Alacsony a betéti kamat, de még ezzel sem élnek a banki ügyfelek

Csak az infláció negyede az átlagos betéti kamat

Alacsony a betéti kamat, de még ezzel sem élnek a banki ügyfelek

Csak az infláció negyede az átlagos betéti kamat

Vrazsovits Rita
2022-07-18 Frissítve: 2022-09-14
2022-07-18 Frissítve: 2022-09-14
28392527

A lakossági betétek kamata csigalassúsággal követi a hitelkamatok emelkedését, az inflációnak pedig átlagban csak a negyede. Még ez is jobb azonban, mintha a folyószámlán lekötés nélkül gyakorlatilag kamat nélkül inflálódik a megtakarításunk. Ennek ellenére alig apad az ilyen módon parlagon heverő, csaknem tízezer milliárd forintnyi betétállomány. 

 

A háztartások által elhelyezett lekötött forintbetétek szezonálisan igazított szerződéses összege 2022. májusban 726,5 milliárd forint volt. Ez az előző havi 676,4 milliárd forinthoz képest növekedést jelent, az MNB szezonálisan igazított eredményei között azonban csekélyebb a különbség. Eszerint az áprilisi eredmény 628,5 milliárd, a májusi pedig 646,4 milliárd forint. A lekötött betétek 96 százaléka éven belüli. Az éven túliak jelentős része legalább két éves futamidőre szól.  

 

A lekötött betétek összege eltörpül a látra szóló és folyószámlabetétek mellett: 2022. májusban 9733,7 milliárd forintot tartottak a magyar lakossági ügyfelek a bankokban. Ez az összeg valamivel alulmúlja a februári 10 231, a márciusi 9909 és az áprilisi 9878,5 milliárd forintot is.

 

Mennyit kamatozik a lekötött pénzt?

A lekötött betétek átlagos évesített kamata (a szerződéses összeggel súlyozva) 3,94 százalék volt májusban, ebből a lakosságra vonatkozó adat 2,78 százalék. Áprilishoz képest ez nagyon kicsi, 0,09 százalékpontos emelkedést jelent. Eközben az infláció májusban már 10,7 százalék volt. Ennél valamivel magasabb kamatra számíthatnak azok, akik legfeljebb két évre kötik le a pénzüket, nekik az átlagos éves kamat 2,86 százalék volt. 

 

A két évnél rövidebb időre lekötött lakossági megtakarítások kamata májusban 2,55 százalék volt, ez az egy évvel ezelőtti 0,84 százalékos számhoz képest 1,71 százalékpontos növekedést jelent. A két éven túli lejáratú lekötött betét átlagos kamata májusban 1,42 százalék volt. 

 

Mit ajánlanak a bankok?

A bankok jellemzően rövidebb, 1-12 hónapos futamidőre kínálnak lekötési lehetőséget, de ennél hosszabb futamidőre is találni ajánlatot. Rövidebb, 1-6 hónapos lekötésnél akár 4-5 százalékos betéti kamatokba is belefuthatunk, de ezeket általában az olyan kisebb pénzintézeteknél találjuk meg, mint a MagNet Bank vagy a Gránit Bank.

 

A nagyobb bankok közül az OTP Banknál májusi összefoglalónk óta nem volt változás, egyéves lekötésre legfeljebb 2-2,5 százalékos kamat érhető el. A többi nagybank között még mindig vannak olyanok, amelyek továbbra sem léptek a betéti piacon, és 1 százalék alatti kamattal kínálják betéteiket.

 

A K&H Banknál a 4000+ számlacsomagnál a látra szóló betéti kamat a jegybanki alapkamathoz van kötve, így június 29-től 4,5 százalékra emelkedett az éves kamatláb. Nem érdemes azonban rohanni, hogy legalább ezt a kamatot megkapjuk a pénzünk után. Ez a számlacsomag ugyanis csak azok számára elérhető, akiknek a munkáltatója 4000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztat és legalább ugyanennyi bankszámlát a K&H-nál nyitnak meg.

 

Egy évnél hosszabb futamidőre leköthető betétre nem minden pénzintézetnél van lehetőség, a MagNet és a Gránit viszont kétéves, sőt akár hosszabb futamidőre is 4-5 százalékot kínál. Ha ennél hosszabb időre kötnénk le a megtakarításunkat, akkor kevesebb lehetőségünk van. A Cetelemnél és a Sopron Banknál viszont a hosszabb futamidővel érhetünk el valamivel magasabb, 2 százalék feletti kamatot. Az ötéves futamidőre leköthető betétek közül a MagNet Bank ígér kedvező, akár 5 százalék feletti kamatot, de a lehetőség adott a Cetelemnél, a CIB Banknál, az UniCredit Banknál és a Raiffeisen Banknál is, csak éppen alacsonyabb kamat mellett.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!