Fegyverpénz nélkül sokat emelkedtek az átlagbérek egy év alatt, de nem eleget

Egyszerre nőttek alig és hússzor annyira a bérek egy év alatt 

Fegyverpénz nélkül sokat emelkedtek az átlagbérek egy év alatt, de nem eleget

Egyszerre nőttek alig és hússzor annyira a bérek egy év alatt 

Tóth Levente
2023-04-26 Frissítve: 2023-11-14
2023-04-26 Frissítve: 2023-11-14
32462009

Alaposan eltorzította a friss béradatokat a tavaly ilyenkor kifizetett állami fegyverpénz. Így történhetett meg, hogy miközben a bruttó átlagbér az egyik adat szerint egy év alatt alig nőtt, a valóságban az átlagjövedelem ennek sokszorosával emelkedett, ami azonban még így is sokkal elmarad az inflációtól.

 

Elmegy a munkától a kedve az embernek, ha ránéz a statisztikai hivatal ma közölt adatára, ami szerint egy év alatt 0,8 százalékkal emelkedett a bruttó átlagbér. A helyzet nem jó, de azért nem ennyire tragikus.

 

Ennek oka az, hogy a mostani adatot nagyon eltorzítja a tavaly ilyenkor a honvédelmi és a rendvédelmi hivatásos állománynak kifizetett hathavi illetménynek megfelelő szolgálati juttatás, a fegyverpénz. Ez a választás előtt kifizetett egyszeri juttatás volt, ami azonban abban a hónapban nagyon megemelte az átlagbért. Ez viszont eltorzítja a mostani bérnövekedési számot. Ezért a valós adatokat akkor ismerjük meg, ha a KSH-nak azt a számsorát nézzük, amiben ezt a hatást kiszűrve a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) jövedelmeket mutatja.

 

KSH átlagbéradatok

 

Ha a fegyverpénzzel nem számolunk, akkor a bruttó átlagbérek nem 0,8 százalékkal, hanem 15,6 százalékkal magasabbak, mint egy éve. A nettó átlagkeresetek pedig nem 1,2 százalékkal nőttek egy év alatt, hanem 16,4 százalékkal. Ami azért nagyon nem mindegy.

 

Ha teljesen leszűrjük az egyszeri juttatásokat, akkor azt látjuk, hogy 17,3 százalékkal emelkedtek a bruttó átlagbérek egy év alatt. Valójában ez az adat, ami megmutatja, hogy az alapfizetéseket mennyivel növelték a munkáltatók 2022. februárjához képest.

 

A reális átlagbér tehát bruttó 505 400 forintra becsülhető a KSH által megadott számok alapján. Ugyanezt a korrekciót érdemes elvégezni a reálbérnél is. Ezt azt mutatja meg, hogy a fizetésünk mennyit vesztett vagy nyert az értékéből az inflációhoz képest. A KSH által kiadott anyagban a reálbér csökkenése hatalmas, 19,6 százalékos a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 25,4 növekedését figyelembe véve. A reálkereset csökkenéséből azonban a tavalyi fegyverpénz önmagában 11,8 százalékot tesz ki, tehát a reálisabb adat az ezzel nem számoló mínusz 7,8 százalékos csökkenés. Természetesen ez is hatalmas visszaesés, de ez az adat már illeszkedik az elmúlt hónapokéhez, nincs benne nagy változás.

 

Egy átlagos dolgozó bérhelyzetének változását a legjobban a bruttó mediánkereset mutatja meg, ami a bértábla közepén lévők jövedelme. Ez 423 400 forint volt februárban, 16,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 295 600 forintot ért el, ami 16,5 százalékos emelkedést jelent egy év alatt.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!