Átmeneti finanszírozás vállalkozás

Átmeneti finanszírozási lehetőségek vállalkozásoknak a koronavírus idején

Átmeneti finanszírozás vállalkozás

Átmeneti finanszírozási lehetőségek vállalkozásoknak a koronavírus idején

Bank360 tartalom
2020-05-07 Frissítve: 2022-01-18
2020-05-07 Frissítve: 2022-01-18
8640401

Kutatók szerint az ember eredendően csak akkor reagál egy helyzetre, ha közvetlenül, húsbavágóan érintik a kézzel fogható események és következmények. A koronavírus okozta gazdasági és pénzügyi sokk az elsők között érte el a hazai vállalkozásokat. A Bank360.hu megnézte, milyen finanszírozási lehetőségek közül választhat egy vállalkozó, hogy túlélje a nehéz időszakot.

 

Feltételezhető, hogy a jelenlegi helyzetben a vállalkozások döntő részének nem különböző fejlesztési vagy pályázati projektek kapcsán van szüksége új források bevonására, hanem a napi kiadásaik fedezésére. Ilyenek lehetnek a bérek és azok járulékai, irodai-, telephely fenntartásához szükséges rezsiköltségek, gyártáshoz és szolgáltatásokhoz kapcsolódó anyagok beszerzésének finanszírozása, vagy éppen a beszűkült piaci térben új marketingeszközök alkalmazása.

 

A kiadásokat is érdemes persze ésszerűsíteni, ilyen értelemben a vállalkozások költségvetése semmiben sem különbözik a családitól. Ami lényeges, hogy minél hamarabb tegyük meg ezt, azaz gyors, költségcsökkentő döntéseket hozzunk.

 

Széchenyi Kártya Folyószámlahitel

 

Az egyik leginkább kézenfekvő és könnyedén elérhető hitel a Széchenyi Hitel, amely a Széchenyi Kártáyval igényelhető. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által közösen alapított KAVOSZ Zrt.-nél többfajta hiteltípus is elérhető, igényekre szabva.

 

Az egyik legegyszerűbb talán a folyószámlahitel. Ez a mikrovállalkozások számára is könnyen és gyorsan elérhető, ráadásul szabadfelhasználású hitel. A legfontosabb feltétele, hogy legalább egy teljes, naptári évre vonatkozó működési múlttal kell rendelkezni, amennyiben 25 millió forint feletti hiteligénnyel jelentkezik a vállalkozás, akkor legalább két év működésre van szükség. Természetesen adótartozás-mentesnek kell lenni, és a lejárt hiteltartozás is kizáró tényező.

 

További előnye, hogy állami garanciaprogram van a hitelek mögött, és elég gyors a hitelbírálat is. Mindösszesen egy éves feltöltési kötelezettséget írnak elő, azaz a szerződés első évének zárónapján a teljes, igénybevett hitelösszegnek a vállalkozás folyószámláján kell lennie. Erről banki igazolást kell kérni, majd automatikusan folytatódhat a következő futamidő ciklusa. A hitelkamatokat csak az igénybe vett összegre terhelik. A folyósító (legtöbb esetben eleve a vállalkozói folyószámlát kezelő) bankok jellemzően kikötik, hogy a felvett hitelösszeg mértékéig kötelezően kell folyószámla-forgalmat bonyolítani.

 

A nyújtható mértéke összefügg a vállalkozás tárgyévet megelőző bevételének a 10-20%-ával, ez változhat a bankok egyedi feltételei alapján.

 


Frissítés! Fontos tudni, hogy ezeket a korábbi, klasszikus módozatokat az új, gazdaságvédelmi program keretében bevezetett és alább részletezett termékek idejére felfüggesztik! Ennek értelmében ezeket előreláthatólag 2020-ban nem lehet igényelni. A KAVOSZ Zrt. oldalán található információk szerint a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel meghosszabbításával, illetve felülvizsgálatával kapcsolatos hitelkérelmei továbbra is befogadhatók.


