Háztartási baleset biztosítás

Otthoni baleset a karanténban, amire fizethet a biztosító

Bank360-logo Bank360 tartalom
2020.05.22.
Frissítve: 2020-06-25 Létrehozva: 2020-05-22
8933639

A KSH adatai szerint a rendszerváltás óta folyamatosan csökken a halálos kimenetelű otthoni balesetek száma.  A legfrissebb elérhető nyilvános adat szerint kevesebb, mint a felére csökkent ez a szám, de még most is mintegy 1700-an halnak meg így évente.

 

A súlyosabb balesetek esetében pedig a “koronavírusos” időkben még kockázatosabb, ha kórházi vizsgálatra vagy ellátásra kényszerülünk, nem beszélve arról, hogy mostanában nehezen lehet pótolni a kieső családtagot, hiszen most a karantén, a fertőzésveszély önmagában is nehéz helyzet.

 

A Bank360-nal kapcsolatban álló biztosítók visszajelzései szerint a leggyakoribb otthoni balesetek a leforrázások, az égési sérülések, és minden, ami az udvaron, a kertben történik, barkácsolás, kertészkedés közben, ház körüli munkák során.

 

Esések, ficamok, törések, vágások és társaik

 

Orvosok tapasztalatai szerint az esésekből származó csípő-, váll- és csuklótáji törések a leggyakoribb otthoni balesetek. Ezek legtöbbje az otthoni takarítás, főzés vagy kerti munkák során következhet be. A konyhában és ebédlőben persze a vágással járó és égési sérülések a leggyakoribbak. A fürdőszobában pedig a csúszásveszély jelenti a kockázatot. Ugyanígy balesetveszélyes a forró vasaló használata, bár ha ki sem mozdulunk otthonról, meg lehet spórolni ezt a munkát…

 

A koronavírus tavasszal tört ránk, és az azóta eltelt időszakban egészen elképesztő kertek épültek szinte egyik pillanatról a másikra, miközben az is megfigyelhető volt, hogy a kerti boltok a korábbi évekhez képest magas vásárlói forgalmat bonyolítottak le. Sokan ugyanis - ha már úgyis otthon vannak - olyan munkáknak is nekiálltak, amelyeket annak előtte csak tologattak. Azonban a balesetek éppen ezért itt is gyakrabban fordulhatnak elő.

 

Otthon az egész család

 

A koronavírus miatti vészhelyzeti intézkedések szinte egyik pillanatról a másikra következtek be. Amikor az iskolák kapcsán elrendelték az otthoni tanulást, talán sok szülő fel sem fogta, mennyire meg fog változni a család napi élete. Nyilvánvalóan a legtöbb családban új helyzetet teremtett, hogy összezárva, otthon kell élniük mindennapjaikat. Az első napok, hetek után nyilván már nemcsak a pszichés fáradtság jelentkezik ilyenkor, hanem az otthonokat is újra kell gondolni: a berendezéseket, a mindennapi rutint, a rend fenntartását, a működést.

 

Biztosítási szakemberek szerint éppen ezért érdemes - különösen idős emberek és gyerekek esetében - a lakás és a kapcsolódó kert bútorzatainak elhelyezését, adott esetben áthelyezését, átalakítását meglépni. Amíg ritkábban vagyunk otthon, talán fel sem tűnik egy-egy égő gyengébb fénye, pl. a bejárati ajtó előtt vagy az előszobában. Éppen ezért érdemes ezeket is lecserélni nagyobb fényerejű izzókra, mert a megfelelő világítás is elengedhetetlen a biztonságos otthoni élethez.

 

Munkabaleset otthon? Hogyan is van ez?

 

A munkáltatókat érintő felelősség a munkahelyeken elszenvedett balesetek kapcsán egyértelmű, a jogszabályok is megfogalmazzák. Akkor, ha a munkavállaló a munkahelyére megy, akár tömegközlekedési eszközzel, akár gépjárművel, onnantól a munkáltató a felelős az esetleges bekövetkező balesetekért. A koronavírus idején, a home office-ba zárt munkavállalók számára pedig ez új helyzetet és felelősséget jelent.

 

Érdemes azonban azt is tudni, hogy az otthoni munkavégzés jogi szempontból csupán azt a néhány négyzetméternyi területet érinti, ami a tényleges munka helyszíne. Ez szellemi munkáknál természetesen egy íróasztal, rajta a számítógép, lámpa, nyomtató. Elvileg a munkáltatóknak kötelességük lenne ezeket a helyeket megvizsgálni, hogy alkalmasak-e a munkavégzésre, mielőtt elrendelik a home office-t, azonban a járvány tényleg gyorsan érkezett, erre a legtöbb esetben nem volt lehetőség.

 

Amikor bekövetkezik a kockázat

 

Mindezeket figyelembe véve érdemes lehet balesetbiztosítást kötni. Bár több pénzügyi termékhez kapcsolódik kiegészítő balesetbiztosítás, mint pl. a hitelkártyák vagy a lakásbiztosítások esetében, az egyéni helyzetekre sokkal pontosabban tud biztonsági választ adni egy tisztán erre a célra megkötött balesetbiztosítás. Például ha valaki olyan sportot űz, ami nagyobb baleseti kockázattal jár, érdemes olyan balesetbiztosítási módozatot választani, amely erre is megoldást jelent.

 

Lakásbiztosítások esetén jellemző, hogy a biztosítók kiegészítő balesetbiztosítási szolgáltatásokat is beépítenek a termékbe. Itt alapban kérhető például, hogy a kiegészítő balesetbiztosítás ne csak halállal vagy rokkantsággal végződő balesetekre adjon ellátást, hanem akár égési sérülésre vagy baleset miatti műtétet esetén is térítsen a biztosító.

 

Hitelkártyák esetében a biztosítók jellemzően nyújtanak kiegészítő balesetbiztosítási szolgáltatásokat, de ezek is leginkább alapszintűek, általában balesetek esetén egészségügyi ellátásokat, a balesettel összefüggő költségeket, vagy éppen a temetési költségeket állják.

 

Ha pedig bekövetkezik a legrosszabb - bár a fájdalmat nem lehet kárpótolni az elhunyt elvesztéséért, vagy a beállt esetleges tartós rokkantságért - sokat segíthet az új helyzetben az életbiztosítás. Tudni érdemes azonban, hogy a nevében meghatározottakon túl több baleseti helyzetre is megoldást nyújtanak ezek az életbiztosítási termékek, ráadásul még akár befektetési, megtakarítási lehetőséggel is rendelkeznek.

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!