Vállalati hitelek

Ezekkel a hitelekkel lábalhat ki egy cég a válságból

Vállalati hitelek

Ezekkel a hitelekkel lábalhat ki egy cég a válságból

Bank360 tartalom
2020-05-30 Frissítve: 2020-09-01
2020-05-30 Frissítve: 2020-09-01
9015851

A koronavírus miatti leállás hibernálta a gazdaságot, ami azt jelenti, hogy számos szektor akár több ezer szereplője alapjaiban át kell alakítsa idei terveit. Nemcsak az okoz problémát, hogy több hónapra leálltak cégek, hanem az is, hogy a krízis miatt vélhetően a fogyasztás sem áll azonnal helyre - hiszen a fogyasztók jó része a leállás sújtotta szektorokban dolgozik. Ez azt jelenti, hogy az áthidaló megoldások a járvány által közvetlenül érintett szektorokon kívül más területen működő társaságok számára is kiemelten fontosak lesznek.

 

A legnagyobb durranás

 

Tipikusan ilyen áthidaló megoldás a vállalati hitel. Kulcsfontosságú, hogy a bírálat és ügyintézés gyors és zökkenőmentes legyen, és sok esetben bizonyosan át kell alakítani a bírálati feltételeket, a hitelcélt is. Mivel speciális és remélhetőleg rövid távú problémáról van szó, ezért a legtöbb finanszírozó bank külön programokat, csomagokat alakított ki kifejezetten a koronavírusra hangolva.

 

A legnagyobb ilyen a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá elnevezésű konstrukciója. Az 1500 milliárd forintos kerettel induló hitelt kkv-k vehetik igénybe beruházásra, hitelkiváltásra és forgóeszköz vásárlására. A cél a koronavírus okozta károk enyhítése, így értelemszerűen csak olyan cégek vehetik igénybe, amelyek a járvány berobbanása előtt is léteztek. Ez azt jelenti, hogy az 1 millió - 20 milliárd forint hitelt olyan vállalkozások kérhetik, amelyek 2020. január elsején már működtek.

 

Speciális mentőöv

 

Az Exim a meglévő konstrukciói mellé három kárenyhítő konstrukciót is beiktatott, egyenként 100 milliárd forintos kerettel. Ezek exportáló cégek számára elérhető programok, ezen belül egy hitel, egy hitelfedezeti és egy hitelbiztosítási program. A konstrukciókat likviditási gonddal küzdő, nehéz helyzetben lévő vállalkozások kérhetik. A hitelkeret változó, az adott társaság egyedi adottságaitól függ - a bértömegtől vagy árbevételtől, tőkeösszegtől, a likviditás mértékétől.

 

A Magyar Fejlesztési Bank összeállított egy krízishitel elnevezésű programot 180 milliárd forint kerettel. Kielégítetlen vagy nem versenyképes hiteligénnyel lehet a bank hitelét igénybe venni. A krízishitel mellett természetesen megmaradtak az MFB egyéb konstrukciói is a versenyképesség javítására, illetve technológiafejlesztésre.

 

A Széchenyi Hitelprogram keretében négy speciális covid-hitel jelent meg egyelőre nem meghatározott keretösszeggel. Igényelhető folyószámlahitel a vállalkozói bankszámlához, de kérhető hitel bérre, beruházásra is kedvezményes kamatozás mellett. Fontos, hogy nem mindig kell fejleszteni, beruházni a hitelhez, a hétköznapi működésben is segíthet a program.

 

Van rá igény

 

Hogy mekkora igény mutatkozik ezekre a hitelekre, jól mutatja, hogy a CIB Bank a koronavírus okozta helyzetre reagálva felszabadított tízmilliárd forint forrást, amellyel a nehéz helyzetbe került vállalkozások gyors hitelezését oldaná meg. A jelenlegi adatok szerint ebből 6,8 milliárd forint kölcsön jóváhagyása megtörtént, május végére a teljes keretösszeget kihelyezik. A tízmilliárd forint 43 százaléka mentőöv jellegű kihelyezés, 57 százaléka pedig bővülést vagy esetleges profilváltást finanszírozott.

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!