 

Négy új Széchenyi Kártya hitel a koronavírus idejére május 15-től

 

A kiemelt ágazatokban akár 18 havi, de minden ágazatban legalább 9 havi munkabér fedezetét biztosíthatja a Széchenyi munkahelymegtartó hitel, amely mellé szabad felhasználású folyószámlahitelt is igényelhetnek a mikro-, kis- és közepes vállalkozások - tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 1-jén.
Az MTI-nek eljuttatott sajtóközlemény szerint a Széchenyi Kártya program négy, újonnan kifejlesztett hiteltermékkel bővül, amelyek célzott módon segítik elő a likviditáshoz való hozzáférést a mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

 

Az új hiteltermékek nettó kamata 0,1-0,5 százalék között mozog, a kamatfizetést ráadásul 2020. végéig felfüggesztették. A hiteltermékek fedezetét a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogram hajrá konstrukciója biztosítja.

 

Széchenyi munkahelymegtartó hitel

 

A Széchenyi munkahelymegtartó hitel futamideje két év, az igényelhető hitelösszeg maximuma pedig 750 millió forint. Munkabér megelőlegezésre, személyi jellegű ráfordításokra, bármely egyéb, személyi jellegű kifizetésre, juttatásra használható, legfeljebb a vállalkozás 9 havi, kiemelt ágazatban - ilyen pl. különösen az idegenforgalmi, a kulturális, a kiskereskedelmi, a közlekedési és az egészségügyi - pedig legfeljebb 18 havi bérköltségét fedezheti.
A hitel nettó kamata 0,1 százalék, kamatfizetésre azonban az idei év végéig türelmi idő áll rendelkezésre, a tőketörlesztés türelmi ideje pedig 9 hónap. A termék önállóan vagy a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusszal együtt igényelhető.

 

Széchenyi Kártya folyószámlahitel plusz

 

A Széchenyi Kártya folyószámlahitel plusz hiteltermék kizárólag a Széchenyi munkahelymegtartó hitellel együtt igényelhető. A szabad felhasználású folyószámlahitel futamideje két év, a hitelt minden olyan vállalkozás is igényelheti, amelyet legkésőbb tavaly alapítottak. Az igényelhető hitelösszeg maximuma 100 millió forint, a vállalkozás által érzékelhető nettó kamat jelen termék esetében is 0,1 százalék. A kombinált hiteltermék együttes igénylése esetén maximum 40 százalékot kell kitennie a Széchenyi kártya folyószámlahitel plusz hitelterméknek.

 

Széchenyi likviditási hitel

 

A Széchenyi likviditási hitel forgóeszközhitel futamideje 3 év, a hitelösszeg maximuma 250 millió forint, nettó kamata 0,2 százalék. A szabad felhasználású hitelt számla nélküli finanszírozással többek között forgóeszköz beszerzésre, egyéb igénybe vett szolgáltatásra, és akár hitelkiváltásra igényelhetik a vállalkozások.

 

Széchenyi beruházási hitel plusz

 

A Széchenyi beruházási hitel plusz beruházási hitelcélokra, a kapcsolódó forgóeszköz-beszerzés finanszírozására (utóbbi maximum 20 százalék erejéig), tárgyi eszköz beszerzésre, üzletrész vásárlásra (generációváltás elősegítésére), hitelkiváltásra is felhasználható a részletes termékszabályzatban foglaltak alapján.
A beruházási hitel futamideje átmeneti jogcímen maximum 6 év, csekély összegű támogatásként nyújtva maximum 10 év. A hitelösszeg legfeljebb 1 milliárd forint, a vállalkozás által érzékelt kamat 0,5 százalék. A kamatfizetés türelmi ideje utóbbi két termék esetében szintén 2020 év vége, a tőketörlesztésé a likviditási hitel esetében 9 hónap, a beruházási hitel esetében pedig akár 24 hónap is lehet.

 

Növekedési Hitelprogram: Hajrá!

 

A Magyar Nemzeti Bank 2020. április 7-i ülésén döntött arról, hogy a korábbi hitelprogramját újraindítja, ezúttal “NHP Hajrá” néven. Ezer milliárd forintos új forrással, és a korábbi NHP FIX keretében megmaradt 500 milliárdot is hozzáteszik. Ami fontos változás, hogy ebben a programban már maximum 20 éves futamidővel lehet számolni, valamint 20 milliárd forint az elérhető összeg. Fejlesztésre, forgóeszközre, ehhez kapcsolódóan bérre is, és hitelkiváltásra is igénybe vehetik a vállalkozások a program forrását.

