Mobilcsere állami támogatással

Így kaphatod meg az állami támogatást mobilcserére!

Mobilcsere állami támogatással

Így kaphatod meg az állami támogatást mobilcserére!

Bank360 tartalom
2022-02-10 Frissítve: 2022-04-20
2022-02-10 Frissítve: 2022-04-20
18786898

Akár Valentin-napi ajándéknak is felfoghatják a mobilhasználók, hogy éppen február 14-én veszi kezdetét a támogatott készülékcsere program, amihez telefononként 20 ezer forintos állami támogatás jár. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

 

Február 14-től igényelhető az az állami támogatás, amellyel az első időszakban a 3G-s, később pedig a 2G-képes mobilok cseréjéhez ad 20 ezer forintot az állam, ha ezeket az eszközöket új, minimum 4G-re képes készülékekre cseréljük. Összegyűjtöttük a legfontosabb tenni- és tudnivalókat. Érdemes sietni, mert maximum 250 ezer készülékre van pénz, ha a keret kimerül, vége a programnak.

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

Ki jogosult a támogatásra?

Minden magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személy, aki olyan 3G-s vagy 2G-s mobilkészüléket szeretne 4G- vagy 5G-képes okostelefonra cserélni, amelyet 2021. július 1. és december 31. között legalább egyszer használt hanghívásra, adatforgalomra, vagy sms küldésére/fogadására. 

 

Meddig él a támogatás?

Az ötmilliárdos keretösszeg felhasználásáig. Ez 250 ezer készülékhez elég. Először a 3G-s készülékek cseréje történik meg, mivel a szolgáltatók a 3G szolgáltatás kivezetésére készülnek. Amennyiben marad az ötmilliárdos támogatási keretből, akkor május 9-től következnek a 2G-s készülékek. Ha nem fogy ki addig a támogatási keret, akkor július 17-ig lehet igénybe venni a kedvezményt, de nem érdemes kockáztatni, aki élni akar vele, jól teszi, ha minél hamarabb vásárol.

 

Honnan tudjuk, hogy a mostani készülékünk lecserélhető-e a támogatással?

Ha nem használunk wifit, és a készülékünk mobilhálózatra való kapcsolódását jelző ikonja sűrűbben lakott területen is csak 2G és 3G-t mutat, akkor sanszos, hogy igen. A jogosultság ellenőrizhető a mobiltelefonok IMEI számával is. Ezt lekérdezhetjük úgy, hogy a telefonálás funkciónál beütjük ezt a kódot: *#06#. Ezután automatikusan megjelenik az IMEI száma. Ezt a számot a mobilcsere.nffku.hu oldalon elérhető ellenőrző mezőbe beírva megbizonyosodhatunk arról, jogosultak vagyunk-e a támogatásra. Adatvédelmi okokból erre csak akkor van lehetőség, ha van ügyfélkapus regisztrációnk. Az ellenőrző felület csak február 14-től válik aktívvá. Ha előzetesen mi nem tesszük meg, akkor a boltban a kereskedők megcsinálják ezt helyettünk néhány perc alatt, hiszen a támogatásnak ez feltétele.

Milyen készülékeket lehet venni a támogatással?

A támogatással vásárolt készülékek árának van felső határa: maximum bruttó 120 ezer forintos 4G-s vagy 5G-s eszközt vehetünk. Ebből jön le a 20 ezer forintos állami támogatás.

 

Hol lehet vásárolni készülékeket támogatással?

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közzétette azoknak a regisztrált üzleteknek a listáját, amelyekben a vásárlásnál igénybe vehető a támogatás. Nagyjából 700 ilyen van országszerte, a mobilszolgáltatók és a nagy kereskedelmi láncok egységeitől a kisboltokig mindenfélét találunk közöttük. A közzétett PDF-es listán elég macerás keresni, ugyanis nem település szerint vannak felsorolva a boltok, hanem cégnév alapján, de előbb-utóbb azért át lehet vergődni rajta. A netrefel.hu-n viszont az ígérik, hogy február 14-étől ott megnyílik egy lista, remélhetően az már felhasználóbarátabb lesz.

 

Hogyan lehet igényelni és megkapni a támogatást?

Ezt a boltban a vásárláskor intézik. Minimális plusz adminisztrációt igényel, amihez szükség lesz személyazonosító okmányra és lakcímkártyára. Ezen felül szükség lesz az eddigi, működőképes készülékünkre is, hogy ellenőrizhessék annak forgalma alapján a jogosultságunkat. Ezt a készüléket le is kell adnunk a vásárláskor. Ezért mindenképpen gondoskodjunk az adataink előzetes ki-, illetve átmentéséről! Elvileg a választott boltban is segédkezhetnek ebben, de ezt érdemes előre megkérdezni.

 

Feliratkozhatunk-e előre a támogatásra?

Az igénylők február 14-től online előregisztrálhatnak a mobilkészülékcsere-támogatási program hivatalos oldalán, a mobilcsere.nffku.hu-n. Itt egy webes űrlapon megadhatják az adataikat. Így ezt a boltban már nem kell elvégeznie, mert benne lesz a rendszerben.

Mi van, ha a szülőnk vagy nagyszülőnk helyett mi akarjuk intézni a vásárlást?

Ez lehetséges, de csak megfelelő meghatalmazás esetén. Ennek a formanyomtatványa innen tölthető le. Ebben az esetben is szükség lesz a régi telefonra, valamint a meghatalmazott irataira.

 

Lehet-e hitelből vásárolni?

Az állami támogatáson felüli részt áruhitelből is meg lehet venni azokban az üzletekben, ahol ennek intézésére mód van. Ha maradt még kérdésed, érdemes szétnézni a netrefel.hu oldalon, ahol igyekeznek sok infóval segíteni a készülékcserében.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!