Nyugdíj előtakarékosság

Fedezd fel a 150 ezer forintos nyugdíj trükköt: kis összegből is lehet nagy segítség

Nyugdíj előtakarékosság

Fedezd fel a 150 ezer forintos nyugdíj trükköt: kis összegből is lehet nagy segítség

MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár
2024-04-17 Frissítve: 2024-04-17
2024-04-17
38443267

A jövőtervezésben és a nyugdíjkomfort elérésében az idő és a kitartás a két legfontosabb összetevő. Az anyagi jólét egyre inkább függ a folyamatos öngondoskodás és pénzügyi tudatosság szintjétől. 

 

Minél hamarabb elkezded, annál kevesebb pénzt kell havonta félretenned

 

Dávid 25 éves. Havonta 11 ezer forintot utal pénztári számlájára, így Dávid várhatóan ezzel a nem túl megterhelő rendszeres megtakarítással idős korára akár 100.000 forinttal több nyugdíjra számíthat, mintha csak az állami rendszerre támaszkodna*. Anna is 25 éves. Most még az életkezdés köti le a mindennapjait, de jól tudja, hogy nőként arra számíthat, statisztikailag férfi ismerőseinél várhatóan 6-7 évvel hosszabb ideig él majd, így erre is tervez. Annának minden életkorban magasabb összeget lesz érdemes félretennie, mivel hosszabb ideig fogja igénybe venni a pénztárak szolgáltatását. Jelenleg körülbelül havi 6 ezer forinttal magasabb befizetéssel gyarapítja önkéntes nyugdíjpénztári számláját, hogy élete végéig élvezhesse majd a számításai szerint 100 ezres havi extra járadékot. 

 

Persze Dávid és Anna elég fiatalok, ezért úgy választottak megtakarítást, hogy ha úgy hozza az élet, legyen mihez nyúlniuk anyagilag, és alapoznak arra, hogy már három év tagság után egyenlegük harmadát szükség esetén kölcsönként felvehetik. Ami azt illeti megnyugtató a 100.000 forintos járadék lehetősége, de nyugdíj után még nem biztos, hogy ezt választják: a lehetőségeik között nyugdíjpénztártagként az egyösszegű kifizetés, részkifizetés és járadék mellett több, majdani igényeikre szabható megoldás is van, így erről nem kell előre dönteniük.

 

András és Kinga kicsit később, 40 évesen kapcsolt, de nem késtek le semmiről. Havonta 22, illetve 34 ezer forinttal növelik kitartóan a nyugdíjpénztári számlájukat és ők is nyugodtan alszanak.

 

Persze a megtakarítandó összeg arányosan változik az elérni kívánt járadék mértéke szerint. Tehát ha 100 ezer forintos nyugdíjkiegészítés a célod, kétszer annyit kell félretenned, mint egy 50 ezres cél esetén, ha pedig dupláznád a várt megtakarítást nem árt, ha a befizetéseidet is megfelelően növeled. 

 

A nyugdíjtrükk lényege, hogy az állam 20%, akár 150.000 forint adókedvezménnyel jutalmazza, ha befektetsz a jövődbe és önkéntes nyugdíjpénztári számlád adott évben befizetésekkel gyarapszik. Ezzel és időtényezőt magad mellé állítva a kamatos kamat hatását akár évtizedeken át tudod kihasználni, ami hosszú távon jelentősen hozzájárulhat megtakarításod növeléséhez. A korai kezdés forintokban mérhető, szemmel látható előnyt jelent, de az elszántság, a kitartás és a változtatásra való képességed is fontos szerepet kap. 

 

Ha te még nem kezdtél el célirányosan gondoskodni a jövődről, akkor se aggódj. Ahogy a mondás tartja a legjobb pillanat a most. Ha eddig lemaradtál ne feledd: a mai nap pont alkalmas a pénzügyi stabilitás felé vezető úton történő elinduláshoz. Nem érdemes kimaradni és sosem késő belevágni a megtakarításba. Az első lépések megtétele a legfontosabb, és minden további lépés közelebb vihet a pénzügyi függetlenséghez és vágyott komforthoz, amelyre kiváló lehetőség az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár szolgáltatásainak igénybevétele. 

 

Gondoskodás Önkéntes nyugdíjpénztárral: rugalmasan 

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár nem véletlenül az egyik legnépszerűbb eszköz a hosszú távú előtakarékosságában, hiszen:

 

  • Hozamot termel a megtakarított pénzedhez
  • Havi 10 ezer forint alatti összeggel is gyarapíthatod és rugalmasan változtathatod a befizetéseid mértékét
  • Munkáltató is fizetheti cafeteria részeként vagy fix hozzájárulás formában
  • Éves befizetéseid és munkahelyedtől kapott kiegészítés 20%-a adóvisszatérítésként növelheti nyugdíj-megtakarításodat évente akár 150 000 forintig.
  • Nem igényel befektetői ismereteket, választhatsz életkorodhoz és kockázatvállalási hajlandóságodhoz igazodva előre összeállított befektetési portfóliók közül. További rugalmasságot jelent befektetéseidben, ha olyan kasszát választasz, ahol két portfólió közötti vagyonmegosztás lehetősége is elérhető, hiszen a választott portfólió is befolyásolja a céljaidhoz szükséges megtakarítás nagyságát.
  • Alacsony költségekkel működik 
  • Baj esetén nyugdíj előtt is lehet rá támaszkodni: 3 év tagság után tagi kölcsön igényelhető
  • A hozamok adómentesen kivehetők 10 év elteltével háromévente egyszer.

 

Elérhető a nyugdíj komfort: ne várj, lépj most!

 

Az önkéntes nyugdíjpénztár egy hatékony eszköz a pénzügyi függetlenség elérésében. Ismerd meg a lehetőségeidet, és kezdd el tervezni a nyugdíjas éveidet még ma!

 

* A Makronóm Intézet számítása alapján (2023.)

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!