Vállalati hitelek

Ezekkel a hitelekkel lábalhat ki egy cég a válságból

Vállalati hitelek

Ezekkel a hitelekkel lábalhat ki egy cég a válságból

Bank360 tartalom
2020-05-30 Frissítve: 2022-01-18
2020-05-30 Frissítve: 2022-01-18
9015851

A koronavírus miatti leállás hibernálta a gazdaságot, ami azt jelenti, hogy számos szektor akár több ezer szereplője alapjaiban át kell alakítsa idei terveit. Nemcsak az okoz problémát, hogy több hónapra leálltak cégek, hanem az is, hogy a krízis miatt vélhetően a fogyasztás sem áll azonnal helyre - hiszen a fogyasztók jó része a leállás sújtotta szektorokban dolgozik. Ez azt jelenti, hogy az áthidaló megoldások a járvány által közvetlenül érintett szektorokon kívül más területen működő társaságok számára is kiemelten fontosak lesznek.

 

A legnagyobb durranás

 

Tipikusan ilyen áthidaló megoldás a vállalati hitel. Kulcsfontosságú, hogy a bírálat és ügyintézés gyors és zökkenőmentes legyen, és sok esetben bizonyosan át kell alakítani a bírálati feltételeket, a hitelcélt is. Mivel speciális és remélhetőleg rövid távú problémáról van szó, ezért a legtöbb finanszírozó bank külön programokat, csomagokat alakított ki kifejezetten a koronavírusra hangolva.

 

A legnagyobb ilyen a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá elnevezésű konstrukciója. Az 1500 milliárd forintos kerettel induló hitelt kkv-k vehetik igénybe beruházásra, hitelkiváltásra és forgóeszköz vásárlására. A cél a koronavírus okozta károk enyhítése, így értelemszerűen csak olyan cégek vehetik igénybe, amelyek a járvány berobbanása előtt is léteztek. Ez azt jelenti, hogy az 1 millió - 20 milliárd forint hitelt olyan vállalkozások kérhetik, amelyek 2020. január elsején már működtek.

 

Speciális mentőöv

 

Az Exim a meglévő konstrukciói mellé három kárenyhítő konstrukciót is beiktatott, egyenként 100 milliárd forintos kerettel. Ezek exportáló cégek számára elérhető programok, ezen belül egy hitel, egy hitelfedezeti és egy hitelbiztosítási program. A konstrukciókat likviditási gonddal küzdő, nehéz helyzetben lévő vállalkozások kérhetik. A hitelkeret változó, az adott társaság egyedi adottságaitól függ - a bértömegtől vagy árbevételtől, tőkeösszegtől, a likviditás mértékétől.

 

A Magyar Fejlesztési Bank összeállított egy krízishitel elnevezésű programot 180 milliárd forint kerettel. Kielégítetlen vagy nem versenyképes hiteligénnyel lehet a bank hitelét igénybe venni. A krízishitel mellett természetesen megmaradtak az MFB egyéb konstrukciói is a versenyképesség javítására, illetve technológiafejlesztésre.

 

A Széchenyi Hitelprogram keretében négy speciális covid-hitel jelent meg egyelőre nem meghatározott keretösszeggel. Igényelhető folyószámlahitel a vállalkozói bankszámlához, de kérhető hitel bérre, beruházásra is kedvezményes kamatozás mellett. Fontos, hogy nem mindig kell fejleszteni, beruházni a hitelhez, a hétköznapi működésben is segíthet a program.

 

Van rá igény

 

Hogy mekkora igény mutatkozik ezekre a hitelekre, jól mutatja, hogy a CIB Bank a koronavírus okozta helyzetre reagálva felszabadított tízmilliárd forint forrást, amellyel a nehéz helyzetbe került vállalkozások gyors hitelezését oldaná meg. A jelenlegi adatok szerint ebből 6,8 milliárd forint kölcsön jóváhagyása megtörtént, május végére a teljes keretösszeget kihelyezik. A tízmilliárd forint 43 százaléka mentőöv jellegű kihelyezés, 57 százaléka pedig bővülést vagy esetleges profilváltást finanszírozott.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!