Ajtók

Ekkora a törlesztője most egy 10, 20, és 30 millió forintos hitelnek, ha 20 éves futamidővel és fix kamattal vesszük fel

Ajtók

Ekkora a törlesztője most egy 10, 20, és 30 millió forintos hitelnek, ha 20 éves futamidővel és fix kamattal vesszük fel

Bank360 tartalom
2020-10-29 Frissítve: 2022-01-18
2020-10-29 Frissítve: 2022-01-18
10636598

A jegybanki adatok szerint hónapok óta a kiszámítható, biztonságos kamatozású hitelek teszik ki csaknem a teljes újhitel-állományt. Ezek azok a kölcsönök, ahol nem kell tartani attól, hogy 3 vagy 6 havonta megváltozik a törlesztőrészlet: akár 10-20 évig is fixálhatjuk a kölcsön kamatozását. A Bank360.hu megnézte, milyen hitelajánlatok érhetőek el októberben, ha ilyen nagyon biztonságos, a futamidő alatt végig fix kamatozású hitelt választunk használt lakásvásárlás céljából és legalább nettó 150 000 Ft havi jövedelmet, és annak a hitelező banknál vezetett számlára történő érkeztetését is vállaljuk. A banki ajánlatok összehasonlításához a Bank360.hu Lakáshitel Kalkulátorát használtuk, amellyel a helyzetünkre szabhatjuk a keresést és felállíthatjuk a banki ajánlatok aktuális rangsorát THM, törlesztő vagy teljes visszafizetendő összeg szerint is. 

 

10 millió forint: Ebben az esetben a vizsgált pénzintézetek között a törlesztőrészletek 65 813 és 83 705 forint között alakulnak, a THM pedig kevesebb mint 9 százalék. Az igényléshez a bankok legalább 3 hónapos munkaviszonyt várnak el. Amennyiben az ügyfél nem vállalja, hogy rendszeres jövedelmét a hitel nyújtó bankba utalja, akkor néhány ezer forintos törlesztőrészlet-növekedés mellett ezt is vállalják a pénzintézetek. 

 

20 millió forint: A megduplázott hiteligényhez képest csökkenő THM-eket láthatunk lehet kalkulálni: 5,11 és 8,23 százalék között terjednek az ajánlatok. Hogy ez mit jelent a havi törlesztőben októberben? Kicsit kevesebb 132 000 forintért is találhatunk ajánlatot, míg a konzervatívabb pénzintézeteknél több mint 164 000 forintot is kifizethetünk havonta.

 

30 millió forint: Minél magasabb a hitelösszeg, annál kedvezőbb a THM: 5,10 és 8,16 százalék között találhatunk ajánlatokat októberben a kalkulátor alapján. Ez törlesztőrészletek tekintetében kevéssel több, mint 200 000 forint és 246 400 forint közé esik.

 

Sok függ a jövedelemtől is

 

Van mód tehát 150 000 forintos jövedelemmel ilyen hiteleket felvenni? A bankoknak számolniuk kell a jövedelemarányos törlesztési mutatóval is, amely meghatározza, hogy a fizetésünkhöz képest mekkora összeget fordíthatunk havonta törlesztőre. A szabály szerint ha fix kamatozású hitelt választanánk, a fizetésünk felét fordíthatjuk törlesztőre, azaz legfeljebb 75 000 forintot. Ez az összeg 10 millió forintos hitelösszegre lehet elég a fenti számítás alapján. 

 

Mit tehetünk tehát, ha nagyobb összegre van szükségünk? Érdemes adóstársat bevonni, hiszen ilyenkor az összes fél jövedelmével számol a bank, ráadásul lakáshitel igénylésénél alapvetően a teljes háztartás bekerül a szerződésbe egyébként is. 

 

Szintén járható út piaci hitel helyett családi otthonteremtési eszközökhöz folyamodni, ha egyébként tervben van a családalapítás:

 

  • CSOK-kal ugyanis gyermekvállalással akár 10 millió forint állami támogatást és 15 millió forint kedvezményes hitelt,
  • babaváró hitellel pedig 10 millió forint akár állami támogatássá alakítható szabad felhasználású kölcsönt kaphatunk.

 

Érdemes megjegyezni továbbá, hogy 2021-től csokkal illetékmentességet élvezünk, új építésű lakásnál visszaigényelhető az 5 százalékos lakásáfa, ráadásul tetőtér beépítésére is felhasználhatjuk a teljes összeget. Használt lakás vásárlásánál pedig maximum 3 millió forintig beszáll az állam a lakásfelújítás költségeibe. Ha tehát néhány éven belül érkezik gyermek a családba és 2021-ig várhatunk a vásárlással, ezek az eszközök is számításba jöhetnek. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!