Online bankolás

Ennyit spórolhatsz, ha átállsz az online ügyintézésre

Online bankolás

Ennyit spórolhatsz, ha átállsz az online ügyintézésre

Vrazsovits Rita
2020-03-18 Frissítve: 2022-05-31
2020-03-18 Frissítve: 2022-05-31
7439341

Digitális bankolás, készpénz mentesség, elektronikus tranzakciók: az utóbbi időben a csapból is ezek a fogalmak folynak, a legnagyobb lökést a digitális átállás felé most mégis a koronavírus járvány adja. A bankok és a biztosítók is azt kérik minden ügyféltől, hogy a személyes ügyintézés helyett lehetőség szerint válasszák az online felületeket vagy a telefont. Ez egyrészt a járvány továbbterjedésének a megelőzését szolgálja, másrészt olcsóbb is, mint a személyes ügyintézés. Összefoglaltuk, melyik pénzintézetnél mennyit spórolhatsz, ha most állsz át az online bankolásra.

 

Egy bankszámla fenntartása és használata nincs ingyen, ezt jól tudjuk. Az azonban korántsem mindegy, hogy pontosan mennyit fizetünk a szolgáltatásért; ha jól gazdálkodunk, évi néhány ezer forintból is megúszhatjuk a bankolást, de ha nem figyelünk oda, évente több tízezer forint is kárba veszhet. Ha valaki nem biztos abban, hogy mennyibe kerül a számlája, most nincs nehéz dolga, ugyanis január végéig postázták a bankok az erről szóló részletes kimutatást. Ha sokallod az összeget, itt az ideje faragni belőle - ebben segít a következő összefoglaló.

 

Mennyit spórolhatok az online bankolással?

 

Ez nagyrészt attól függ, hogy mire használod a számládat, de van néhány tétel, ahol havi több ezer forint múlhat azon, hogy online vagy a bankfiókban intézed el.

 

Postán érkezik a számlakivonat? Kérd inkább e-mailben!

 

Az elektronikus számlakivonat minden banknál ingyenes, a papíralapú megfelelője viszont a legtöbb helyen pénzbe kerül. Amellett, hogy a pénzintézetek egy része külön díjat számol fel a postán kiküldött számlakivonatért, az is előfordulhat, hogy emiatt esel el a kedvezményes számlavezetési díjtól - ez évente akár több ezer forintba is kerülhet. További hátrány, hogy a papír csak azt az aktuális állapotot mutatja, amikor kinyomtatták - online viszont annyiszor nézed meg a tranzakciók listáját, ahányszor szeretnéd. Erre az sem jó megoldás, ha egy hónapon belül több kivonatot kérsz, az első után ugyanis minden banknál fizetni kell, jellemzően néhány száz forintot.

 

A bankfióki utalás az igazán drága mulatság

 

A papíralapú számlakivonatnál is drágább, ha az eseti átutalásainkat személyesen, a bankfiókban intézzük el. Darabjáért több száz forintot számol fel a bank, akár bankon belül, akár bankon kívülre szeretnénk eljuttatni a pénzt. Ezzel szemben az elektronikus átutalás díja több banknál is 100 forint alatt marad, sőt, van, ahol el is engedik az utalási költséget. Ez azt jelenti, hogy az eseti, belföldi forint átutalásoknál egyedül a 20 000 forint feletti tranzakciós illetéket kell megfizetni - alatta pedig még azt sem. Az alábbi táblázat segítségével könnyen kiszámolhatod, mennyit spórolhatsz, ha átállsz az online bankolásra.

Online bankolás

 

Az elektronikus tranzakcióknál attól sem kell tartanod, hogy plusz költséged keletkezik a netbank vagy a mobilbank használata miatt, ezek ugyanis a legtöbb banknál ingyenes szolgáltatások. 

 

Válasszunk a szokásainkhoz illő bankszámlát!

 

Az is sokat segíthet a döntésnél, ha a saját igényeidhez igazodva választod ki a megfelelő számlacsomagot, már csak azért is, mert a kedvező, vagy ingyenes számlavezetési díjnak minden banknál más feltétele van. Ez lehet például bizonyos összegű jóváírás a számládon minden hónapban, vagy előre meghatározott tranzakciók teljesítése. 

 

A bankszámla választásnál a következő szempontokat érdemes végiggondolni:

 

  • mennyi a havi jövedelmed, ami a számlára érkezik,

  • milyen tranzakciókat bonyolítasz havonta (bankon belüli és kívüli átutalás, rendszeres átutalás, csoportos beszedés),

  • papíron vagy elektronikusan szeretnéd megkapni a havi számlakivonatot,

  • milyen bankkártyára van szükséged,

  • használsz-e készpénzt,

  • használod-e az internetbankot és a mobilbankot.

 

Ha éppen bankszámla váltáson gondolkodsz, ezeket az adatokat a Bank360.hu bankszámla kalkulátorában is meg tudod adni, az oldal pedig ezeknek megfelelően fogja neked listázni az elérhető legkedvezőbb számlacsomagokat.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!