nyugdíjas pénzzel

Az utolsó negyedévben javítottak a nyugdíjpénztárak

nyugdíjas pénzzel

Az utolsó negyedévben javítottak a nyugdíjpénztárak

Herman Bernadett
2023-03-14 Frissítve: 2023-07-10
2023-03-14 Frissítve: 2023-07-10
31900526

Az önkéntes nyugdíjpénztárak -6,8 százalékos hozammal zártak 2022-ben, az utolsó negyedév azonban jól sikerült, így minden ötödik alap pozitív eredménnyel zárt. Hosszú távon némi reálhozamot is elértek a nyugdíjalapok - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

 

Kiderült, pontosan hogyan zárták az egyes nyugdíjpénztári portfóliók a 2022-es fekete évet. A friss adatokat március 14-én délután tette közzé az MNB. Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2022-ben átlagosan -6,80 százalékos – záró vagyonnal súlyozott – nettó hozamot értek el. A tavalyi utolsó negyedév teljesítménye nyomán a 73 pénztári portfólióból 12 pozitív hozammal zárta az évet, összességében azonban széles skálán, 8,14 és -14,25 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok, és elsősorban az alacsonyabb kockázatvállalású portfóliók teljesítettek jobban.

 

Az önkéntes nyugdíjpénztárak teljesítményét hosszú távon bemutató 10 és 15 éves – záró vagyonnal súlyozott – átlagos nettó hozamok értéke 4,37 százalék, illetve 4,63 százalék lett a 2022. évi adatok alapján.

 

Mindez azt jelenti, hogy a pénztárak az alacsony tavalyi hozamok és a magas infláció ellenére egy és másfél évtizedes távlatban még mindig pozitív reálhozamot értek el, változatlanul rendelkeznek hosszú távú értéknövelő képességgel.

 

A magánnyugdíjpénztárak tavalyi – záró vagyonnal súlyozott – átlagos nettó hozama -7,51 százalék volt. A szektor 12 portfóliója közül összesen 3 zárta a pozitív tartományban az évet, 10 éves kitekintésben pedig 4 (kockázatosabb növekedési) portfólió büszkélkedhet pozitív reálhozammal.

 

A pénztárak tavalyi teljesítményét alapvetően az – orosz-ukrán háború nyomán bizonytalanabbá váló gazdasági és inflációs környezet miatti – általános, minden eszköztípust érintő leértékelődés határozta meg, amelynek egyik fő közvetlen oka a kötvénypiaci hozamgörbe emelkedése. Ez különösen a pénztári befektetési időtávból adódóan a portfóliókban nagyobb arányban megtalálható hosszabb lejáratú állampapírokat érintette.

 

A pénztári nyugdíjcélú megtakarítások esetében egy-egy év kedvezőtlen teljesítményét ellensúlyozták a kedvező hozamot termelő időszakok. Az önkéntes pénztárak alacsony, 1 százalék alatti működési és egyéb költségeit, s a befizetések után járó 20 százalékos adókedvezményt is figyelembe véve a pénztári megtakarítások továbbra is versenyképes megtakarítási formának számítanak - hangsúlyozta az MNB.


 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!