Kérdezd le egyszerűen az Erzsébet-kártya egyenleged

Így tudod lekérdezni az Erzsébet kártyád egyenlegét

Kérdezd le egyszerűen az Erzsébet-kártya egyenleged

Így tudod lekérdezni az Erzsébet kártyád egyenlegét

Vrazsovits Rita
2018-09-20 Frissítve: 2022-01-18
2018-09-20 Frissítve: 2022-01-18
1972928

Az Erzsébet-utalványokat körülbelül 3 millióan használják, valamely formájával pedig már 60 ezer elfogadóhelyen vásárolhatsz országszerte. A munkáltató juttatás egy formája,  általában a cafeteria  része. A népszerű utalványcsalád tagjai elérhetőek elektronikus formában is, az úgynevezett Erzsébet-utalvány Plusz kártyára feltöltve. Az ide kapott jövedelem több zsebre osztódik szét – attól függően, hogy mire lehet a juttatást felhasználni, a kártyán lévő egyenleget pedig ugyanolyan egyszerűen követheted, mint egy folyószámlához tartozó bankkártya esetében.


Az Erzsébet utalvány Plusz kártyán öt különböző zsebből tudod felhasználni az oda érkező támogatást. Ezek az étkezési, az ajándék, az iskolai, a kultúra és a sport zseb. Röviden összefoglaltuk, hogy melyiket mire tudod felhasználni:


Étkezési-zseb


Az Étkezési-zsebbe feltöltött összegből a szerződött szolgáltatóknál költhetsz, ahogy a neve is utal rá, élelmiszerre. Ez magában foglalja a fogyasztásra kész ételeket, valamint a melegkonyhás vendéglátóhelyi étkezési szolgáltatást is. Ezenkívül országszerte tudsz vele fizetni élelmiszer- és diszkontüzletekben, hiper- és szupermarketekben, éttermekben, kávézókban, büfékben, ételkiszállítóknál, hentesüzletekben és cukrászdákban is, feltéve, ha szerződött szolgáltatóról van szó. Az Erzsébet-kártya Étkezési-zsebéből kizárólag Magyarország területén tudsz vásárolni, a kibocsátást követő év utolsó napjáig, vagyis 2018-ban kibocsátott kártyával 2019. december 31-ig.


Az Étkezési-zseb legfontosabb jellemzői:
 

  • ez a legnépszerűbb étkezési utalvány a munkavállalók körében
  • értékhatár nélkül egész évben, rendszeresen vagy alkalomszerűen is adható
  • egyes meghatározott juttatásként, 40,71 százalékos adó- és adójellegű kötelezettséggel adható.


Ajándék-zseb


Az Ajándék-zseb egyfajta univerzális juttatás, gyakorlatilag bármire költheted. Az összes Erzsébet-kártya zseb közül ez a legszélesebb körben felhasználható Erzsébet-utalvány. A következő termékekre tudod fordítani az ide feltöltött összeget: élelmiszer (beleértve a készételt is), műszaki cikkek, lakberendezési tárgyak, könyvek, ruházat, vegyi áru, szépségápolás, papír-írószer, egészségmegőrzés, szabadidős tevékenység, szállás, utazás, sportfelszerelés. Az Erzsébet-kártya Ajándék-zsebét szintén csak Magyarország területén használhatod vásárlásra, a kibocsátást követő év utolsó napjáig, vagyis december 31-ig.


Az Ajándék-zseb legfontosabb jellemzői:
 

  • rendszeresen és alkalomszerűen is adható
  • egyes meghatározott juttatásként felső értékhatár nélkül egész évben nyújtható
  • 40,71 százalékos adó- és járulékvonzat
  • 29 százalékkal több nettó juttatás biztosítható a munkavállalóknak
  • munkáltatóként a bérben történő kifizetéshez képest 23 százalékos megtakarítás érhető el általa
  • évente három alkalommal csekély értékű ajándékként is adható
     

Ha nem elég az Ajándék-zsebben lévő összeg arra, amit szeretnél megvenni, egészítsd ki a keretet egy kedvező kamatozású, szabadon felhasználható személyi kölcsönnel! Hasonlítsd össze az aktuálisan elérhető ajánlatokat a személyi kölcsön kalkulátor segítségével, és találd meg a legolcsóbbat!



Iskolai-zseb


Az Iskolai-zsebbe feltöltött összegből fogod tudni finanszírozni a gyerekek iskolakezdését, vagy annak egy részét. A szerződött szolgáltatóknál vásárolhatsz belőle tankönyvet, taneszközöket és ruházatot is. Fontos, hogy az Iskolai-zseb felhasználhatóságára eltérő szabályok vonatkoznak, mint a többi zsebre: minden évben a tanévkezdést megelőző 60. naptól a feltöltés évének december 31. napjáig használható fel. Tehát ha idén szeptember 3-án kezdődött a tanév, akkor 2018. július 5. óta tudsz vásárolni a feltöltött összegből, egészen 2018. december 31-ig.


Az Iskolai-zseb legfontosabb jellemzői:
 

  • korlátlanul adható egyes meghatározott juttatásként 40,71 százalékos adó- és adójellegű kötelezettséggel
  • jelentős elfogadóhelyi kedvezményeket találhatsz az iskolakezdés időszakában.


