Biztosítás karantén idején

Inkább ujjat vágtunk, de autót nem törtünk annyit a járvány alatt

Biztosítás karantén idején

Inkább ujjat vágtunk, de autót nem törtünk annyit a járvány alatt

Bank360 tartalom
2020-06-26 Frissítve: 2022-01-18
2020-06-26 Frissítve: 2022-01-18
9276809

A koronavírus miatt bevezetett kijárási korlátozás és az otthoni munkavégzés alapvetően átalakította az emberek életét. Sokkal több időt töltöttek otthon március közepe óta az emberek, amiből arra lehet következtetni, hogy jelentősen megemelkedett a háztartási balesetek száma, viszont csökkent a lakásbetörések és a közúti balesetek, kárbejelentések aránya. De valóban így volt?

 

A Bank360.hu kérdésére az Aegon, a Generali, a Groupama, a K&H, a Signal, az Union és az Uniqa válaszolt. A biztosítók zöme szerint érezhetően emelkedett a háztartási baleseteket száma. Az ilyen balesetek döntő többsége, nagyjából 63 százaléka az Uniqa szerint általában csonttörés. Főként a gyerekek szereznek ilyen sérüléseket játék közben. A kerékpár, a roller, a gördeszka és a trambulin is tipikus balesetforrás, de akár a lakáson belül is törhet a csont. Ehhez elég annyi, hogy egymás kezére csapják az ajtót a kicsik, de a lábukra is eshet valamilyen nehezebb tárgy, de gondot okozhat az is, ha leesnek az emeletes ágyról.

 

Vegyes tapasztalat

A háztartási balesetek ugyanakkor csak az összes baleset 40 százalékát teszik ki, a maradék sportolás, közlekedés közben éri az embereket. Az utóbbi időben inkább az olyan, súlyosabb következményekkel járó baleseteknél volt megfigyelhető a növekedés, mint a barkácsolás, kertészkedés, nagytakarítás. Ennek az az oka, hogy a barkácsolás, kertészkedés, fűnyírás vagy favágás során a szerszámok nem megfelelő használata komoly sérüléseket okozhat. Főként úgy, hogy sok esetben nem gyakorlott kezekbe kerültek az utóbbi időben a flexek, motoros fűrészek vagy fűnyírók a hirtelen felszabadult idő miatt.

 

A következmény a csonttörésen kívül lehet akár csonkolás vagy a szem sérülése. A létrára mászás is kockázatos lehet, hiszen legyen szó akár gyümölcsszedésről, akár függönycseréről, ha leesünk a létráról, az komoly sérülést okozhat. Egy kés vagy bárd pedig idegsérülést, egy rosszul kivitelezett sütögetés pedig komoly égési sérüléseket is okozhat. Fontos azonban látni, hogy itt nem kizárólag a koronavírus okozta kijárási korlátozás miatt kialakult helyzetről van szó. Amellett, hogy a huzamosabb otthon tartózkodás miatt több az otthoni baleset, az is fontos szempont, hogy tavasszal és a nyár közeledtével megszaporodik a kerti munka is. Hasonlóképpen független a járványtól a kutyasétáltatás során elszenvedett bokaficam vagy a macskaharapás okozta sérülés, ahogyan azt a Generali megjegyezte.

 

Érzésre több a fűnyírós baleset

A K&H bár nem vezet külön statisztikát a balesetekről, azt tapasztalta, hogy érezhetően több volt az elmúlt időszakban a házkörüli munkából adódó, így a láncfűrész, sarokköszörű okozta baleset. Ennek a társaság szerint az volt az oka, hogy többet voltak otthon az emberek és több idejük volt a korábban elhalasztott ház körüli teendők, felújítási jellegű munkák elvégzésére. Az Aegon sem vezet külön statisztikát a baleset fajtákról, de a társaság gyakrabban intézkedett fűnyírás, fűrészelés okozta baleset miatt. Ezeknél az átlaghoz képest jóval súlyosabb sérülések is előfordulnak, így előfordult amputáció is. Darabszámban nem tapasztalt jelentős változást a Signal és a Groupama sem, utóbbi azonban megjegyezte, hogy a balesetek összetétele átalakult. Így több a barkácsolás és ház körüli munkák miatt előforduló balesetek száma.

 

Van olyan aspektus is, ami miatt ugyanakkor csökkent a biztosítási események száma. Ez pedig a kórházi esetek száma. Az NN arra világított rá, hogy a járvány miatt a kórházak igyekeztek csökkenteni a betegforgalmat, és a műtétek elhalasztása miatt érezhetően csökkent a biztosítóhoz beérkezett kárigények száma. Vagyis a kórházak jelentősen csökkentették a betegforgalmat.

 

A lakáskár az időjárás függvénye, az autók viszont nyertek

Ami a lakásbiztosításra igényelt károkat illeti, már nem annyira egyértelmű a változás. Az NN minimális emelkedésről számolt be, ami leginkább a februári viharkárok miatt alakult ki, de a betörések száma nem változott a biztosító szerint. A Generali szerint az első időszakban megtorpant a bejelentések száma, ám ez átmeneti volt. Alapvetően leginkább az időjárás befolyásolta a károkat és a bejelentések számát, ami pedig teljesen független a vírustól. A K&H szerint alapvetően nem volt változás a kárbejelentések számában, legfeljebb kissé eltolódott azok száma a lakáskárok irányába a betörésektől, de itt sem lehet érdemi változásról beszélni. Az Aegon szerint azonban lényegesen csökkent a bejelentések száma, a betörések esetében 14 százalékos a visszaesés az egy évvel ezelőtti, tavaszi adatokhoz képest.

 

A gépjárműveket érintő balesetek, bejelentések esetében egyértelmű a visszaesés, hiszen a forgalom is jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. Ezt minden megkérdezett biztosító megerősítette. Összességében nem forgatta fel jelentősen az otthonbiztosítások piacát a járvány, inkább az egyes esetek arányában figyelhető meg változás.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!