Szerződéskötés

CSOK mellett jobb lehetőséggel lehet új lakást venni

Szerződéskötés

CSOK mellett jobb lehetőséggel lehet új lakást venni

Varga Zsombor
2021-02-24 Frissítve: 2022-01-18
2021-02-24 Frissítve: 2022-01-18
12668651

Modern lakás, vagy jó lesz egy régi is? - teszik fel az örök kérdést a saját otthont tervezgetők. A dilemma a saját családot alapítók körében új köntöst kapott az elmúlt években, hiszen a CSOK támogatás használt és újépítésű lakások vásárlásához is felhasználható. A 2021-től bevezetett újépítésű áfakedvezmény és áfa-visszaigénylés megkönnyíti az újépítésű lakások vásárlását, bár még így is olcsób használt lakást venni.


Cikkünkben egy két gyermeket nevelő családdal vagy két gyermeket tervező párral számoltunk. Két gyermek esetén legalább 50 négyzetméteres lakást szükséges vásárolni a támogatás igénybevételéhez, legyen az újépítésű vagy használt. Újépítésű lakóháznál legalább 80 négyzetméternek kell lennie a hasznos alapterületnek, a számításaink így csak a lakásokra vonatkoznak. A Budapest 11. kerületi lakáskínálatot vettük alapul, ahol a használt lakások mellett több társasház is épült újonnan. Számoltunk azzal is, hogy a használt lakásokhoz olcsóbban lehet hozzájutni.
 

Kevésbé drágább CSOK mellett egy újépítésű ház


Újbudán, a 11. kerületben a nagyobb ingatlanos portálok alapján 50 millió forint alatt ritka az eladó újépítésű lakás 50 négyzetméter felett, használt lakást azonban lehet találni. Az újépítésű lakások esetén 50 millió, a használt lakásoknál 40 millió forintos nettó árral számoltunk a példában. A használt lakás vételára 40 millió forint, az új lakás vételára pedig 52,5 millió forint, hiszen az újépítésű lakások áfája egységesen 5%-ra csökkent január 1-től. Ezzel a 2,5 millió forintos költséggel viszont nem kell számolni, hiszen az újépítésű CSOK-os lakás áfája visszaigényelhető.


csok vs használt lakás

 

Az újépítésű lakásra igényelhető CSOK támogatás 2 600 000 forint, míg a használt lakás támogatása csak 1 430 000 forint. A használt lakásoknál sokszor még a vásárlás után is költeni kell a lakás korszerűsítésére. A lakásfelújítási támogatás 3 millió forintos segítséget nyújt ebben, de ez az összeg csak a ráfordítások felére jár. Így a 6 milliós felújítási költség összességében 3 milliós pluszköltséggel jár. A használt lakások szokásos felújítási költsége csökken tehát a támogatás miatt, de teljesen nem tűnik el. 


csok vs használt lakás 40 millió

 

Minden költséggel számolva az újépítésű lakás 47,4 millió forintba kerül, a használt lakás 41,57 millió forintba. Bár a nettó árak szerint még 10 millió forinttal volt drágább az újépítésű lakás Újbudán, CSOK mellett ez a különbség 6 millió forint alá csökken. Számításaink alapján egy CSOK nélkül megvásárolt új lakás összes költsége 54,6 millió forint, míg a használt lakás 44,6 millió forintba kerül, vagyis CSOK nélkül a 10 milliós különbség az összes költséget tekintve is jelentkezik. CSOK mellett az új lakások többletköltsége tehát több mint 4 millió forinttal lett kevesebb a használt lakásokhoz képest, a relatív árcsökkenés legfőbb oka pedig a visszaigényelhető áfa, de a nagyobb CSOK támogatás, és az illetékmentesség is segít.
 

CSOK mellett is megérheti a használt lakás
 

Bár a CSOK nagyobb mértékben segíti az új építésű lakások vásárlását, az árelőny nem az egyetlen érv a használt lakások mellett. A kedvezményes CSOK hitel mindkét esetben 10 millió forinttal segítheti a lakásvásárláshoz szükséges összeg előteremtését. Az is előfordulhat, hogy az új lakás egyes részei nem nyerik el tetszésünket, ami felújítási költséggel terhelheti meg az új lakások költségeit is.
 

Újépítésű lakásokra is felvehető a lakásfelújítási támogatás, de a használt lakásokhoz hasonlóan itt is csak a költségek felére. Vagyis további ráfordításokkal járhat az újonnan épült lakás is, nemcsak a használtan vett.
 

Új lakásoknál a minőség és az ár is kiszámíthatóbb, vagyis ezek vásárlása kevesebb kockázattal jár, de pozitív meglepetésre sem számíthatunk az árak tekintetében. Bár több körültekintést igényel, a használt lakások között is rá lehet bukkanni kedvező egyedi ajánlatokra. Ugyanis több használt lakást találhatunk a piacon, amelyek méret és a minőség területén is nagy eltéréseket mutathatnak, emellett sokkal több magánszemély jelenik meg használt lakások eladóiként.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!