázkarral működtethető e-bike-okra nem lesz elérhető a pályázat,
  • a támogatásból legfeljebb a kerékpár árának a felét lehet finanszírozni - a másik felét vagy még többet tehát önerőből kell állni,
  • a megvásárolt kerékpár nem kerülhet többe 900 ezer forintnál,
  • a pályázat benyújtásához munkáltatói igazolást kell majd bemutatni. 

 

Ha az egymilliárd forintos keretösszeggel számolunk, akkor körülbelül 8-10 ezer támogatott örülhet majd új kerékpárnak. A Bank360.hu várakozásai szerint a rendelkezésre álló keret rövid időn belül kiürülhet, hasonlóan a villanyautók vásárlásához igénybe vehető támogatáshoz, ami egy nap alatt fogyott el.

 

Ha az állami támogatás nem jön össze: kamatmentesen, részletre is vehetünk e-bike-ot

 

Ha valaki lemaradna az állami támogatásról, vagy a kinézett kerékpár nem felel meg a feltételeknek, van más lehetőség. Több kerékpár szaküzletben is elérhető ugyanis a Cetelem online áruhitele, mellyel akár 0 százalékos THM mellett vehetünk elektromos kerékpárt. Az alábbi feltételek vonatkoznak a kölcsönre:

 

  • az igényelhető hitelösszeg minimum 25 ezer forint, legfeljebb 2 millió forint, 
  • a futamidő 10 hónap, a hitelösszegtől függetlenül.

 

Az áruhitel igényléséhez önerőre is szükség van, ha a megvásárolt termék drágább, mint félmillió forint. Ez alatt nincs szükség önerőre, fölötte viszont minimum a vételár 20 százalékát ki kell fizetni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogyha egymillió forintért vásárol valaki kerékpárt, akkor 200 ezer forint az önerő, a fennmaradó 800 ezer forint az áruhitel, amit 10 egyenlő részletben kell visszafizetni a futamidő alatt. Így a havi törlesztőrészlet 80 ezer forint. 

 

Szabad felhasználású személyi kölcsönből is megoldható a vásárlás

 

Az áruhitellel szemben rugalmasabb feltételekkel igényelhető egy kisebb összegű, szabad felhasználású hitel. A Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátora szerint a CIB Banknál év végéig 5,72 százalékos THM-mel vehetnek fel az igénylők egymillió forintot, 60 hónapra. A kedvezményes THM december 31-ig - a koronavírus-járvány miatt bevezetett THM-plafon végéig - tart, a teljes futamidőre nézve a THM 7,96 százalék. A havi törlesztőrészlet év végéig 19 136 forint, januártól pedig 20 188 forint. A teljes visszafizetendő összeg 1 208 124 forint.

 

Az MKB Bank Mosoly Személyi kölcsöne is kedvező feltételekkel érhető el: év végéig a THM 5,60 százalék, a teljes futamidőre nézve pedig 8,09 százalék. Az induló törlesztőrészlet 19 098 forint, januártól pedig 20 251 forintot kell törleszteni havonta. A teljes visszafizetendő összeg 1 211 601 forint. 

 

A Raiffeisen Bank személyi kölcsöne is kedvező kamatot kínál. Az induló THM 5,60 százalék, a teljes futamidő alatt pedig 8,24 százalék a hiteldíjmutató. A december végéig fizetendő törlesztőrészlet 18 940 forint, januártól pedig 20 190 forintot kell fizetni havonta - a teljes visszafizetendő összeg 1 214 475 forint. 

 

Melyik a legjobb választás?

 

Látható, hogy több lehetőség is van, ha elektromos kerékpárt szeretnénk vásárolni, a kérdés, hogy melyikkel járunk legjobban. A várhatóan október második felétől elérhető állami támogatás jó lehetőség, a rendelkezésre álló keret azonban nem túl nagy, valószínűleg csak néhány ezren tudnak majd sikerrel pályázni. Hátránya, hogy nem minden típusú kerékpárra lehet felhasználni - aki hajtás nélkül szeretne két keréken közlekedni, elesik ettől a lehetőségtől. 

 

A kamatmentes áruhitel is kedvező feltételekkel vehető igénybe év végéig, ez a lehetőség azonban nem minden boltban adott, csak a Cetelem partnereinél - ez a választékot is korlátozza. Továbbá drágább kerékpárt szeretnénk annál, mint ami félmillió forintba belefér, akkor minimum 20 százalék önerővel is rendelkeznünk kell. 

 

Ha szabad felhasználású személyi kölcsön mellett dönt valaki, akkor mentesülünk a legtöbb kötöttségtől, cserébe viszont drágábban juthatunk hozzá a biciklihez, hiszen a hiteligénylés után a kamatokat is fizetni kell. Előnye viszont, hogy nincs szükség önerőre, és a futamidő is rugalmasan megválasztható.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!