Hitel vállalkozásoknak

Milyen hitelt kaphat a cégem?

Hitel vállalkozásoknak

Milyen hitelt kaphat a cégem?

Bank360 tartalom
2020-07-02 Frissítve: 2022-01-18
2020-07-02 Frissítve: 2022-01-18
9399236

Számos oka lehet annak, ha egy cégnek hitelre van szüksége. Mielőtt elhamarkodott lépéseket tennénk, vagy akár hagynánk elmenni a lehetőséget, érdemes végiggondolni, mit is szeretnénk és milyen elvárásaink lehetnek.

 

Mire van szükségünk?

Először is meg kell határoznunk, mire is van szükségünk valójában. Itt az alábbiakat kell mérlegelni: 

  • Mire kell a hitel? 
  • Fel tudunk-e mutatni fedezetet? 
  • Milyen futamidőben gondolkodunk? 
  • Mennyit ad hozzá a vállalkozás működéséhez a felhasznált hitel?

 

Rövid távra: lehetséges, hogy azonnali megoldást keresünk, mert a cég likviditása pillanatnyilag alacsony. Ez esetben folyószámlahitel lehet a jó megoldás. Ekkor egy adott keretet biztosít a bank a vállalkozás számára, amelyet szabadon elkölthet. 

 


Ha már folyószámlahitelt keresünk, érdemes azt is megnézni egy vállalati bankszámla kalkulátorral, hogy találunk-e olcsóbb számlacsomagot cégünknek.


 

Hasonló a helyzet abban az esetben, ha valamilyen gyorsan cserélődő eszköz beszerzésére fordítanánk a hitelt. Ezen segíthet a forgóeszközhitel

 

A fenti két hitelfajtát a bank évente újítja meg. Hogy mekkora összeget kaphat a cég, az leginkább az árbevételétől függ. Ez azt jelenti, hogy az egyik évről a másikra bekövetkező hirtelen bevételesés akár hátrányosan is befolyásolhatja az engedélyezett összeget. Előnye ugyanakkor, hogy nem kell hozzá fedezet. Azonban a forgóeszközhitelnél kérheti a finanszírozó a számlák bemutatását. Hiszen a kölcsön csak a vállalkozás működéséhez kapcsolódó kiadások fedezésére vehető igénybe.

 

Beruházásra: hosszabb távra, beruházásra, fejlesztésre szánt hitelek esetében már komolyabb számításokra van szükség. Meg kell határoznunk, miért is van szükségünk az adott fejlesztésre, mekkora forrásra van ehhez szükségünk és ki tudja-e gazdálkodni később a cég a hitel törlesztőjét. Itt már a bank is komolyabban vizsgálja a cégünket. Üzleti tervet kell készíteni, ami alapján a bank eldönti, hogy finanszírozza-e a befektetést vagy sem.

 

A több éves, jellemzően 5-10 éves futamidejű hitelek körében speciális a projekthitel. Ennél egy adott fejlesztést finanszíroz a bank, például egy ingatlanberuházást. A hitelt az ingatlan eladásából fizeti vissza a cég. Vagyis nem a cég bevételeiből. Ennek az lehet az előnye, hogy le lehet választani az adott projektet a cég általános működéséről és azt külön lehet kezelni.

 

Támogatott hitelek: a koronavírus-járvány előtt is voltak támogatott hitelek, ám a paletta színesebb lett. Ezek kamattámogatott hitelek, vagyis a kamatozása jóval a piaci szint alatt van. A támogatást nyújthatja az állam és az unió is. A MNB által koordinált NHP és NHP Hajrá hitelek kamata legfeljebb 2,5 százalék lehet. Az NHP mellett a Széchenyi hitel és az Exim hitel tartozik a támogatottak körébe. A Széchenyi hitelek körébe több termék is tartozik, folyószámlahitel, likviditási hitel, beruházási hitel és munkahelymegtartó hitel. A Széchenyi hitelek kamata a támogatás beszámítása után 0,1-0,5 százalék. Az Exim hitelek esetében egyedi bírálaton dönt a bank az igényelhető hitelösszegről és a kamatról is. Ezekhez a hitelekhez valamilyen exporttevékenységet is fel kell mutatni, vagyis a pusztán belföldi piacon működő vállalkozások számára ez nem érhető el.

 


Érdemes összehasonlítani a különböző Széchenyi hitel ajánlatokat és megnézni, hogy a mi cégünk mekkora kölcsönt vehet fel állami támogatással.


 

A támogatott hitelek esetében is át kell esni természetesen a bírálaton és kockázatelemzésen, ám lehetőség van arra is, hogy kezdő vállalkozások hitelt kapjanak. Induló vállalkozások piaci hiteleket fedezet nélkül általában nem kaphatnak, ezekhez legalább egy, de van bank, ahol két lezárt év kell. 

 

Felelős döntés

Bármilyen hitelt is vegyen fel a vállalkozás, mindenképpen felelősségteljes döntést kell hozni. Fontos, hogy a hitel felhasználása valamilyen mögöttes eredménnyel is járjon. Vagyis ha csak a cég veszteségét próbálnánk hitelfelvétellel elkendőzni, akkor az nem fogja megoldani a valódi problémát.

 

Ám a jól végiggondolt hitel meggyorsíthatja a cég terjeszkedését elősegítheti a növekedését, így a hitel többszörösen is megtérül. A sikeres hitelfelvételhez átlátható működés és kiszámítható növekedés szükséges, ami a későbbiekben is megkönnyíti a vállalkozás működtetését.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!