Kultúra-zseb


Az Erzsébet-utalvány Kultúra-zsebébe feltöltött összeget a kulturális szórakozásodra fordíthatod. Finanszírozhatod ebből a bevételi forrásból a múzeum- és színházlátogatásokat, a művészeti kiállításokat, valamint a cirkuszi és zeneművészeti kiállításokat. A Kultúra-zseb jegyek és bérletek vásárlására is ad lehetőséget. Ha az olvasás a szenvedélyed, akár a könyvtári beiratkozási díj befizetésére is költheted az ide feltöltött összeget. A többi típusú Erzsébet-utalványhoz hasonlóan ezt is kizárólag itthon tudod felhasználni, a kibocsátást követő év utolsó napjáig.


A Kultúra-zseb legfontosabb jellemzői:

  • évente 50 ezer forintig adómentes juttatásként adható munkavállalóknak és partnereknek
  • cafeteria-rendszerben választható elemként és rendszeres juttatásként egyaránt adható.


Sport-zseb


A Sport-zsebbe érkező támogatást sportrendezvényekre szóló belépőjegy vagy bérlet vásárlására használhatod fel, kizárólag a szerződött szolgáltatóknál.


A Sport-zseb legfontosabb jellemzői:
 

  • értékhatár nélkül, adómentesen adható munkavállalóknak és partnereknek
  • cafeteria-rendszerben választható elemként és rendszeres juttatásként egyaránt biztosítható.


Az Erzsébet-utalvány Plusz kártyán lévő zsebek felhasználhatósága megegyezik a papír Erzsébet-utalványok felhasználási körével. Az érvényességük 3 évre szól. Az adott naptári évben feltöltött elektronikus utalványokat – kivéve az iskolai zsebre feltöltött Erzsébet-utalványt – a feltöltést követő év december 31. napjáig használhatod fel, utána elvesztik érvényességüket, ezért érdemes figyelni a dátumot.


Az Erzsébet Plusz kártyával biztonságosan vásárolhatsz, hiszen a mágnes csíkkal ellátott plasztik kártyát a MasterCard csoporttal együttműködésben PIN-kóddal is védik. Az utalványkártyával a vásárlás összegét forintra pontosan, kerekítés nélkül fogják levonni a kártyádról. A Plusz kártyán lévő egyenleget országszerte több ezer helyen levásárolhatod, attól függően, hogy melyik zsebet mire szeretnéd felhasználni.


Hogyan nézhetem meg az Erzsébet-kártya egyenlegem?


Az egyenleged többféleképpen is lekérdezheted: telefonon, online a www.erzsebetutalvany.hu weboldalon, vagy a mobilodra letölthető applikáció segítségével.


A telefonos lekérdezés menete a következő:

  1. Hívd fel a 06 1 224 1616 telefonszámot.
  2. Válaszd ki a 3-as menüpontot.
  3. Add meg az Erzsébet kártyád utolsó 8 számjegyét.
  4. Add meg a kártyád Telekódját.

A Telekód az első telefonos ügyintézés alkalmával a kártya számának utolsó 3 számjegye. Ezt kell megváltoztatnod az ügyintézés során egy tetszőleges, szintén három számjegyből álló számra. (Ez a 3 számjegyből álló Telekód nem azonos a terminálon történő kártyahasználat során megadott 4 számjegyű PIN-kóddal.)

  1. Az automata rendszer vissza fogja neked diktálni az egyenlegedet, alszámlákra, vagyis zsebtípusokra bontva.


Az online lekérdezés menete a következő:
 

  1. www.erzsebetutalvany.hu weboldalon kattints az Ügyintézés / Felhasználóknak / Kártya / Egyenleglekérdezés menüpontra.  
  2. A belépési felületen add meg az Erzsébet kártyád utolsó 8 számjegyét és a jelszavadat. Jelszóként az online felületre történő első belépésnél a kártyaszám utolsó 3 számjegyét kell megadnod, amelyet az ügyintézés során meg kell változtatnod egy újra. Az új jelszónak legalább 8 karakter hosszúságúnak kell lennie, és tartalmaznia kell kisbetűt, nagybetűt és számot is. A későbbi belépések alkalmával az új jelszót kell majd használnod.
  3. Miután beléptél, meg tudod tekinteni az egyenlegedet zsebtípusokra bontva.
  4. Ha a jóváírásokat és a vásárlásokat szeretnéd megnézni, arra is van lehetőség: a zsebtípus előtt található nyílra kattintva megtekintheted az utolsó öt tranzakciót.


Ha mobil applikáción keresztül szeretnéd megnézni az egyenlegedet, akkor le kell töltened az Erzsébet-utalvány Plusz nevű appot Android vagy iOS operációs rendszerrel rendelkező mobilodra.

Sok dolgozó kapott az Erzsébet kártya mellett a SZÉP kártyájára is cafeteria juttatást a  munkáltatójától. A cafeteriát érintő 2019-es változások nagyban érintették a SZÉP kártyát is, erről részletesen itt olvashatsz.


Ha kiegészítésre lenne szükséged a jövedelmed és az Erzsébet kártyádra érkező utalvány mellett, jó megoldás lehet a hitelkártya. Ezt az opciót azonban csak az azoknak ajánljuk, akik kellő körültekintéssel tudják használni, hiszen nem megfelelő alkalmazása könnyen komoly adósságba vezetheti a tulajdonosát. A Bank360 Hitelkártya kalkulátorával megnézheted, melyik ajánlat lenne a legmegfelelőbb számodra.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!