Csalódott fiatal kezébe temeti az arcát

Ezek a jövedelempótló biztosítások érhetőek el júliusban

Csalódott fiatal kezébe temeti az arcát

Ezek a jövedelempótló biztosítások érhetőek el júliusban

Bagyinszki Dániel
2021-07-14 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-14 Frissítve: 2022-01-18
15166018

Csökkent a munkanélküliség májusban a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint, nemcsak a háromhavi mozgóátlag alapján, hanem az előző hónaphoz képest is. Az emelett növekvő foglalkoztatottság, illetve az azóta jelentős részben feloldott korlátozások hatására valószínűsíthetjük, hogy sokan helyezkedtek már el új állásukban és sokan fogják még követni a példájukat a következő időszakban. A Bank360 elemzői megnézték milyen lehetőségeink vannak, ha az ínséges időket egy következő állásvesztés alkalmával már felkészülten szeretnénk várni. 

 

Az elmúlt másfél évben sokan vesztették el a munkájukat, de a legutóbbi statisztikai adatok alapján már csökkenést mutat a munkanélküliek száma. Még ha nem is olyan népszerű típusa a biztosításoknak, mint egy életbiztosítás, a jövedelmünkre is lehet biztosítást kötni. A kockázati biztosításnak minősülő jövedelempótló biztosítás abban az esetben fizet, ha valaki keresőképtelenné, vagy tartósan munkanélkülivé válik.

Erre érdemes odafigyelni a kötés előtt

 

A jövedelembiztosításnál az egyik legfontosabb tényező a várakozási idő, ami jellemzően a kötés utáni 90-180 napos időszak. Ez azt az időszakot jelöli, amikor még nem szolgáltat a biztosító, hiába vesztenénk el az állásunkat, vagy válnánk keresőképtelenné.

A biztosítók azért szabnak meg várakozási időt, hogy elkerüljék az eseteket, amikor olyan események miatt szerződnek a biztosítottak, amikről előre tudnak. Természetéből fakadóan ugyanis biztosítás csak olyan történésekre köthető, amelyeknek nem biztos a bekövetkezte. Ha ez a kikötés nem lenne, veszélybe kerülne a kockázatközösség, illetve végső soron a biztosító működése. Ezért a trükközések elkerülése érdekében, azért van megszabva a várakozási idő, hogy ne azért kössék meg a fogyasztók a biztosítást, mert hamarosan munkanélkülivé vagy keresőképtelenné válnak.

Két fontos feltételt kell még mindenképpen megemlíteni a jövedelempótló biztosításoknál. Az egyik a belépési életkor, ami azt mutatja meg, hogy legfeljebb mennyi idősen lehet a biztosításhoz csatlakozni - ez általában 55 és 62 év között van. A másik pedig a munkaviszony típusa, ennek a legtöbb helyen el kell érnie a heti legalább 30 órát, illetve a munkaszerződésnek határozatlan idejűnek kell lennie. 

 

Mennyi ideig fizet a biztosító?

 

Általában két hónapos önrészt követően kezd fizetni a biztosító, legyen szó munkanélküliségről vagy keresőképtelenné válásról. Ez azt jelenti, hogy nem betegállományba kerüléskor vagy a munka elvesztésekor azonnal, hanem 60 nappal utána kezdődik a térítés. 

 

A biztosítók állásvesztés káreseménynél jellemzően a regisztrált munkanélküliként töltött napokat nézik, így érdemes ezt a bejelentést minél hamarabb megtenni. Az önrészt követően pedig kezdődik a legfeljebb 6-10 hónapos térítési idő. 

 

Az álláskeresési járadék legfeljebb 3 hónapig jár Magyarországon, ezért egy jövedelempótló biztosítás előnye, hogy jól kiegészítheti az állami rendszert. Ráadásul keresőképtelenség esetén gyakran nem csak a jövedelmünk csökken, de a költségeink is nőnek, mivel sok esetben kell zsebből fizetni a magánegészségügyi ellátást vagy gyógyszert vásárolni. 

 

Milyen jövedelempótló biztosítások elérhetőek júliusban?

 

A Bank360-nál egy csoportos személybiztosítás keretei közt négy különböző csomag érhető el. A havi jövedelembiztosítás 50 és 200 ezer forint közötti összeget térít, és aki életbiztosítást is igényel mellé, annak a fizetendő díjból 10 százalék kedvezmény jár

 

A Prémium, legmagasabb havi díjú csomag igénybevétele esetén, a kifizetés maximuma eléri az 1,2 millió forintot. A várakozási idő két hónap munkanélkülivé válás és tartós keresőképtelenség esetén is. 

 

 

Elérhető biztosítás a Budapest Banknál, amit a BNP Paribas Cardif szolgáltat és két választható csomagja van. A havonta 150 ezer forintot térítő, drágább csomagot az igényelheti, akinek a jövedelme eléri a nettó 150 ezer forintot havonta. A Budapest Jövedelembiztosítás azonos összeget térít keresőképtelenség és munkanélküliség esetén is. 

 

Az OTP Banknál elérhető Mentőöv Életszínvonal Biztosítást a Groupama szolgáltatja. Csomagtól függően a biztosítás 25 és 100 ezer forint közötti összeget szolgáltat havonta keresőképtelenség esetén, állásvesztésnél azonban 100 ezer, 200 ezer vagy 400 ezer forintot térít, egy összegben.

 

Elérhető jövedelempótló biztosítás a Tesconál is. Az Aegon által szolgáltatott biztosításnak két csomagja van, egyedisége, hogy duplán fizet az első hónapban, illetve a keresőképtelenségi fedezetet az is igénybe veheti, akinek nem éri el a munkaviszonya a heti 30 órát. Csomagtól függően 50 vagy 100 ezer forintot térít a Tesconál kapható biztosítás havonta. 

 

Az Erste Bank az Union biztosítását kínálja, ami két részből áll. Egy havi fix összegű kifizetésből 25, 50 vagy 75 ezer forint értékben, illetve csomagtól függően ugyanekkora összegig téríti a szolgáltatás az Erste bankszámláról állandó átutalási megbízással vagy csoportos beszedéssel történő kifizetéseket is (hiteltörlesztésre nem fordítható). 

 

A következő esetekben nem térít a biztosító:

Minden szolgáltatónál eltérőek a kifizetés megtagadásának feltételei, de gyakran hiába várjuk a pénzt a következő esetekben:

 

  • ha a munkaviszony próbaidő alatt szűnik meg,

  • ha a munkaviszony határozott idejű vagy tartamú volt és úgy ért véget,

  • ha a keresőképtelenség már a szerződéskötéskor meglévő betegségből következett,

  • ha közös megegyezés alapján történt a távozás (gyakori kivétel ez alól az átszervezés, létszámcsökkentés vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnése), illetve

  • ha anyasággal kapcsolatban következett be a keresőképtelenség.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!