 

A jegybank 2,5%-os kamattal adja tovább a kereskedelmi bankok számára az eszközt, amelyeket ráadásul 4%-os jegybanki kamattámogatás is megillet, amelyet 2021. június 30-ig vehetnek igénybe a bankok. További könnyítés a járványhelyzet miatt, hogy a jegybank előírta a kereskedelmi bankok számára a két hetes hitelelbírálási időt.

 

MFB: majdnem másfél ezer milliárd forintos program

 

Április 22-én jelentette be a Magyar Fejlesztési Bank, hogy átfogó hitel-, tőke- és garancia programot indít 1490 milliárd forintos keretösszeggel, célzottan mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok számára. A forrást működésre, munkavállalók megtartására, valamint beruházásokra vehetik igénybe a vállalkozások, amely mögött állami kezességvállalás, valamint kamat- és díjtámogatás is rendelkezésre áll.

 

A pénzintézet hazai és európai uniós forrású hitelprogramokon keresztül biztosít forrást 439 milliárd forint keretösszegig.

 

Ezek mellett az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 500 milliárd forintos hitelgarancia programot is indít, Krízis garanciaprogram néven. A 2020. végéig meghirdetett program keretében a vállalkozások folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos mértékű állami garanciavállalást.

 

MFB-hitelek: megoldás lehet a likviditási problémákra is

 

A saját forrású hitelprogramok közül elsősorban a mikro- és kisvállalkozásoknak jelent segítséget az MFB Krízis hitel, amely pénzügyi vállalkozásokon keresztül igényelhető, 2,5%-os éves ügyfélkamat mellett, 1-150 millió forint összegben, általános beruházási célokra, forgóeszköz finanszírozásra, ideértve a likviditás finanszírozást is.

 

A bank versenyképességi hitelprogramja elsősorban nagyvállalkozások, illetve a jelentős beruházást tervező közép-vállalkozások számára lehet megoldás. A hitelprogram felhasználható beruházás, forgóeszköz finanszírozására, hitelkiváltásra, és akvizíció, azaz részesedés vásárlás finanszírozására, de likviditásfinanszírozásra is.

 

Mindkét programot 80 százalékos állami kezességvállalás egészíti ki, a kamathoz pedig további 0,1 százalék kezességvállalási díj kapcsolódik. Az MFB saját forrású programjai április 30-tól igényelhetők.

 

Az európai uniós forrású Ginop-hiteltermékek keretében még szabad források többségének átcsoportosításával egy módosított feltételekkel elérhető hitelprogramot is indítanak. A mikro- és kisvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitelprogram (Ginop-8.3.5-18) elnevezéssel beruházások és likviditás finanszírozására is igényelhető, 0%-os ügyfélkamattal.

 

Banki vállalkozói hitelek

 

Széchenyi István óta tudjuk, hogy a vállalkozásoknak, a fejlesztésekhez, a beruházásokhoz szükség lehet hitelre, amely ha jól átgondolt, megtérülés szempontjából is jól megtervezett, akkor lendületet adhat a vállalkozói célok eléréséhez.

 

Egyes szakértők szerint a vállalkozások számára nem “ördögtől való” a vállalkozói hitel felvétele, hiszen a folyamatos likviditás, fizetésképesség fenntartása alapvető érdekük.

 

A bankok, amennyiben hosszú távú partnerséget szeretnének kialakítani adott vállalkozással, szívesen kínálják hiteltermékeiket, hiszen a vállalkozás gyarapodásával a pénzintézet is növelheti bevételeit.

 

Vállalkozói folyószámlához köthető banki hitelek

 

A vállalkozásoknak rendelkeznie kell vállalkozói bankszámlával, amelyen gyakorlatilag a napi pénzáramlás zajlik. Figyelembe véve a készpénz használatát csökkentő állami szigorításokat, a legtöbb vállalkozás bevételeinek túlnyomó többsége már ezeken a folyószámlákon “fut át”.

 

A vállalkozói folyószámlahitel egy átmeneti, likviditást könnyítő termék, amelyet a bank a vállalkozás pénzforgalma alapján határoz meg. A társaság bevételeinek adott százalékának megfelelő összeget lehet havi szinten felhasználni. Az összeget szabadon fel lehet használni, nem szükséges semmilyen igazolás vagy kimutatás sem - persze az általános számviteli szabályoknak meg kell felelni. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!