Háztartási baleset biztosítás

Otthoni baleset a karanténban, amire fizethet a biztosító

Háztartási baleset biztosítás

Otthoni baleset a karanténban, amire fizethet a biztosító

Bank360 tartalom
2020-05-22 Frissítve: 2022-01-18
2020-05-22 Frissítve: 2022-01-18
8933639

A KSH adatai szerint a rendszerváltás óta folyamatosan csökken a halálos kimenetelű otthoni balesetek száma.  A legfrissebb elérhető nyilvános adat szerint kevesebb, mint a felére csökkent ez a szám, de még most is mintegy 1700-an halnak meg így évente.

 

A súlyosabb balesetek esetében pedig a “koronavírusos” időkben még kockázatosabb, ha kórházi vizsgálatra vagy ellátásra kényszerülünk, nem beszélve arról, hogy mostanában nehezen lehet pótolni a kieső családtagot, hiszen most a karantén, a fertőzésveszély önmagában is nehéz helyzet.

 

A Bank360-nal kapcsolatban álló biztosítók visszajelzései szerint a leggyakoribb otthoni balesetek a leforrázások, az égési sérülések, és minden, ami az udvaron, a kertben történik, barkácsolás, kertészkedés közben, ház körüli munkák során.

 

Esések, ficamok, törések, vágások és társaik

 

Orvosok tapasztalatai szerint az esésekből származó csípő-, váll- és csuklótáji törések a leggyakoribb otthoni balesetek. Ezek legtöbbje az otthoni takarítás, főzés vagy kerti munkák során következhet be. A konyhában és ebédlőben persze a vágással járó és égési sérülések a leggyakoribbak. A fürdőszobában pedig a csúszásveszély jelenti a kockázatot. Ugyanígy balesetveszélyes a forró vasaló használata, bár ha ki sem mozdulunk otthonról, meg lehet spórolni ezt a munkát…

 

A koronavírus tavasszal tört ránk, és az azóta eltelt időszakban egészen elképesztő kertek épültek szinte egyik pillanatról a másikra, miközben az is megfigyelhető volt, hogy a kerti boltok a korábbi évekhez képest magas vásárlói forgalmat bonyolítottak le. Sokan ugyanis - ha már úgyis otthon vannak - olyan munkáknak is nekiálltak, amelyeket annak előtte csak tologattak. Azonban a balesetek éppen ezért itt is gyakrabban fordulhatnak elő.

 

Otthon az egész család

 

A koronavírus miatti vészhelyzeti intézkedések szinte egyik pillanatról a másikra következtek be. Amikor az iskolák kapcsán elrendelték az otthoni tanulást, talán sok szülő fel sem fogta, mennyire meg fog változni a család napi élete. Nyilvánvalóan a legtöbb családban új helyzetet teremtett, hogy összezárva, otthon kell élniük mindennapjaikat. Az első napok, hetek után nyilván már nemcsak a pszichés fáradtság jelentkezik ilyenkor, hanem az otthonokat is újra kell gondolni: a berendezéseket, a mindennapi rutint, a rend fenntartását, a működést.

 

Biztosítási szakemberek szerint éppen ezért érdemes - különösen idős emberek és gyerekek esetében - a lakás és a kapcsolódó kert bútorzatainak elhelyezését, adott esetben áthelyezését, átalakítását meglépni. Amíg ritkábban vagyunk otthon, talán fel sem tűnik egy-egy égő gyengébb fénye, pl. a bejárati ajtó előtt vagy az előszobában. Éppen ezért érdemes ezeket is lecserélni nagyobb fényerejű izzókra, mert a megfelelő világítás is elengedhetetlen a biztonságos otthoni élethez.

 

Munkabaleset otthon? Hogyan is van ez?

 

A munkáltatókat érintő felelősség a munkahelyeken elszenvedett balesetek kapcsán egyértelmű, a jogszabályok is megfogalmazzák. Akkor, ha a munkavállaló a munkahelyére megy, akár tömegközlekedési eszközzel, akár gépjárművel, onnantól a munkáltató a felelős az esetleges bekövetkező balesetekért. A koronavírus idején, a home office-ba zárt munkavállalók számára pedig ez új helyzetet és felelősséget jelent.

 

Érdemes azonban azt is tudni, hogy az otthoni munkavégzés jogi szempontból csupán azt a néhány négyzetméternyi területet érinti, ami a tényleges munka helyszíne. Ez szellemi munkáknál természetesen egy íróasztal, rajta a számítógép, lámpa, nyomtató. Elvileg a munkáltatóknak kötelességük lenne ezeket a helyeket megvizsgálni, hogy alkalmasak-e a munkavégzésre, mielőtt elrendelik a home office-t, azonban a járvány tényleg gyorsan érkezett, erre a legtöbb esetben nem volt lehetőség.

 

Amikor bekövetkezik a kockázat

 

Mindezeket figyelembe véve érdemes lehet balesetbiztosítást kötni. Bár több pénzügyi termékhez kapcsolódik kiegészítő balesetbiztosítás, mint pl. a hitelkártyák vagy a lakásbiztosítások esetében, az egyéni helyzetekre sokkal pontosabban tud biztonsági választ adni egy tisztán erre a célra megkötött balesetbiztosítás. Például ha valaki olyan sportot űz, ami nagyobb baleseti kockázattal jár, érdemes olyan balesetbiztosítási módozatot választani, amely erre is megoldást jelent.

 

Lakásbiztosítások esetén jellemző, hogy a biztosítók kiegészítő balesetbiztosítási szolgáltatásokat is beépítenek a termékbe. Itt alapban kérhető például, hogy a kiegészítő balesetbiztosítás ne csak halállal vagy rokkantsággal végződő balesetekre adjon ellátást, hanem akár égési sérülésre vagy baleset miatti műtétet esetén is térítsen a biztosító.

 

Hitelkártyák esetében a biztosítók jellemzően nyújtanak kiegészítő balesetbiztosítási szolgáltatásokat, de ezek is leginkább alapszintűek, általában balesetek esetén egészségügyi ellátásokat, a balesettel összefüggő költségeket, vagy éppen a temetési költségeket állják.

 

Ha pedig bekövetkezik a legrosszabb - bár a fájdalmat nem lehet kárpótolni az elhunyt elvesztéséért, vagy a beállt esetleges tartós rokkantságért - sokat segíthet az új helyzetben az életbiztosítás. Tudni érdemes azonban, hogy a nevében meghatározottakon túl több baleseti helyzetre is megoldást nyújtanak ezek az életbiztosítási termékek, ráadásul még akár befektetési, megtakarítási lehetőséggel is rendelkeznek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!